Σχέδιο δράση για έξοδο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας από την κρίση

15:15 8/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σχέδιο δράσης με την ονομασία CARS 2020, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας τον κλάδο για την ευρωπαϊκή οικονομία, δεδομένου ότι απασχολεί σήμερα στην ΕΕ 12 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Το σχέδιο CARS 2020, που θα εφαρμοστεί σταδιακά μέχρι το 2020, προβλέπει τον εξορθολογισμό της έρευνας και της καινοτομίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας

για «πράσινα» οχήματα. Θα ενισχυθεί η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μια ώθηση της καινοτομίας και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ΜΜΕ σε πιστώσεις. Επιπλέον θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εξασφάλιση της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ευρεία κλίμακα.

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, η καινοτομία στην αυτοκινητοβιομηχανία θα τονωθεί επίσης χάρη σε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών CO2, των εκπομπών ρύπων και των εκπομπών θορύβου, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την ανάπτυξη τεχνολογικά προηγμένων ευφυών συστημάτων μεταφορών (ITS).

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει επίσης την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων του κλάδου. Σε απάντηση στη μείωση της ζήτησης στις ευρωπαϊκές αγορές αυτοκινήτων και στις ανακοινώσεις παύσης λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων, η Επιτροπή θα φέρει το Νοέμβριο σε επαφή τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και τους εκπροσώπους των συνδικάτων μαζί με τους υπουργών Βιομηχανίας, στο πλαίσιο του προσεχούς Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, για να εξετάσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης με συντονισμένο τρόπο.

«Η Ευρώπη παράγει τα καλύτερα αυτοκίνητα στον κόσμο και η Κομισιόν επιθυμεί να διατηρηθεί ο ηγετικός αυτός ρόλος και να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος όσον αφορά την ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τη βιομηχανίας και την επιχειρηματικότητα Αντόνιο Ταγιάνι, προσθέτοντας ότι η μέσου του σχεδίου CARS 2020 η ΕΕ θα αναλάβει μια επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων του κλάδου και για την αναδιάρθρωση με συντονισμένο τρόπο. «Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να υπερνικήσει τα σημερινά προβλήματα, να παραμείνει ανταγωνιστική, να καταστεί πιο βιώσιμη και να διατηρήσει την κατασκευαστική βάση της στην Ευρώπη» κατέληξε ο Ιταλός Αντιπρόεδρος.

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για πρωτοβουλίες πολιτικής, έτσι ώστε: να προωθηθούν οι επενδύσεις σε προηγμένες τεχνολογίες και η καινοτομία για «καθαρά» οχήματα, να βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς, να υποστηριχθεί η βιομηχανία όσον αφορά την πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά, να προωθηθούν οι επενδύσεις σε δεξιότητες και κατάρτιση μέσω της ενθάρρυνσης της χρήσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αυτοκινητοβιομηχανία στο σύνολό της (κατασκευαστές αυτοκινήτων, αλυσίδα εφοδιασμού και δευτερογενής αγορά, συ

Keywords
Τυχαία Θέματα