Μειωμένος ο προϋπολογισμός του ΥΠΑΜ για την αμυντική θωράκιση

17:05 24/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας που αφορά την αμυντική θωράκιση θα είναι μειωμένος πέραν του 20%, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα.

Σε δηλώσεις ύστερα από την ολοκλήρωση της εξέτασης του προϋπολογισμού, παρουσία του Υπουργού, των ενδεχόμενων επιπτώσεων στους στόχους και προγραμματισμούς της Εθνικής Φρουράς από τη σύναψη μνημονίου συναντίληψης με την

Τρόικα, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι οι προϋπολογισμοί του 2014 διαφαίνεται ότι επηρεάζονται από τις μειώσεις γενικότερα του προϋπολογισμού του κράτους.

«Εμείς ως Επιτροπή Άμυνας έχουμε εξετάσει αυτό το θέμα με τον Υπουργό Άμυνας και κρατούμε στο χέρι τη δέσμευση του Υπουργού ότι ανά πάσα στιγμή εάν και εφόσον χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα είναι σε θέση να τον προσκομίσει στη Βουλή. Πάγια τακτική και θέση μας ήταν και παραμένει σταθερή, ότι τα θέματα άμυνας δεν θα έπρεπε να τα αγγίξει οποιαδήποτε μείωση σε σχέση με την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης. Παρόλα ταύτα φαίνεται ότι αυτό δεν έχει επιτευχθεί», πρόσθεσε.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας ενημερώθηκε σήμερα για την υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού για την αμυντική θωράκιση.

«Κρατάμε τη δέσμευση του Υπουργού, αλλά και του Γενικού Διευθυντή ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό ο φετινός προϋπολογισμός. Επίσης, ο Υπουργός έχει δεσμευτεί έναντι της Επιτροπής Άμυνας για το θέμα του εκσυγχρονισμού και της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση οποιουδήποτε προγράμματος εάν και εφόσον δεν ενημερώσει τη Βουλή και την Επιτροπή Άμυνας, και να ακούσει τις εισηγήσεις και τις απόψεις μας. Κρατάμε θετικό στοιχείο ότι ο Υπουργός Άμυνας έχει δεσμευτεί έναντι της Επιτροπής ότι μέχρι το Δεκέμβρη θα κατατεθούν ενώπιον της Επιτροπής οι κανονισμοί για τις προαφυπηρετήσεις και προαγωγές των αξιωματικών, υπαξιωματικών και ΕΠΥ. Ζητήσαμε από τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην αντιμετωπίσει των σημερινών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει η Εθνική Φρουρά», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας σε ό,τι αφορά την αμυντική θωράκιση θα είναι μειωμένος πέραν του 20%.

«Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου χωρίζεται σε δύο μέρη. Τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου θα εξετάσει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στις 31 Οκτωβρίου που περιλαμβάνει το μισθολόγιο, τα λειτουργικά έξοδα, κλπ. Το δεύτερο μέρος είναι ο προϋπολογισμός αμυντικής θωράκισης, τον οποίο εξετάζει μόνο η Επιτροπή Άμυνας και δεν κατατίθεται ούτε στην Ολομέλεια της Βουλής», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών, σε δηλώσεις του, είπε ότι η σημερινή τοποθέτηση του Υπουργού Άμυνας ότι η μείωση της στρατιωτικής θητείας δεν θα είναι αυτοσκοπός αλλά θα είναι το αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς και ότι η μείωση θα γίνει μόνο και εφόσον επιτελεστεί αυτή η αναδιοργάνωση, βρίσκει σύμφωνο το ΔΗΣΥ.

«Από εμάς δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε προσπάθεια που ως αποτέλεσμα θα έχει τη μείωση των ικανοτήτων της δύναμης ή θα γίνει απλώς και μόνο για να μπορέσουν κάποιοι να φτάσουν στο «ποθούμενο και με την κακή έννοια» της μείωσης της θητείας στην Εθνική Φρουρά. Η μείωση της θητείας είναι κάτι που όλοι επιδιώκουμε, που όλοι ζητούμε, που η κοινωνία το απαιτεί, αλλά εφόσον και νοουμένου ότι θα είναι ως αποτέλεσμα μιας βελτίωσης, μιας αναβάθμισης, μιας αναδιοργάνωσης, μιας νέας μοντέρνας, ευέλικτης, αξιόπιστης, αξιόμαχης Εθνικής Φρουράς και όχι απλά για να μειώσουμε τους μήνες θητείας και να καταλήξουμε να έχουμε μια ΕΦ, η οποία θα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ότι τη βρήκαμε το Φεβρουάριο του 2013», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, σε δηλώσεις του, είπε ότι «δυστυχώς παρόλο που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από μέρος της Κυβέρνησης ότι η άμυνα του τόπου θα έμενε εκτός των μνημονιακών υποχρεώσεων για σημαντικές περικοπές σε όλους τους τομείς, διαπιστώνεται τελικά ότι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας και συγκεκριμένα στις δαπάνες για την αμυντική θωράκιση έχουμε σημαντική μείωση».

«Γίνεται αντιληπτό ότι πιθανώς αυτή η μείωση να επηρεάσει αρνητικά το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΦ. Σημειώνουμε την πρόθεση του Υπουργείου για συμπληρωματικό προϋπολογισμό, εκφράζοντας, παράλληλα, την απορία για το πού θα βρεθούν τα επιπρόσθετα χρήματα. Η ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών και κυρίως της CYTA και της Αρχής Λιμένων Κύπρου θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην ΕΦ και γενικά στην εθνική ασφάλεια της ημικατεχόμενης πατρίδας μας», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τη μείωση της θητείας, ο κ. Κώστα είπε ότι πρέπει να μειωθεί η στρατιωτική θητεία, αφού πρώτα προηγηθούν ολοκληρωμένες επιστημονικές μελέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα