Αποφάσισαν ότι με 1200 ευρώ πρέπει να ζει μια τετραμελής οικογένεια…

20:43 12/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους», δηλαδή τέσσερις υπουργοί, θα καταλήξουν με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, πόσα χρήματα χρειάζεται μια 4μελης οικογένεια για να ζήσει προκειμένου να προκύψει και το ποσό που θα επιστρέφεται στην τράπεζα έναντι των δανείων

Το ελάχιστο κοστολόγιο διαβίωσης, περιμένουν υπουργοί και τραπεζίτες

για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που είναι οι μαζικές ρυθμίσεις όλων των «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Και σύμφωνα με πληροφορίες το ελάχιστο ποσό που χρειάζεται ένα νοικοκυριό για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, δεν θα ξεπερνά τα 1.200 ευρώ το μήνα, αν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια, ή τα 550 ευρώ αν πρόκειται για μονομελές νοικοκυριό.
Προς το παρόν τα ποσά δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Το ελάχιστο ύψος τους θα συμφωνηθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όργανο στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ θα εκπροσωπείται και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Χθες το Συμβούλιο συνεδρίασε προπαρασκευαστικά και στην ουσία θα μπει την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στη νέα συνεδρίαση του.

Δουλειά του είναι να σχεδιάσει τον «χάρτη» για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο οποίος θα έχει τρεις βασικούς άξονες: τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, τα κριτήρια του συνεργάσιμου δανειολήπτη, τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης.

Μπούσουλας για να οριστούν οι ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης θα είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα όρια της φτώχειας. Το ελάχιστο ποσό για 1 άτομο δεν θα είναι μικρότερο των 500 ευρώ, και δεν θα υπερβαίνει τα 1.000 με 1.200 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Χρήματα που είναι αναγκαία για να καλύψει ένα νοικοκυριό τα έξοδα για διατροφή, στέγαση, μόρφωση των παιδιών, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενδεχομένως οφειλές προς την εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία κλπ

Οι τράπεζες, με βάση το κοστολόγιο διαβίωσης, θα εξετάζουν, κατά περίπτωση το αίτημα για ρύθμιση του δανείου. Αυτό σημαίνει ότι θα αφαιρούν από το εισόδημα τις δαπάνες και το ποσό που θα περισσεύει θα πηγαίνει για την πληρωμή των δανείων, όσο μικρή και αν είναι η δόση.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι την καλύτερη αντιμετώπιση θα έχουν οι «συνεργάσιμοι» δανειολήπτες, δηλαδή αυτοί που δεν θα «κρύβουν» οικονομικά στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα, θα είναι συνεπείς στις πληρωμές τους και κάθε φορά που αλλάζει η οικονομική τους κατάσταση –είτε προς το καλύτερο ,είτε προς το χειρότερο ς θα ενημερώνουν άμεσα την τράπεζα.

Το πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει γρήγορα η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, φαίνεται και από την τοποθέτηση του διοικητή της ΤτΕ κ. Προβόπουλου την περασμένη Παρασκευή στο Λονδίνο, καθώς αναφέρθηκε στον σχεδιαζόμενο «κώδικα συμπεριφοράς» για τις συναλλαγές των τραπεζών με δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες που θα ισχύσει από το 2015. Όπως είπε, «στόχος του κώδικα είναι, να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, να μειώσει την πίεση που ασκείται στους δανειολήπτες εκείνους που επί του παρόντος έχουν μειωμένη ικανότητα αποπληρωμής των χρεών τους. Η βελτίωση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, αποδεσμεύοντας πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομίας» υπογράμμισε.

fpress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα