Απεύχεται συνασπισμούς στην ε/κ πλευρά “που θα εμποδίσουν τις συνομιλίες” ο Χ. Σβόμποντα

20:22 18/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ελπίδα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Κυπριακή Δημοκρατία, να μην δημιουργηθούν «νέοι συνασπισμοί που θα εμποδίσουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα κατά την επίσκεψή του στο το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) στα κατεχόμενα.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του κόμματος Οζγκάν Γιορκαντζίογλου, ο κ. Σβόμποντα εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει διαπραγμάτευση ενός προγράμματος

ώστε να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να συνεχιστούν οι συνομιλίες, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν διεκδικεί εκ νέου την Προεδρία.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της αλληλοκατανόησης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο ο ΟΗΕ είναι ο αρμόδιος, μέσω της διαδικασίας των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο νησί.

Ο κ. Σβόμποντα ανέφερε ότι πάντα επισκέπτεται την τουρκική πλευρά όποτε βρίσκεται στην Κύπρο και ότι η Σοσιαλιστική ομάδα έχει πολύ καλές σχέσεις με το ΡΤΚ τις οποίες επιθυμεί να συνεχίσει.

«Ολοι οι πολίτες του νησιού, Τ/κ ή Ε/κ είναι πολίτες μας και είναι το ίδιο ευπρόσδεκτοι στην ΕΕ», ανέφερε.

Σε παρατήρηση ότι κάποιοι αναφέρουν πως «μιλά με ελληνική φωνή», ο κ. Σβόμποντα είπε: «Εχω μόνο μια φωνή και αυτή είναι η ευρωπαϊκή φωνή». Πρόσθεσε ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα επιθυμεί την ένωση των δύο τμημάτων της Κύπρου σε ένα κράτος το οποίο θα σέβεται τόσο την ε/κ όσο και την τ/κ κοινότητα.

Είπε επίσης ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα πάντα ψήφιζε υπέρ των αναγκαίων μέτρων ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί με την τ/κ κοινότητα, όπως το απευθείας εμπόριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα