Άντρος Κυπριανού: Το κόμμα περνά στην αντεπίθεση

11:03 20/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Από σήμερα το ΑΚΕΛ ανασηκώνει ξανά την πλάτη του και περνά στην αντεπίθεση, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού στην 16η Συνδιάσκεψη Κομματικής Οργάνωσης Πόλης- Προαστείων ΑΚΕΛ Λεμεσού.

Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για λασπολογία που εκτοξεύεται καθημερινά ενάντια στο ΑΚΕΛ, με στόχο να το αποδυναμώσουν, και να καλύψουν τις δικές τους αντιλαϊκές

πολιτικές, προσθέτοντας ότι «ανεξάρτητα από την εικόνα που επιχειρούν να καλλιεργήσουν στην κοινωνία οι πολιτικοί μας αντιπάλοι, εμείς ξέρουμε πως το ΑΚΕΛ είναι εκείνη η δύναμη που μπορεί να πάρει τον τόπο μπροστά».

Η Κύπρος, είπε, βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση σε όλους τους τομείς, «αφού το μέλλον της εξαρτάται από την πορεία των επικείμενων συνομιλιών για το Κυπριακό, από το αν θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τη θηλιά του Μνημονίου, από το αν θα αξιοποιηθεί ο φυσικός μας πλούτος προς όφελος της πατρίδας και του λαού μας, από το αν θα καταφέρουμε να υπερασπιστούμε κατακτήσεις και δικαιώματα του λαού».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι εδώ και αρκετό καιρό το ΑΚΕΛ έχει απλωμένο το χέρι προς την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, καλώντας σε διάλογο, αλλά «δυστυχώς, όχι μόνο δεν υπήρξε ανταπόκριση, αλλά αντιθέτως ορισμένοι κυβερνητικοί και φιλοκυβερνητικοί κύκλοι φροντίζουν να εξανεμίζουν την όποια δυνατότητα συνεννόησης».

«Ακόμη χειρότερα, λειτουργούν σε ορισμένες περιπτώσεις με διάθεση να σπείρουν το διχασμό ανάμεσα στο λαό μας, θυμίζοντας άλλες εποχές. Όταν ξέσπασε η υπόθεση της Δρομολαξιάς, μίλησα για καλλιέργεια κλίματος διχασμού. Όχι γιατί απαιτούσαμε όπως έγραφαν διάφοροι συγκάλυψη της όποιας υπόθεσης. Αλλά γιατί με μια στημένη διαδικασία, προσπάθησαν να διασύρουν και να πλήξουν το ΑΚΕΛ. Σπέρνουν φανατισμό και μίσος. Από την άλλη, αν το ΑΚΕΛ ασκήσει κριτική, ως αντιπολίτευση που είναι, η απάντηση από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους είναι ”το ΑΚΕΛ να μη μιλά’. Αυτή είναι η αντίληψη τους για τη δημοκρατία», είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την παράκληση να υπήρχε ελάχιστος προβληματισμός πριν την ανανέωση του διατάγματος για την επέκταση των ωραρίων των καταστημάτων.

Ωστόσο, είπε, η Κυβέρνηση προχώρησε δίχως καν να διαβουλευθεί με τους μικρομεσαίους.

«Για την Κυβέρνηση τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται σε χιλιάδες οικογένειες με αυτή την απόφαση είναι λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες είναι και το κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Φτάνει να εξυπηρετούνται μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών», συνέχισε.

Επίσης, ανέφερε ότι ενώ στη Βουλή τα τέσσερα μεγάλα κόμματα και η Κυβέρνηση συμφώνησαν σε ορισμένες θέσεις για το Συνεργατισμό, «τελικά εκδόθηκε διάταγμα για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, δίχως καν να διαβουλευθούν με τα κόμματα και να ληφθούν υπόψιν τα όσα συμφωνήθηκαν».

«Δυστυχώς και στο Κυπριακό η θέση της Κυβέρνησης για συλλογικότητα και ενότητα παραβιάζονται σε κάθε χειρισμό», πρόσθεσε.

Ανέφερε και άλλα παραδείγματα, όπως όταν ο Πρόεδρος έλαβε το έγγραφο Ντάουνερ «και το κράτησε κρυφό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις για μέρες» και ότι «η πρόταση για την Αμμόχωστο, συζητείτο με Ευρωπαίους και Τούρκους αξιωματούχους δίχως η πολιτική ηγεσία του τόπου να γνωρίζει ο,τιδήποτε».

«Τίποτα δεν γνωρίζαμε και για την πρόταση του κ. Αναστασιάδη για αμοιβαιότητα σε ό, τι αφορά την επαφή των διαπραγματευτών με τα αντίστοιχα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «είναι επίσης προφανές ότι γίνονται ενέργειες που δεν στοχεύουν στην προώθηση της ουσίας του Κυπριακού αλλά στην ικανοποίηση των κυβερνητικών εταίρων και των επικοινωνιακών αναγκών της Κυβέρνησης. Σε τελευταία ανάλυση οι ενέργειες αυτές εκθέτουν την ελληνοκυπριακή κοινότητα».

