Απαρχαιωμένο το Εργαστήρι Προσθετικών, διαπιστώνει η Επ. Υγείας

16:33 8/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας διαπίστωσαν σήμερα πως το Εργαστήριο Προσθετικών και Ορθωτικών Βοηθημάτων είναι απαρχαιωμένο και ότι δεν υπάρχει στήριξη και κάλυψη με βάση νέα σύγχρονα δεδομένα, σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, ο Πρόεδρός της Κώστας Κωνσταντίνου είπε ότι η Επιτροπή συζήτησε τις αναβαθμίσεις που έγιναν από

την αρχή της λειτουργίας του Εργαστηρίου μέχρι σήμερα και το επίπεδο που βρίσκονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες του και ποιες είναι οι ανάγκες του Εργαστηρίου.

“Διαφάνηκε ξεκάθαρα”, είπε, “ότι το Εργαστήριο δυστυχώς είναι απαρχαιωμένο. Δεν υπάρχει στήριξη και κάλυψη με βάση νέα σύγχρονα δεδομένα. Δεν υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια στήριξη και βοήθεια αναπροσαρμογής με νέα δεδομένα σύγχρονα όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό, αλλά και την επιστημονική πλέον κατάρτιση των νέων εξελίξεων και δεδομένων στο προσωπικό και δη στο μοναδικό γιατρό, ο οποίος είναι εκεί και απασχολείται με άλλους δύο βοηθούς. Όλα αυτά μαζί συγκλίνουν σε μια εξέλιξη η οποία δεν είναι καθόλου η επιδιωκόμενη”.

Όπως πρόσθεσε “την ίδια στιγμή φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα συστήματα, τα οποία παρέχονται σε ασθενείς, όσον αφορά την κάλυψη τους σε τέτοιου είδους ζητήματα, δεν είναι τα αναμενόμενα από τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες, γιατί δεν καλύπτονται με βάση τα ζητούμενα των νέων μεθόδων που θα κάνουν τη ζωή αυτών που θα τα χρησιμοποιούν πλέον ευκολότερη και καλύτερη,  με βάση τα νέα δεδομένα των σύγχρονων δεδομένων που έχουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη αντίδραση ακόμα και για άνιση μεταχείριση από πλευρά των ασθενών στα αιτήματα τα οποία θέτουν ενώπιον του Υπουργείου Υγείας”.

Πρόσθεσε ακόμα πως “εκείνο το οποίο ξεκάθαρα τέθηκε εκ μέρους της Επιτροπής είναι πως ή θα πρέπει να αναβαθμιστεί το υπάρχον κλινικό εργαστήριο και να λειτουργεί με βάση νέα σύγχρονα πρότυπα και δεδομένα ή το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να ανατρέξει αλλού με συμβάσεις ή και άλλα δεδομένα, ούτως ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς, οι οποίοι σήμερα έχουν στοιχειώδεις ανάγκες, αλλά και το δικαίωμα να ζουν όσο το δυνατό καλύτερα”.

Αναφορικά με τη νομοθεσία που ρυθμίζει την εγκατάσταση και χρήση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, είπε ότι το Υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας.

“Εμείς δώσαμε το δικαίωμα στο Υπουργείο αναστολής διατάξεων, μέχρις ότου επανέλθει με νέες ρυθμίσεις και τροποποιήσεις. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα να προβούμε ακολούθως σε δύο αναστολές των υφιστάμενων διατάξεων, ενόψει της επικειμένης κατάθεσης, μέσα από διαβούλευση αλλά και νομικοτεχνική επεξεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων, ούτως ώστε να έρθουν ενώπιον της Επιτροπής εκ νέου, για να προωθηθούν στην Ολομέλεια”, πρόσθεσε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου (φώτο) ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας σε περιστατικά δύσκολα αναγκάζεται να στέ

Keywords
Τυχαία Θέματα