Αποδεκτές ως βάση διαπραγμάτευσης οι κυβερνητικές προτάσεις, δηλώνει η ΔΕΟΚ

18:17 10/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αποδεκτές ως βάση διαπραγμάτευσης για τη διαμόρφωση του κυπριακού εθνικού πακέτου είναι οι κυβερνητικές προτάσεις προς την Τρόικα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διομήδης Διομήδους μετά από συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΔΕΟΚ για το θέμα, προσθέτοντας ότι η ΔΕΟΚ προσέρχεται στον κοινωνικό διάλογο με εποικοδομητικό πνεύμα.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση

για τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων στο θέμα της ΑΤΑ, εξέφρασε απογοήτευση και απηύθυνε έκκληση προς την εργοδοτική πλευρά «να αποδεχθεί την πρόταση της Υπουργού Εργασίας ως είχε, γιατί επί της ουσίας η πρόταση καλύπτει όλες τις ανησυχίες των εργοδοτών και των εργοδοτικών οργανώσεων».

«Η επιμονή σε θέσεις διαπραγματευτικές και πρακτικές δύσκολης συναίνεσης δεν βοηθά ούτε την οικονομία, ούτε την εργοδοτική πλευρά, ασφαλώς, ούτε και την τάξη των εργαζομένων», είπε.

«Είχαμε και έχουμε ένα αξιόπιστο, ειλικρινή και έντιμο κοινωνικό διάλογο», ανέφερε, «δεν είναι η ώρα κάποιοι από θέση ισχύος να εκμεταλλευθούν αυτή την πολύ κρίσιμη και δύσκολη κατάσταση που περνούν και η Κύπρος και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες της Κύπρου».

«Οι προτάσεις της Κυβέρνησης στο σκέλος των δημοσίων οικονομικών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι κατά την εκτίμηση της ΔΕΟΚ πιο ορθολογιστική προσέγγιση και ως εκ τούτου αποτελούν αποδεκτή βάση διαπραγμάτευσης για τη διαμόρφωση του κυπριακού εθνικού πακέτου», είπε ο κ. Διομήδους, ο οποίος διάβαζε το κείμενο αποφάσεων του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Υπενθύμισε ωστόσο ότι οι προτάσεις αυτές αποτελούν μόνο μέρος τρίπτυχου δημοσιονομική εξυγίανση, εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πακέτο μέτρων ανάπτυξης.

«Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που προτείνει η κυβέρνηση μας βρίσκουν σύμφωνους στη γενική προσέγγιση και φιλοσοφία», ανέφερε.

Υπάρχουν, πρόσθεσε, «αρκετές εισηγήσεις/προτάσεις για τις οποίες συμφωνούμε, υπάρχουν προτάσεις για τις οποίες πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση όπως το εύρος περικοπών μισθών και στόχευση κοινωνικών παροχών και προτάσεις με τις οποίες διαφωνούμε κάθετα όπως η εισαγωγή εισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής για τους μισθωτούς».

Συμπλήρωσε ότι «με αυτή την πρακτική και εποικοδομητική στάση θα προσέλθουμε στο κοινωνικό διάλογο με τον Πρόεδρο και την  κυβέρνηση έτοιμοι να παρουσιάσουμε τις δικές μας συγκεκριμένες εισηγήσεις».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ συνέχισε λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους θα πρέπει να εκπονήσει και να προωθήσει πολιτικές και μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

Θέσεις εργασίας, είπε, «με αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης και ψηλή προτεραιότητα την απορρόφηση ντόπιου εργατικού δυναμικού και ανέργων, ειδικότερα νέων».

Σύμφωνα με τον κ. Διομήδους, «για να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη επανένταξη ανέργων και η πρόσβαση νέων στην αγορά εργασίας πρέπει να εξασφαλισθεί από την ΕΕ προσωρινή αναστολή απασχόλησης νεοεισερχόμενων κοινοτικών εργαζομένων, τουλάχι

Keywords
Τυχαία Θέματα