Απέρριψε η Βουλή την αναπομπή του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου περί Κεντρικής Τράπεζας

18:33 25/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε, σήμερα το απόγευμα, την αναπομπή, από τον Πρόεδρο Χριστόφια, του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου περί Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ).

Υπέρ της αποδοχής της αναπομπής δεν ψήφισε σήμερα κανένας Βουλευτής, ενώ υπήρξαν 26 ψήφοι εναντίον από όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, του οποίου οι 16 παρευρεθέντες στην απογευματινή

συνεδρία της Ολομέλειας τήρησαν αποχή.

Με το νόμο αυτόν, προβλέπεται ότι, για το διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΚ, θα πρέπει να προηγείται διαβούλευση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

Η ίδια ρύθμιση προβλέπεται ότι θα ισχύει και για την περίπτωση κατά την οποία κάποιο πρόσωπο παύει να είναι Σύμβουλος πριν τη λήξη του χρόνου της θητείας του.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ενημερώνοντας για τους λόγους της αναπομπής, δήλωνε ότι ο διορισμός φορέων άσκησης εκτελεστικής ή διοικητικής εξουσίας, όπως είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ, είναι αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου, του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην άσκηση της αρμοδιότητας αυτής δεν δύναται να επέμβει η νομοθετική εξουσία, φορέας της οποίας είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η σχετική τροποποίηση της ισχύουσας περί της Κεντρικής Τράπεζας νομοθεσίας έγινε το απόγευμα της Πέμπτης, 4 Οκτωβρίου 2012, με ομόφωνη υπερψήφιση πρότασης νόμου του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το δικαίωμα αυτό, που δίδεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην επιστολή αναπομπής, “εκφεύγει εν γένει της νομοθετικής εξουσίας, που δίδεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στο στάδιο της συζήτησης επί της αναπομπής, υποστήριξαν ότι έχουν ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πολλές νομοθεσίες, οι οποίες προβλέπουν διαβούλευση με τη νομοθετική εξουσία για το διορισμό διάφορων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων η νομοθεσία για το διορισμό Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, χωρίς να έχει ποτέ εκφρασθεί εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας οποιαδήποτε αντίθεση στη διαδικασία αυτή, με επίκληση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

Ειδικότερα στην περίπτωση διορισμού Επιτρόπου Διοικήσεως, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Υπάρχουν επίσης προσφάτως ψηφισθείσες νομοθεσίες, σύμφωνα με τις οποίες για το διορισμό του Προέδρου και των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας και των Κυπριακών Αερογραμμών, προηγείται ανάλογη διαδικασία διαβούλευσης.

Βουλευτές Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών αναφέρθηκαν, επίσης, στην ανάγκη προληπτικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας, όχι υπό τη μορφή της ανάληψης ευθύνης λήψης αποφάσεων, αλλά διαβούλευσης, γεγονός που κατά την κρίση τους δεν επηρεά

Keywords
Τυχαία Θέματα