Αναστασιάδης : ‘Έχουμε να κερδίσουμε από μια αμφίδρομη σχέση με το Ισραήλ’

14:05 4/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ιδιαίτερα σημαντική και ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Σιμόν Πέρες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας ότι συνοδευόταν, μεταξύ άλλων, από τον Διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου και πρώτο Πρέσβη της Κύπρου στο Ισραήλ, Αντρέας Πυρίσιη, πράγμα που ”έχει συμβολική σημασία”.

Η δική μας πολιτική ήταν και παραμένει πως θα πρέπει να αναπτυχθούν

κατά τον καλύτερο δυνατό και ακόμα πιο στενό τρόπο οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ. ”Πολλά έχουμε να κερδίσουμε από μια αμφίδρομη σχέση με το Ισραήλ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να διακόψουμε τις σχέσεις μας με τις άλλες γειτονικές χώρες”.

Συζήτησαν, είπε, τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας και Κύπρου – Τουρκίας, αλλά και τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας και του Ισραήλ σε σχέση και με τα νέα ευρήματα του υποθάλασσιου πλούτου που έχουν ανευρεθεί.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα έχει την ευκαιρία να ξανασυναντηθεί με τον Ισραηλινό Πρόεδρο όταν θα επισκεφθεί το Τελ Αβίβ τον ερχόμενο Ιανουάριο, κατόπιν πρόσκλησης του ΥΠΕΞ της χώρας. ”Θέλουμε να αναπτυχθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλους τους τομείς οι σχέσεις μας με το Ισραήλ”.

Ερωτηθείς εάν τον ικανοποιούν οι σχέσεις της κυβέρνησης με το Ισραήλ μέχρι τώρα ή κινούνται με βραδείς ρυθμούς, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε ότι έστω και αργά βαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. ”Ελπίζω η όλη πολιτική μας να μην αυτοαναιρετική των προσπαθειών για σύσφιξη, ανάπτυξη, εξέλιξη αυτών των σχέσεων”.

Σε ερώτηση εάν πιστεύει μια πιο ισχυρή στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ θα ωφελούσε την Κύπρο, είπε ότι οι όποιες σχέσεις αναπτύσσονται θα πρέπει να το κάνουν με βάση τις δυνατότητες της κάθε χώρας. ”Η όποια προστασία μπορούμε να τύχουμε από ισχυρότερους φίλους, είναι προς όφελος της Κύπρου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα