Απόφαση για τις εξυγιάνσεις τραπεζών πήρε το Συμβούλιο ΕCO-FIN

15:37 27/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ μετά από νέα μαραθώνια συνεδρίαση κατέληξαν αργά τη νύχτα σε συμφωνία σχετικά με τον καταμερισμό των βαρών στις εκκαθαρίσεις και εξυγιάνσεις προβληματικών τραπεζών, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες η Κομισιόν θα υποβάλει και τα νομοθετικά κείμενα, με στόχο την οριστική υιοθέτησή τους μέχρι το τέλος του έτους και σε συναπόφαση με την Ευρωβουλή.

Η

συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των δύο διαφορετικών σχολών σκέψεως σχετικά με τους χειρισμούς που θα πρέπει να γίνονται σε περίπτωση απειλής χρεοκοπίας ενός τραπεζικού ιδρύματος.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η περίπτωση της Κύπρου και ο τρόπος που έγινε το «κούρεμα» των καταθέσεων θα αποτελέσει το μοντέλο σε κοινοτικό επίπεδο στη λογική ότι δεν πρέπει να πληρώνουν οι φορολογούμενοι διασώσεις τραπεζών.

Ωστόσο, για να ικανοποιηθεί και να συμφωνήσει η Γαλλία, η απόφαση είναι αρκετά ευέλικτη επιτρέποντας υπό προϋποθέσεις την εξαίρεση από το «κούρεμα» των μεγάλων καταθετών (άνω των 100.000 ευρώ) και των ανασφάλιστων καταθέσεων ΜΜΕ.

Το βέβαιο είναι ότι κατοχυρώνεται η απαλλαγή των μικρών καταθετών μέχρι 100.000 ευρώ, από οποιαδήποτε συνεισφορά στη διάσωση μιας προβληματικής τράπεζας, όπως προβλέπονταν άλλωστε και από την κοινοτική οδηγία του 2009.

Η συμφωνία περιέχει δύο επιλογές για τα κράτη μέλη. Η πρώτη που βασίζεται στην περίπτωση της Κύπρου προβλέπει ότι το βάρος της εξυγίανσης μιας τράπεζας θα επωμίζονται κατά σειρά προτεραιότητας: οι μέτοχοι, οι ανασφάλιστοι πιστωτές και ομολογιούχοι και οι μεγάλοι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η εξυγίανση της τράπεζας θα επιτυγχάνεται κατά κανόνα με ίδια μέσα και σπάνια θα απαιτείται παρέμβαση του εθνικού ταμείου εκκαθαρίσεων ή η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και του κράτους μέλους.

Η δεύτερη επιλογή που θα έχουν οι χώρες μέλη προβλέπει ότι θα καλούνται να συνεισφέρουν στη διάσωση της προβληματικής τράπεζας οι μέτοχοι και οι πιστωτές σε ποσοστό όχι χαμηλότερο του 8% των συνολικών υποχρεώσεων. Μόλις εκπληρώνεται αυτή η προϋπόθεση θα συνεισφέρουν από την πλευρά τους σε δάνεια μέχρι το 5% των συνολικών υποχρεώσεων της τράπεζας, το εθνικό ταμείο εκκαθαρίσεων τραπεζών, ο ΕΜΣ και το κράτος μέλος. Με τον τρόπο αυτό θα απαλλάσσονται από το «κούρεμα» οι μεγάλες καταθέτες και οι επιχειρήσεις, κυρίως οι ΜΜΕ.

Η απόφαση για τις εξυγιάνσεις των τραπεζών, αποτελεί το δεύτερο βασικό πυλώνα της προωθούμενης τραπεζικής ενοποίησης. Ο πρώτος πυλώνας που αφορά τη σύσταση μηχανισμού εποπτείας των συστημικών τραπεζών υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ήδη αποφασιστεί και θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2014. Η τραπεζική ενοποίηση θα αρχίζει να υλοποιείται σταδιακά από το 2014, ενώ θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα