Ανησυχία για τις τιμές στα πετρελαιοειδή εξέφρασε η Επ. Ελέγχου

16:27 12/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανησυχία για τον υπολογισμό και γενικά τη διαδικασία παρακολούθησης των τιμών των πετρελαιοειδών στην Κύπρο εκφράζει η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, η οποία συζήτησε σήμερα, μεταξύ άλλων, το θέμα των καυσίμων, ενώ από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης διαβεβαιώνει ότι παρακολουθούνται οι αφίξεις νέων φορτίων και η στάθμιση των αποθεμάτων των εταιρειών “για να δούμε αν όντως οι τιμές που φθάνουν στον καταναλωτή είναι

οι σωστές και δεν υπάρχει κερδοσκοπία”.

Ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε μετά τη συνεδρία πως “οι τιμές στις οποίες πωλούνται τα πετρελαιοειδή στην Κύπρο καθορίζονται και από τον διεθνή παράγοντα”, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει αλλαγές με τις οποίες λαμβάνεται πιο σωστά το κοστολόγιο των εταιρειών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου δήλωσε πως ο υπολογισμός και γενικά η διαδικασία της παρακολούθησης των τιμών παρουσιάζει ανησυχία σε βαθμό που δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων κατά πόσον, όπως αναφέρεται στον, νόμο το ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα αυτά στην αγορά είναι σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο απ ΄ ότι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες.

Οι πλείστες από τις παραμέτρους που χρησιμοποιούνται στο κοστολόγιο, σημείωσε, είναι είτε λανθασμένες είτε μη τεκμηριωμένες.

Από την πλευρά του ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως τις τελευταίες εβδομάδες, που υπήρξε ύφεση στη Συρία, είδαμε και τις ανάλογες μειώσεις.

Αυτό που διαβεβαιώσαμε και σήμερα την Επιτροπή, σημείωσε, είναι ότι παρακολουθούμε πιο στενά και τις αφίξεις των νέων φορτίων και την στάθμιση των αποθεμάτων των εταιρειών για να δούμε αν όντως οι τιμές που φθάνουν στον καταναλωτή είναι οι σωστές και δεν υπάρχει κερδοσκοπία.

“Εχει ήδη αλλάξει ο τρόπος που υπολογίζεται το κοστολόγιο αλλά αντιλαμβάνεστε η διαδικασία και οι μαθηματικές φόρμουλες είναι περίπλοκες και χρήζουν συνεχώς βελτίωσης” , συμπλήρωσε ο Υπουργός Ενέργειας.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι “όταν οι τιμές των καυσίμων στη διεθνή αγορά ανεβαίνουν στην Κύπρο ανεβαίνουν σαν πύραυλος οι τιμές. Όταν στη διεθνή αγορά οι τιμές πέφτουν στην Κύπρο πέφτουν σαν πούπουλο οι τιμές. Νομίζω ότι οι πολίτες το αισθάνονται στην τσέπη τους”, σημείωσε.

Οσον αφορά το τερματικό αποθήκευσης, η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι έχει ματαιωθεί ο διαγωνισμός και πληρώνουμε πάρα πολλά ψηλά κόστη για την αποθήκευση των στρατηγικών αποθεμάτων μας στην Ελλάδα.

Το κράτος, είπε, επιβάλλεται τάχιστα να καθορίσει μια συγκεκριμένη πολιτική πάνω σε αυτό το θέμα “αν θα υπάρξει κρατικός χώρος αποθήκευσης, κρατικός σε συνεργασία με ιδιώτες ή ιδιώτες”.

Πρέπει επιτέλους, κατέληξε, να κλείσει και το θέμα με τη Λάρνακα με τα αποθέματα των εταιρειών για να απαλλαγεί η πόλη από το βραχνά που έχει.

Keywords
Τυχαία Θέματα