«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προωθήσουμε λύση χωρίς να μας επιβληθούν από έξω απαράδεκτες ρυθμίσεις είναι να μη δίνουμε ζωτικό χώρο στον οποιοδήποτε να προωθήσει τις θέσεις του. Πρέπει να διαφυλαχθεί η βάση των συνομιλιών όπως αυτή καθορίζεται, από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ και να διαφυλαχθούν οι σημαντικές συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μεταξύ των δύο ηγετών», είπε ο κ. Κυπριανού.
Παράλληλα, άσκησε κριτική κατά της «ατυχέστατης αναφοράς του κ. Αναστασιάδη σε ‘ηλεκτροσοκ’ για το Κυπριακό» λέγοντας ότι «ηλεκτροσόκ» ζήσαμε και με τα Eurogroup του Μαρτίου, τις οδυνηρές συνέπειες των οποίων πληρώνει ο λαός μας. Εξίσου ατυχής ήταν και η αναφορά του κ. Αναστασιάδη σε «εξελικτική ομοσπονδία». Και ενώ ο ίδιος στο Εθνικό Συμβούλιο το απέδωσε σε λάθος, ο κ. Κασουλίδης προσπάθησε να μας πείσει πως ο όρος και το περιεχόμενο του είναι πιο δόκιμος».

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία, είπε ότι «δεν επανεκκινήσαμε, ξερογυρίζουμε στην εκκίνηση» και σημείωσε ότι η κρίση είναι συστημική.

«Μήπως μόνο στην Κύπρο συμβαίνουν όλα αυτά; Θα λέγαμε ψέματα αν απαντούσαμε καταφατικά, αν μιμούμασταν τη στάση του ΔΗΣΥ που όσο ήταν αντιπολίτευση προσπαθούσε να πείσει πως η οικονομική κρίση οφείλεται στο Δ. Χριστόφια και στο ΑΚΕΛ. Πρόκειται για διεθνή συστημική κρίση», είπε.

Αναφερόμενος στη μείωση του προϋπολογισμού ανάπτυξης κατά 20%, είπε ότι «η τραγική ειρωνεία είναι ότι το σημείο αιχμής στην ισοπεδωτική κριτική που ασκούσε ο ΔΗΣΥ ως αντιπολίτευση ήταν η εμμονή στην ανάπτυξη. Τώρα που έχουν την εξουσία το ξέχασαν όπως ξέχασαν και όλες τις άλλες μαγικές λύσεις».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε και για τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι πρέπει να εργαστούμε με αποφασιστικότητα και ταχύτητα «και κυρίως, να μην εθελοτυφλούμε γιατί το παιχνίδι των ανταγωνισμών στην περιοχή μας είναι μεγάλο και επικίνδυνο».

«Η Κυβέρνηση πιστεύει πως το αμερικάνικο ενδιαφέρον περιορίζεται στον άξονα Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου. Διαφωνούμε με αυτή την εκτίμηση. Οι ΗΠΑ ουδέποτε εγκατέλειψαν την υπεράσπιση της Τουρκίας και των συμφερόντων της στην περιοχή, γιατί είναι πολύτιμος σύμμαχος της πολιτικής τους. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι καταβάλλεται προσπάθεια να μην κατασκευαστεί τερματικό ή να κατασκευαστεί κάποιο μικρού μεγέθους στην Κύπρο. Ως αποτέλεσμα το Φυσικό Αέριο θα διοχετεύεται με αγωγούς μέσω Τουρκίας. Η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας- Ισραήλ συνηγορεί σε κάτι τέτοιο», σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε παράλληλα ότι «για να υλοποιηθούν οι στόχοι των Κυβερνώντων και των ‘φίλων’ τους χρειάζεται να εξουδετερωθεί το κύριο εμπόδιο αντίστασης∙ το ΑΚΕΛ. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι για κάθε απαράδεκτη δική τους απόφαση, φταίει ακόμα ο Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ; Δέχτηκαν το κούρεμα των καταθέσεων, αλλά κατηγορούν γι΄αυτό την προηγούμενη Κυβέρνηση. Κι ας παραδέχθηκε ο κ. Αναστασιάδης πως είπε στην κ. Λαγκαρντ ότι η πρώτη φορά, που απαίτησαν από την Κύπρο κούρεμα καταθέσεων, ήταν επί Προεδρίας του».

Παράλληλα, είπε ότι αποφασίστηκε όπως τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δώσουν στη δημοσιότητα την κατάσταση των περιουσιακών τους στοιχείων και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων να τα δώσουν κι εκείνοι.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ ήδη παίρνει μέτρα σε ό,τι αφορά τους εξελεγμένους λογαριασμούς του κόμματος έτσι ώστε από το 2014 να δίνονται στη δημοσιότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα