Αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής εισηγείται το Ινστιτούτο Δημογραφικής-Μεταναστευτικής Πολιτικής

11:25 15/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης εισηγείται το νεοσύστατο Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Σε πολυσέλιδη μελέτη που κοινοποίησε στα ΜΜΕ, το Ινστιτούτο καταγράφει διάφορες εισηγήσεις με αφορμή και τα πορίσματα Ημερίδας για το δημογραφικό πρόβλημα, η οποία έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στη Λευκωσία.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, διαπιστώνεται από τα στοιχεία της Υπηρεσίας

Ασύλου “συστηματική κατάχρηση του συστήματος ασύλου από αλλοδαπούς” και για το λόγο αυτό το Ινστιτούτο εισηγείται, μεταξύ άλλων, την αύξηση των μέτρων επιτήρησης κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός από την Αστυνομία, τη στενή συνεργασία με την UNFICYP και την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων.

Το Ινστιτούτο στη μακροσκελή μελέτη του αναφέρει επίσης ότι στις περιπτώσεις που η αίτηση για άσυλο είναι “προδηλώς αβάσιμη” θα πρέπει να απορρίπτεται πάραυτα και να καλείται ο αιτητής να εγκαταλείψει την Κύπρο. Εάν αρνηθεί, αναφέρεται, τότε να συλλαμβάνεται από την Αστυνομία και να απελαύνεται. Επίσης γίνεται εισήγηση για ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής Ασύλου και της Αναθεωρητικής Αρχής.

Όπως υποστηρίζει το Ινστιτούτο, η επιδοματική πολιτική στο παρελθόν ήταν ελκυστική και χαιρετίζει τη νέα πολιτική για κουπόνια διατροφής και διαδικασία στέγασης, προσθέτοντας πως θα πρέπει να μελετηθεί και το μοντέλο άλλων χωρών της ΕΕ για το θέμα της στέγασης/σίτισης κτλ.

Για τα κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών, το Ινστιτούτο υποστηρίζει ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι “οι διακινητές είναι Τούρκοι έποικοι στα κατεχόμενα, Τούρκοι υπήκοοι που ζουν στις ελεύθερες περιοχές, και δυστυχώς και Ελληνοκύπριοι αλλά κυρίως αλλοδαποί αιτητές ασύλου που βρίσκονται μεταξύ μας αφού είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός διακινητών”.

Για καταπολέμηση του φαινομένου στη μελέτη του, το Ινστιτούτο αναφέρει ότι χρειάζεται στενή παρακολούθηση των περιοχών που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, από την Αστυνομία και στενότερη συνεργασία με τις Αρχές των Βάσεων ενώ γίνονται και εισηγήσεις για γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων από τα Δικαστήρια.

Για την παράνομη απασχόληση αναφέρεται ότι κατά την τελευταία πενταετία (2009-2013) έχουν καταγγελθεί 5,117 υποθέσεις που περιλαμβάνουν 5,176 εργοδότες που εργοδοτούσαν παράνομα 6,694 αλλοδαπούς. Το Ινστιτούτο εισηγείται ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου, τροποποίηση της νομοθεσίας για επιβολή στους εργοδότες που καταδικάζονται πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, αποτρεπτικές ποινές, διοικητικά πρόστιμα σε εργοδότες κτλ.

Αναφέρει ακόμη ότι κατά τα τελευταία πέντε χρόνια (2009-2013) έχουν απελαθεί 18,098 αλλοδαποί, αριθμός που θεωρείται ικανοποιητικός “αλλά μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο εάν ενισχυθούν με προσωπικό οι Διοικητικές Αρχές”.

Το Ινστιτούτο υποστηρίζει ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί “εάν καταστεί δυνατή η υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες που θεωρούνται προβληματικές, είτε διμερείς με την Κυπριακή Δημοκρατία είτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τρίτες χώρες”.

Επίσης γίνεται εισήγηση για αναθεώρηση της πολιτικής για τις οικιακές βοηθούς και παρατίθενται στοιχεία του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, με βάση τα οποία υπάρχουν στην Κύπρο περίπου 30 χιλιάδες οικιακές βοηθοί/εργαζόμενες και από το 2009-2013 υπάρχουν 3,310 αναζητούμενες. Επίσης γίνεται λόγος από το Ινστιτούτο για “κυκλώματα και ιδιωτικά γραφεία εξεύρεσης εργασίας τα οποία εκμεταλλεύονται προς ιδίο όφελος τους εργάτες και τις οικιακές εργαζόμενες που φέρνουν στην Κύπρο και τελικά καταλήγουν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και εμπορίας”.

Γίνονται ακόμη εισηγήσεις για επανασχεδιασμό της πολιτικής για προσέλκυση φοιτητών από νέες αγορές “όπως οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και η Ρωσία για να αντλήσουν φοιτητές με υψηλά οικονομικά δεδομένα για να βοηθηθεί οικονομικά και η Κύπρος από την παρουσία τους”.

Για το δημογραφικό το Ινστιτούτο αναφέρει ότι “αν λάβει κανείς υπόψιν ότι στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου υπάρχουν 196.000 μη Κύπριοι πολίτες (117.946 Ευρωπαίοι, 78.061 υπήκοοι τρίτων χωρών και πρόσθετα 25-30 χιλιάδες παράνομοι από τρίτες χώρες) εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι η αύξηση του πληθυσμού οφείλεται στη μετανάστευση και όχι στο γηγενή πληθυσμό. Ένας στους τέσσερις κατοίκους στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου (αφαιρουμένων των Τ/κ) είναι μη Κύπριος”.
Παράλληλα, αναφέρεται, υπάρχει υπογεννητικότητα και παρατηρείται συνεχώς μείωση των γεννήσεων από τα Ε/κ ζευγάρια το 2013 (μέχρι 27/11/2013 ανήρχοντο σε 6.603 το 1993 ανήρχοντο σε 9.990, ποσοστό μείωσης 33.9%). Το Ινστιτούτο εισηγείται τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για να μην μεταναστεύουν Ε/κ, την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων στην επιστημονική έρευνα, νεανική επιχειρηματικότητα και εφευρετικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων κτλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα