Ανήμπορο το βρετανικό Γραφείο Απατών να κατασχέσει δωρεές του Ασίλ Ναδίρ

11:27 21/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Γραφείο Σοβαρών Οικονομικών Απατών (SFO) στη Βρετανία δηλώνει ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα την επιστροφή 365.000 λιρών που είχαν κατατεθεί στα ταμεία του από τον Ασίλ Ναδίρ.

Τα χρήματα που αποτελούσαν δωρεά από τον Τουρκοκύπριο επιχειρηματία στα τέλη της δεκαετίας του 1980 θεωρείται ότι ήταν προϊόν κλοπής και υπεξαίρεσης από την εταιρεία του Polly Peck, η οποία λίγο αργότερα κατέρρευσε. Με σημερινή αναγωγή το ποσό της δωρεάς προς τους Συντηρητικούς υπολογίζεται

στις 700.000 λίρες.

Τον περασμένο Αύγουστο, μετά από σχεδόν 20 χρόνια κατά τα οποία κρυβόταν στα κατεχόμενα, ο κ. Ναδίρ καταδικάστηκε από βρετανικό δικαστήριο για δέκα «δειγματικές κατηγορίες» κλοπής που αφορούσαν συνολικά 29 εκατομμύρια λίρες στερλίνες. Ωστόσο το SFO κατέθεσε στη δίκη ότι το συνολικό ποσό που πιστεύεται ότι είχε κλέψει ο Ασίλ Ναδίρ από την Polly Peck ανέρχεται σε 146 εκατομμύρια λίρες.

Το SFO έχει από το νόμο τη δυνατότητα να αναζητά προς κατάσχεση ποσά που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα πέρα από τα ποσά για τα οποία εξασφαλίζεται μία καταδικαστική απόφαση. Ο νόμος αναφέρεται ρητώς και σε δωρεές που γίνονται με παράνομο χρήμα. Ωστόσο, στην περίπτωση του Ασίλ Ναδίρ το SFO διαπιστώνει ότι η συγκεκριμένη νομολογία δεν ισχύει καθότι τέθηκε σε ισχύ το 1995, πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της Polly Peck.

Το δικαστήριο είχε αφήσει στην ευχέρεια του SFO το κατά πόσο θα επιδιωχθεί ο εντοπισμός και η κατάσχεση όσων χρημάτων έχουν απομείνει από τα 29 εκατομμύρια λίρες που αφορούσαν τις υποθέσεις για τις οποίες καταδικάστηκε ο κ. Ναδίρ. Ωστόσο, το Γραφείο Σοβαρών Απατών έκρινε ότι η επιχείρηση θα κόστιζε στο Βρετανό φορολογούμενο δυσανάλογα πολλά χρήματα σε σχέση με τα προσδοκώμενα κέρδη από την κατάσχεση.

Ως εκ τούτου το δικαστήριο ζήτησε από τον Ασίλ Ναδίρ να δηλώσει την τωρινή περιουσία του από την οποία θα μπορούσαν να κρατηθούν τα σχετικά ποσά. Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας δήλωσε όμως «άφραγκος», λέγοντας ότι ο πολυτελής βίος που διήγε έως και την καταδίκη του οφειλόταν στη γενναιοδωρία φίλων. Αναμένεται η απόφαση του δικαστή για το κατά πόσο θα αποδεχθεί τους ισχυρισμούς του Ασίλ Ναδίρ για τη σημερινή περιουσιακή του κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα