Άρχισε στη Λεμεσό το Συνέδριο των Αρχών Ραδιοτηλεόρασης της Μεσογείου

17:27 24/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η συνεργασία και ρόλος των Ρυθμιστικών Αρχών Ραδιοτηλεόρασης, απασχολεί το 15ο Συνέδριο των Χωρών Μελών του Μεσογειακού Δικτύου Ρυθμιστικών Αρχών Ραδιοτηλεόρασης (MNRA), που άρχισε σήμερα στη Λεμεσό και στο οποίο συμμετέχουν 20 χώρες, από τη Νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Σε σύντομο χαιρετισμό του κατά την εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του MNRA Carlos Magno ευχαρίστησε την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου

για τη φιλοξενία και αφού αναφέρθηκε στη σημασία της Κύπρου ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων, σημείωσε πως “σήμερα είμαστε όλοι Κύπριοι στη κρίση και στον τρόπο που πρέπει να διέλθουμε από αυτή”.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του MNRA και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου Ανδρέας Πετρίδης, ανέφερε σε χαιρετισμό του πως η ΑΡΚ, ασκώντας την αντιπροεδρία του Δικτύου για το 2013, ανέλαβε να προωθήσει τις δεσμεύσεις που λήφθηκαν κατά τη περσινή σύνοδο της ολομέλειας στη Λισαβόνα και καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για ένα πιο δυναμικό ρόλο στην προσαρμογή του Δικτύου στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των χωρών της Μεσογείου.

Εξέφρασε δε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη του Μεσογειακού Δικτύου Ρυθμιστικών Αρχών Ραδιοτηλεόρασης, με στόχο οι αρχές να βελτιώσουν το έργο της ρύθμισης των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων και υπέδειξε ότι, προς το σκοπό αυτό, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου έχει υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας με άλλες ρυθμιστικές αρχές του Μεσογειακού Δικτύου, όπως είναι οι ρυθμιστικές αρχές του Ισραήλ , της Μάλτας, της Ελλάδας και του Μαρόκο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, συμπλήρωσε, πως οι προκλήσεις είναι ευθύνες, βρίσκονται ενώπιον μας και μας υποχρεώνουν να συμβαδίσουμε μαζί τους, ενώ τόνισε πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα σημάδια των καιρών, ώστε το μέλλον να είναι πιο ελπιδοφόρο.

Το κύριος μέρος του Συνεδρίου ξεκίνησε με ομιλία του Αντιπροέδρου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU) Claudio Cappon, ο οποίος αναφέρθηκε στη θέση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σήμερα, λέγοντας ότι αυτή μπορεί να εκσυγχρονίζεται για να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της κοινωνίας, όμως ο εκσυγχρονισμός της πρέπει να αναλαμβάνεται από επαγγελματίες των ΜΜΕ και να παρέχει σ΄ αυτή τα οικονομικά και νομικά μέσα για να εξυπηρετεί ολόκληρη την κοινωνία με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο κ. Cappon, παίρνοντας ως αφορμή τα γεγονότα σε σχέση με το κλείσιμο της ΕΡΤ, τόνισε ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση μπορεί να εκσυγχρονιστεί για να εκπληρώσει καλύτερα τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά σημείωσε, μια τέτοια μεταρρύθμιση πρέπει να αναλαμβάνεται από επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης.

Είπε επίσης ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, για να είναι σε θέση να εκπληρώσει την αποστολή της και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των διακηρυγμένων αξιών της, χρειάζεται ειδικό νομικό πλαίσιο το οποίο να διασφαλίζει επαρκή και διαρκή χρηματοδότηση και να επιτρέπει σ’ αυτή να προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις των πολιτών και στην τεχνολογική σύγκλιση.

Είναι αδύνατο, σημείωσε, να προσφέρει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ποιοτικό περιεχόμενο το οποίο να έχει ενδιαφέρον για ολόκληρη την κοινωνία και από όλα τα προσφερόμενα σύγχρονα μέσα και πλατφόρμες, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση.

Ο Αντιπρόεδρος της EBU είπε ότι η χρηματοδότηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Ευρώπη βρίσκεται υπό διαρκή απειλή λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ παρατηρείται και η τάση για αντικατάσταση του ανταποδοτικού τέλους με την απευθείας χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις, πράγμα που όπως σημείωσε, καθιστά τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ευάλωτη σε πολιτικές πιέσεις και απειλεί την ανεξαρτησία της.

Είπε επίσης ότι η διαφορετικότητα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σε ένα περιβάλλον σύγκλισης των μέσων θα καταστεί ακόμα πιο σημαντική στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και στη διατήρηση υψηλών επιπέδων επαγγελματισμού και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία του Μεσογειακού Δικτύου, την οποία σήμερα κατέχει η Ρυθμιστική Αρχή της Πορτογαλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα