Ανησυχία εκφράζει η UNHCR για τους πρόσφυγες που διαμαρτύρονται έξω από το Υπ. Εσωτερικών

10:56 9/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τις σοβαρές ανησυχίες της για την υγεία και την ευημερία των προσφύγων οι οποίοι διαμαρτύρονται έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών εκφράζει η Υπάτη Αρμοστεία των ΗΕ για τους πρόσφυγες, μέσω του αντιπροσώπου της στην Κύπρο Damtew Dessalegne.

Όπως αναφέρει γραπτή δήλωση του κ. Dessalegne, οι πρόσφυγες που διαμαρτύρονται ανακοίνωσαν χθες ότι ξεκίνησαν απεργία δίψας μετά την απεργία

πείνας που είχαν αρχίσει πριν από περισσότερο από 40 ημέρες.

«Σύμφωνα με τους πρόσφυγες, μοναδικό τους αίτημα είναι να ζήσουν μια φυσιολογική και αξιοπρεπή ζωή στην Κυπριακή Δημοκρατία, επί ίσοις όροις με τους Κύπριους πολίτες, αίτημα το οποίο δικαιούνται βάσει της εθνικής νομοθεσίας», αναφέρει και προσθέτει ότι «πολλοί αισθάνονται ότι πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια για να τους χορηγηθεί κυπριακή υπηκοότητα ύστερα από νόμιμη και μακρόχρονη διαμονή στην Κύπρο, αλλά έχουν έρθει αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα εμπόδια. Νιώθουν, επίσης, ότι έχουν πληγεί η βούληση και αποφασιστικότητά τους να κάνουν μια νέα αρχή κάτω από φαινομενικά αντίξοες συνθήκες καθώς και η δυνατότητά τους να συμβάλουν και να εμπλουτίσουν την ντόπια κοινωνία.

Ο Αντιπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας των ΗΕ δηλώνει, επίσης, ότι με την υπογραφή διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων για τους πρόσφυγες, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει την προστασία των προσφύγων, όχι μόνο ως βασική δημοκρατική αξία αλλά και ως θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου.

«Ωστόσο, ο απώτερος σκοπός της προστασίας είναι όπως διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες δεν παραμείνουν πρόσφυγες για πάντα. Εάν οι συνθήκες που ανάγκασαν τους πρόσφυγες στην εξορία παρέμειναν αμετάβλητες και επομένως δεν είναι εφικτή η ασφαλής επιστροφή στην πατρίδα τους, θα πρέπει να τους παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου νομικού δεσμού της ιθαγένειας του κράτους που τους έχει χορηγήσει άσυλο, από τη στιγμή που θα πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια», αναφέρει.

Αναφέροντας ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να καταφεύγουν σε απεργίες πείνας ή άλλα παρόμοια δραστικά μέτρα προκειμένου να γνωστοποιήσουν τις ανησυχίες τους στις αρμόδιες αρχές και όργανα λήψεως αποφάσεων, ο κ. Dessalegne δηλώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των κενών και των ελλείψεων στην υφιστάμενη νομοθεσία, μέτρων πολιτικής και πρακτικής θα ήταν μέσα από συνεχή διάλογο μεταξύ των προσφύγων και των αρχών.

«Η Ύπατη Αρμοστεία ελπίζει ότι οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί θα τύχουν της κατάλληλης εξέτασης από πλευράς αρμοδίων αρχών, χωρίς να διακυβεύεται περαιτέρω η υγεία και η ευημερία τους», αναφέρει, και καταλήγει εκφράζοντας την ετοιμότητα της Υπάτης Αρμοστείας να διαδραματίσει το ρόλο της όπως απαιτείται από τις συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα