Απόφαση ΕΔΑΔ για χρήση μη πιστοποιημένων φαρμάκων

15:07 13/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εκδικάζοντας την προσφυγή Χριστόζοφ και άλλων κατά Βουλγαρίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε σήμερα, κατά πλειοψηφία, ότι δεν συνιστά παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος η άρνηση των Αρχών μίας χώρας να επιτρέψει σε καρκινοπαθείς να χρησιμοποιήσουν μή πιστοποιημένα πειραματικά φάρμακα.

Η υπόθεση αφορούσε την άρνηση των βουλγαρικών Αρχών να επιτρέψουν σε εννέα καρκινοπαθείς να κάνουν χρήση ενός πειραματικού φαρμάκου κατά του καρκίνου, η κυκλοφορία του οποίου επιτρέπονταν σ` ορισμένες μόνον χώρες της Ευρώπης.

Από το ιστορικό της υπόθεσης, όπως αυτό εκτίθεται στο

σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου, προκύπτει ότι μία καναδική φαρμακευτική εταιρία, μέσω ιδιωτικής κλινικής στη Σόφια, είχε προσφερθεί να χρησιμοποιηθεί το εν λόγω σκεύασμα δωρεάν από τους καρκινοπαθείς, υπό την προϋπόθεση ότι θα ελάμβανε γνώση των επιπτώσεων που θα είχε αυτή η φαρμακευτική αγωγή επάνω τους.

Το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για “παρηγορητική χρήση” από τους ασθενείς που μέχρι εκείνη την περίοδο δεν είχαν δει βελτίωση στην υγεία τους από τη χρήση των συμβατικών και επιτρεπόμενων φαρμάκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα