Ανεξαρτησία κήρυξε το Αζαουάντ στο Μαλί

09:12 6/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαουάντ, μια σημαντική συνιστώσα της εξέγερσης των Τουαρέγκ στο Μαλί, κήρυξε σήμερα “την ανεξαρτησία του Αζαουάντ” με δήλωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπό του και την οποία έκανε ένας από τους εκπροσώπους του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

“Κηρύσσουμε επισήμως την ανεξαρτησία του Αζαουάντ που αρχίζει από σήμερα”, δήλωσε ο Μοσά Αγκ Αταχέρ, προσθέτοντας πως θα γίνουν σεβαστά “τα σύνορα με τα όμορα κράτη”.

Ο

εκπρόσωπος καταδίκασε τη χθεσινή απαγωγή του προξένου της Αλγερίας στη Γκάο (βορειοανατολικό Μαλί) “από μια ομάδα τρομοκρατών” στη διάρκεια μιας “πολύ βίαιης” επιχείρησης. Το Αλγέρι επιβεβαίωσε πως μια ομάδα ενόπλων “που δεν έχουν αναγνωριστεί” πήρε μαζί της τον πρόξενο και έξι συνεργάτες του “προς άγνωστη κατεύθυνση”.

“Τελειώνουμε μια πολύ σημαντική μάχη, αυτή της απελευθέρωσης (…)”, πρόσθεσε ο Αταχέρ, χρησιμοποιώντας την ίδια φρασεολογία με αυτή του ανακοινωθέντος του Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος του Αζαουάντ που υπογράφεται από το γενικό γραμματέα του, τον Μπιλάλ Αγκ Ασερίφ.

Το Αζαουάντ είναι μια περιφέρεια που θεωρείται η φυσική κοιτίδα των Τουαρέγκ.

Το πραξικόπημα εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Αμαντού Τουμανί Τουρέ, πριν από δύο εβδομάδες, βύθισε το Μαλί στο χάος. Αντάρτες Τουαρέγκ και ισλαμιστικές οργανώσεις πήραν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας τον έλεγχο τριών μητροπόλεων του βορρά –Κιντάλ, Γκάο και Τιμπουκτού– χωρίς να συναντήσουν αντίσταση εκ μέρους του στρατού του Μαλί που είναι αποδιοργανωμένος και χωρίς εξοπλισμό, με αποτέλεσμα η χώρα να κοπεί ντε φάκτο στα δύο.

Οι ισλαμιστές της Ανσαρ Ντιν, των οποίων ηγείται ο Τουαρέγκ αρχηγός Ιγιάντ Αγκ Γάλι, και στοιχεία της οργάνωσης Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ, έχουν πάρει από τότε το πάνω χέρι στο Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαουάντ, το οποίο ανακοίνωσε μονομερώς χθες το βράδυ το τέλος των “στρατιωτικών επιχειρήσεών” του.

Keywords
Τυχαία Θέματα