Αναβιώνει η καλαθοπλεχτική στη Μεσόγη

09:54 11/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αναβιώνει το ενδιαφέρον για την τέχνη της καλαθοπλεκτικής στην κοινότητα της Μεσόγης, με την κοινοτική Αρχή να προσπαθεί με «νύχια και με δόντια, να ξαναζωντανέψει παλιές γλυκές μνήμες της τέχνης αυτής», η οποία άνθιζε και απασχολούσε πολλούς κατοίκους της κοινότητας.

«Σήμερα δεν βλέπεις να κατασκευάζονται εκείνοι οι μεγάλοι αριθμοί των κοφίνων και καλαθιών που χιλιάδες κάθε χρόνο πήγαιναν στα Κοκκινοχώρια, αλλά και στην υπόλοιπη Κύπρο για τη συγκομιδή των πατατών, των χαρουπιών, ελιών, σταφυλιών και άλλων γεωργικών

προϊόντων,» είπε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μεσόγης Γιώργος Χρήστου.

Οι εκατοντάδες καλαθοπλέκτριες, είπε, δεν υπάρχουν πια και έδωσαν τη θέση τους σε καμιά δεκαριά οικογένειες που ότι περίτεχνα φτιάχνουν, το φτιάχνουν ευκαιριακά και για τουριστικούς κυρίως σκοπούς.

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστου παλιά στη Μεσόγη, κάθε σπίτι ήταν και ένα εργοτάξιο καλαθοπλεκτικής, όπου γονείς, παιδιά διαδραμάτιζαν το δικό τους ρόλο σ’ αυτή την προσοδοφόρο απασχόληση. Για μας τους Μεσογιώτες, είπε «αυτά τα καλάθια είναι ζωντάνεμα μνήμης, και ευχάριστες θύμησες».

Ο κοινοτάρχης της Μεσόγης αναφέρθηκε και στον Ονησίφορο Νεοφύτου, ο οποίος είναι ο γηραιότερος άντρας της κοινότητας που ενδιαφέρεται, ασχολείται, γράφει και διδάσκει την Καλαθοπλεκτική. Είναι αυτός, πρόσθεσε ο κ. Χρήστου, που όπως ο ίδιος είχε αναφέρει «αποφάσισε, όσο και φτωχή κι αν είναι η πένα του, να σύρει μερικές γραμμές, βάζοντας μ’ αυτό τον τρόπο ένα χαλίκι στη διατήρηση της Μεσογειώτικης πολιτιστικής κληρονομιάς».

Σήμερα στην κοινότητα ελάχιστες γυναίκες ασχολούνται με την καλαθοπλεκτική, ανάμεσα σ’ αυτές και η Αγνή Νικολάου που ασχολείται με την καλαθοπλεκτική από 18 ετών και από ότι θυμάται, ακόμα και πιο μικρή, τότε που έπλεκαν με τα χόρτα τα καλάθια και τα κοφίνια.

Η κ. Νικολάου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως τα παλαιότερα χρόνια έφτιαχνε μέχρι και δέκα καλάθια την ημέρα, ωστόσο τώρα, όπως είπε, αυτά περιορίστηκαν στα δύο. Στις μέρες μας, συνέχισε, «τα καλάθια που πλέκουμε δεν έχουν ζήτηση, ενώ κάποτε φτιάχναμε εκτός από τα καλάθια που χρησιμοποιούνταν για ψώνισμα και τις κοφίνες για τη μεταφορά ή αποθήκευση προϊόντων και άλλα είδη, όπως πανέρια, κοκκούρες που ήταν τα στενά καλάθια για μεταφορά των “βερκών”, τυροκανιές για την προφύλαξη των τυριών και τις καλαμωτές που ήταν πλεκτά καλαμένια στεγάσματα.»

Η κ. Νικολάου ανέφερε επίσης πως τα Σάββατα, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Πάφου, μεταβαίνει στο λεγόμενο «παζάρι» της Πάφου στα πλαίσια της αναζωογόνησης που καταβάλλει η δημοτική Αρχή και πλέκει καλάθια.

Keywords
Τυχαία Θέματα