Απόφαση της Ανώτατης Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

13:46 15/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ανώτατη Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κύριο Έρογλου.

Η Ανώτατη Σύγκλητος εκτιμά, ότι η Τουρκία, στις δεδομένες συνθήκες δεν πρόκειται να εγκαταλείψει, εκτός και αν υποχρεωθεί, την αδιάλλακτη στάση της και τις επεκτατικές τις βλέψεις έναντι της Κύπρου.

Η Συμμαχία Πολιτών κρίνει ότι, μόνο αν η Τουρκία τεθεί ενώπιον διλημμάτων που θα δημιουργούν ουσιαστικό κόστος για τη συνέχιση της παράνομης κατοχής των εδαφών μας, θα μπορέσουμε να προσβλέπουμε σε ουσιαστικά βήματα προς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η εμμονή τις δικής μας πλευράς σε μια πολιτική που η ζωή απέδειξε πως είναι αναποτελεσματική, αναμένεται να οδηγήσει και πάλι σε μονομερείς υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, στο πλαίσιο μιας χρόνιας ουτοπικής πολιτικής εξευμενισμού της Τουρκίας που μας κρατά δέσμιους σε ατέρμονους διαλόγους εδώ και σχεδόν 40 χρόνια.

Παρά την αντίθεση μας στο μοντέλο της Διζωνικής, η Ανώτατη Σύγκλητος κρίνει ότι οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την επανέναρξη των συνομιλιών είναι ορθές και γι’ αυτό εξέφρασε και δημόσια την υποστήριξη της σ’ αυτή την προσέγγιση. Οι προϋποθέσεις, που για τη Συμμαχία Πολιτών είναι οι ελάχιστες, στόχο είχαν να ξεκαθαρίσουν τις αρχές και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού για να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει κοινός στόχος και κοινό έδαφος που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή ενός διαλόγου με προοπτικές επιτυχίας.

Διαπιστώνουμε ότι, παρά τις δηλώσεις και τις δημόσιες ομιλίες του Προέδρου ότι θα παραμείνει σταθερός, επαναλαμβάνεται η πρακτική του παρελθόντος και ο Πρόεδρος υπαναχωρεί. Στην πραγματικότητα επιχειρείται η διαμόρφωση μιας Κοινής Διακήρυξης η οποία δεν θα ξεκαθαρίζει τις αρχές και το πλαίσιο λύσης, αλλά μέσα από ασάφειες και διατυπώσεις που επιτρέπουν πολλαπλές ερμηνείες, θα αποκρύβονται και θα παρακάμπτονται οι διαφωνίες σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η μια, ενιαία και αδιαίρετη κυριαρχία, η μία ιθαγένεια και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Ως Συμμαχία Πολιτών, εκφράζουμε τις έντονες μας ανησυχίες και την κάθετη διαφωνία μας με τη στρουθοκαμηλική αυτή προσέγγιση. Υπαναχώρηση του Προέδρου θα οδηγήσει την Ελληνική πλευρά σε περιπέτειες και δυσμενείς εξελίξεις.

Έγκαιρα προειδοποιήσαμε πως οι προκλητικές δηλώσεις μελών της Τουρκικής Κυβέρνησης και του κυρίου Έρογλου για «δύο κράτη και δύο λαούς», η παράνομη επέμβαση του Τουρκικού ερευνητικού πλοίου στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ καθώς και οι άλλες επεμβατικές ενέργειες της Τουρκίας την ίδια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία, δεν αφήνουν περιθώρια ερμηνείας ως προς τους πραγματικούς στόχους της Τουρκικής πλευράς αλλά ούτε και επιτρέπουν αυταπάτες.

Έναρξη των συνομιλιών μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, με ασάφειες ως προς τις αρχές και το πλαίσιο λύσης και με ορολογίες του Σχεδίου Ανάν, θα μας οδηγήσουν σε συζήτηση επί του Εγγράφου Ντάουνερ. Θα νομιμοποιήσουν τις λεγόμενες συγκλίσεις που αποτελούν μονομερείς υποχωρήσεις της πλευράς μας και τις οποίες ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε να αποσύρει. Οι χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα επιβεβαιώνουν την ορθότητα των εκτιμήσεων μας.

Τόσο η Τουρκία όσο και οι γνωστές πρωτεύουσες που τη στηρίζουν, θα οριοθετήσουν αυστηρό χρονοδιάγραμμα που θα εκπνέει μέσα στην Άνοιξη αποσκοπώντας, είτε στην αποδοχή μιας λύσης η οποία με τα σημερινά δεδομένα θα είναι μια αρνητικότερη εκδοχή του Σχεδίου Ανάν, είτε στην κήρυξη αδιεξόδου που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση του Ψευδοκράτους μέσα από την εξασφάλιση δύο Παρατηρητών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ευθύνες γι’ αυτή την πορεία αυτοεγκλωβισμού, φέρουν και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τα οποία στηρίζουν τις ενέργειες του Προέδρου, είτε ενεργητικά είτε με παθητική στάση.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει όλα τα συμβιβαστικά κείμενα που κατέθεσε στην τουρκική πλευρά και τα οποία διαπνέονται από τη λογική της εποικοδομητικής ασάφειας. Σε ζητήματα αρχών δεν χωρούν ασάφειες. Οι διφορούμενοι όροι και διατυπώσεις δε λύνουν το πρόβλημα αλλά το περιπλέκουν, αφού στην περίπτωση διακοπής σε μεταγενέστερο στάδιο των συνομιλιών, η Κοινή Διακήρυξη θα αποτελεί ακόμα ένα κεκτημένο της Τουρκικής πλευράς.

Η εμπειρία από την προσπάθεια διαμόρφωσης μιας Κοινής Διακήρυξης, φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας νέας διεκδικητικής στρατηγικής η οποία θα επανατοποθετεί το Κυπριακό, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και θα δημιουργεί σοβαρό πολιτικό κόστος στην Τουρκία ως προς την πρόοδο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην επιτρέψει το άνοιγμα οποιουδήποτε άλλου προ-ενταξιακού κεφαλαίου για την Τουρκία.

Η προκλητική συμπεριφορά Ντάουνερ, η επίσκεψη του στην παράνομη Πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα, αλλά και η συνεχής προσπάθεια του για προώθηση των Τουρκικών απαιτήσεων σε βάρος των συμφερόντωνμας, θέτει επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης αντικατάστασης του.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώσει επίσημα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ότι ο κ. Ντάουνερ δεν χαίρει εμπιστοσύνης της δικής μας πλευράς και ως εκ τούτου, δεν θα έχει άλλες συναντήσεις μαζί του.

Keywords
Τυχαία Θέματα