Πακέτο μέτρων 300 εκ. ευρώ για ανάπτυξη και απασχόληση, ενέκρινε το Υπουργικό

18:09 10/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πακέτο μέτρων, ύψους 300 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, το πακέτο είναι κοστολογημένο για 300 εκ. ευρώ και οι πηγές χρηματοδότησης είναι δεδομένες και έχουν εξευρεθεί.

Πρόκειται για ένα κονδύλι των 100 εκ. ευρώ που θα εξασφαλισθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ένα άλλο κονδύλι ύψους 200 εκ. από τα έσοδα του β’ γύρου αδειοδότησης

για εκμετάλλευση φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης, ο κ. Στεφάνου ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις την ερχόμενη Παρασκευή στις 10 το πρωί, με αντικείμενο τη διαμόρφωση του πακέτου μέτρων και τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε αρχικά ότι μέτρα ανάπτυξης ουσιαστικά δεν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο της Τρόικας. «Είναι πεποίθηση, όμως, της Κυβέρνησης, η οποία μεταφέρθηκε πολύ έντονα στην Τρόικα, ότι η ανάπτυξη και η απασχόληση θα πρέπει να στηριχθούν. Για αυτό και η Κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση Υπουργικής Επιτροπής για διαμόρφωση πακέτου συγκεκριμένων μέτρων», είπε.

Αναλύοντας το πακέτο μέτρων, είπε πως αυτό είναι κοστολογημένο για 300 εκ. ευρώ και οι πηγές χρηματοδότησής του πακέτου είναι δεδομένες και έχουν εξευρεθεί. «Το λέω αυτό διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον τομέα της ανάπτυξης είναι το θέμα της εξεύρεσης ρευστού για τη στήριξη της ανάπτυξης, αλλά επίσης και το ψηλό κόστος δανεισμού», είπε.

Σημείωσε πως, μέσα στο συγκεκριμένο πακέτο μέτρων δόθηκε έμφαση έτσι ώστε τα μέτρα να έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία, μέτρα, τα οποία αμέσως να δημιουργούν θέσεις εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την προώθηση ήδη κατακυρωμένων μικρών έργων.

Ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει προγράμματα βελτίωσης της δυνατότητας των ανέργων για εξεύρεση εργασίας και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, συνέχισε, το πακέτο στηρίζει τον κατασκευαστικό τομέα, τον τομέα της στέγασης, της ενέργειας – ιδιαίτερα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – της έρευνας και της παιδείας, της κατάρτισης και της επανακατάρτισης ανέργων με στόχο τη βελτίωση της δυνατότητας για απασχόληση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων θα σταλεί στα κόμματα αύριο ενόψει της συνάντησης που θα γίνει με τα κόμματα την ερχόμενη Δευτέρα.

Στα κόμματα, όπως είπε, θα σταλεί επίσης το έγγραφο για τους τομείς αγαθών και υπηρεσιών, που έχει εγκρίνει επίσης σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και έγγραφο που αφορά το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε  ότι αποτελεί ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία όπως ανακοίνωσε, ως η αρμόδια Αρχή, έχει την ευθύνη της επεξεργασίας των θέσεων και τη διαπραγμάτευση με την Τρόι

Keywords
Τυχαία Θέματα