Ανησυχία για ξενοφοβικές αντιλήψεις εκφράζουν ομιλητές διεθνούς εργαστηρίου

13:03 21/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το δικαίωμα των μεταναστών στην Κύπρο στην ίση μεταχείριση στην εργασία, την εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνική προστασία βρέθηκε στο επίκεντρο διεθνούς εργαστηρίου που πραγματοποιείται στο Υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη, με τους ομιλητές να εκφράζουν ανησυχία για την καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια σε όλη την ΕΕ ξενοφοβικών αντιλήψεων και συμπεριφορών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου στην Κύπρο

ζουν περίπου 180.000 μετανάστες ή το 1/5 του συνολικού πληθυσμού, 67.000 εκ των οποίων είναι πολίτες τρίτων χωρών. Την ίδια ώρα περίπου το 12% των μαθητών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία είναι παιδιά μεταναστευτικής προέλευσης.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει κατατάξει το θέμα της ένταξης των μεταναστών ψηλά στις προτεραιότητές της στην ημερήσια της διάταξη τούτων των έξι μηνών», δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους ότι στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία Διάσκεψη Εμπειρογνωμόνων με θέμα το ρόλο των τοπικών και περιφερειακών Αρχών και κοινωνιών ευρύτερα στις δράσεις για την ένταξη μεταναστών.

Πιστεύουμε, είπε, «ότι η ουσιαστική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στις τοπικές κοινωνίες αποτελεί το κλειδί προκειμένου, αφενός να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα οφέλη από τη μετανάστευση και αφετέρου για να βρει η Ευρώπη έναν τρόπο να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην πρόκληση των διαφοροποιημένων πλέον πολυπολιτισμικών κοινωνιών της».

Η κ. Μαύρου υπογράμμισε παράλληλα ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η αβεβαιότητα και η άνιση μεταχείριση οδηγούν στην ανασφάλεια και κατ’ επέκταση σε πιθανή περιφρόνηση των κανόνων, με αποτέλεσμα την κοινωνικοοικονομική περιθωριοποίηση των μεταναστών και των οικογενειών τους».  Πρόσθεσε ότι «όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυτή την περίοδο μεγαλώνουν αυτόν τον κίνδυνο περιθωριοποίησης, διατάραξης της κοινωνικής ηρεμίας και συνοχής και θεωρώ ότι είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να μας απασχολήσει πολύ συγκεκριμένα».

Η κ. Μαύρου προέβη επίσης σε μια σύντομη ανασκόπηση του πλαισίου πολιτικής που ισχύει στην Κύπρο. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2010 – 2012, είπε, «αποτελεί την πρώτη ευρεία, συγκροτημένη και συστηματοποιημένη προσπάθεια που έγινε στην Κύπρο για την εκπόνηση ολοκληρωμένης πολιτικής για την ένταξη». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για συμπερίληψη της ένταξης των μεταναστών σε όλες τις δημόσιες πολιτικές που αφορούν στους τομείς της πληροφόρησης και της εξυπηρέτησης, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της υγείας, της στέγασης, της συμμετοχικότητας».

Η Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως «βεβαίως, από τη θεωρία στην πράξη συχνά η απόσταση είναι μεγάλη και πρέπει να παραδεχθώ ότι παρόλο που έχουν γίνει μεγάλα βήματα σε ό,τι αφορά τη διατύπωση των αρχών, τη διαμόρφωση το πλαισίου δράσης

Keywords
Τυχαία Θέματα