Απόδοση ευθυνών για τα αξιόγραφα ζητεί η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών

15:12 17/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την απόδοση ευθυνών σε όσους «εσκεμμένα ή άθελα τους ‘συνωμότησαν’ ή/και ‘ενθάρρυναν’ για να γίνει το μεγάλο ‘φάγωμα’ των χρημάτων των απλών αλλά και των θεσμικών καταθετών» ζητεί η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, όπου συζητήθηκε το θέμα των αξιογράφων, η Ένωση αναφέρει ότι παρ’ όλο που προσκλήθηκε δεν τους δόθηκε το δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι όσοι ευθύνονται πρέπει να κληθούν, επιτέλους μια φορά να «πληρώσουν» για ενδεχόμενα λάθη,

παραλήψεις ή/και σκοπιμότητες διέπραξαν.

«Έχει διαφανεί χθες, ότι η ευθύνη ξεκινά από την Κυβέρνηση και δη το Υπουργείο Οικονομικών γιατί με σχετικό διάταγμα του επέτρεψε στις τράπεζες να αναστέλλουν ή/και να διακόπτουν την παραχώρηση συμφωνημένου τόκου στους επενδυτές σε αξιόγραφα και ταυτόχρονα να μπορούν να μετατρέπουν υποχρεωτικά και κατά το δοκούν τέτοια αξιόγραφα σε μετοχές ανά πάσα στιγμή και σε οποιαδήποτε τιμή ανεξάρτητα αν οι επενδυτές ζύμωναν», προσθέτει.
Ευθύνη, προστίθεται, αναλογεί και στην Κεντρική Τράπεζα που απλά περιορίστηκε σε μια απλή επιστολή προς τις τράπεζες και δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα και ελέγχους ώστε να προστατευτούν από τυχόν αυθαιρεσίες οι καταναλωτές. Το ίδιο ευθύνη έχει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που περιορίστηκε απλά και μόνο να διαβάσει τα δελτία έκδοσης των τραπεζών αν ήσαν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και των κανονισμών της, χωρίς να νοιαστεί ποσώς για τους καταναλωτές, αναφέρει. «Σίγουρα ευθύνες, τις μεγαλύτερες έχουν και οι τράπεζες που σε γνώση τους χρησιμοποίησαν τρόπους και μέσα, εν πολλοίς αθέμιτα μέχρι και παράνομα για να αλιεύσουν επενδυτές».

Ευθύνη, αναφέρει η Παγκύπρια Ένωση, έχει και η Βουλή για το διάταγμα του ΥΠΟΙΚ, κάνοντας λόγο για πιθανή διαβάθμιση ευθυνών, αφού – αναφέρεται – κάποιοι Βουλευτές μπορεί να μην το διάβασαν καθόλου, «άλλοι πιθανό να το διάβασαν αλλά να μην κατάλαβαν τα «πονηρά» σημεία και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στους απλούς πολίτες και ίσως κάποιοι άλλοι να κατάλαβαν αλλά, όπως είναι καλά γνωστό, λόγω ενδεχόμενης «διαπλοκής» και «συμφερόντων» να σιώπησαν».
Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής ζητεί πέρα από την επιστροφή των χρημάτων, πλήρη και αρμόδια με βάση το Σύνταγμα, διερεύνηση του θέματος και καταλογισμό, κατά ανάλογο τρόπο, ευθυνών σε όσους τις έχουν.

Ζητεί, επίσης, επανεξέταση των νόμων και κανονισμών των θεσμικών οργάνων, όπως η Κεντρική Τράπεζα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και την τροποποίησή τους κατά τέτοιο τρόπο που να έχουν ευθύνη και απέναντι στην προληπτική προστασία των καταναλωτών-επενδυτών. «Διαφορετικά, η επανάληψη θα είναι σίγουρη και το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα