Αντιδράσεις από την απόφαση Χριστόφια να διορίσει υποδιοικητή στην Κεντρική Τράπεζα

22:08 3/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να διορίσει αύριο, λίγες βδομάδες πριν τη λήξη της θητείας του, υποδιοικητή στην Κεντρική Τράπεζα, προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Η θέση του υποδιοικητή παραμένει κενή μετά τις δικοινοτικές ταραχές του 1964.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο διοικητής είναι Ελληνοκύπριος και ο υποδιοικητής Τουρκοκύπριος.

Ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης

προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε αντισυνταγματική πράξη θα ακυρωθεί». «Ελπίζω να μην διανοηθούν να πράξουν κάτι ανάλογο» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης. «Η νομιμότητα και η συνταγματική τάξη θα τηρηθούν από τη νέα διακυβέρνηση, πιστεύω όποια και αν είναι». Πέντε χρόνια δεν χρειάζονταν υποδιοικητή, είπε ο κ. Αναστασιάδης και κατηγόρησε τον πρόεδρο Χριστόφια ότι «προ της αποχώρησής του από τη διακυβέρνηση θέλει να αλώσει τα πάντα».

Η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε αντισυνταγματικές ενέργειες, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος είπε ότι «ο διορισμός υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι καθόλα συνταγματικός και νόμιμος».

Ανακοίνωσε ότι στη θέση του υποδιοικητή θα διοριστεί ο ανώτερος διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης.

Την απορία του εξέφρασε ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. «Απορούμε και εξιστάμεθα» για την απόφαση, δήλωσε.

Για μια «προκλητική ενέργεια» εκ μέρους των κυβερνώντων που γίνεται 15 μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου. Επικρίσεις διατυπώθηκαν επίσης από το ΕΥΡΩΚΟ και του Οικολόγους.

The post Αντιδράσεις από την απόφαση Χριστόφια να διορίσει υποδιοικητή στην Κεντρική Τράπεζα appeared first on onlycy.com - Cyprus News Portal, Ειδήσεις, Eidisis, Kypros.

Keywords
Τυχαία Θέματα