Αναγκαία η κοινή συνισταμένη για τη λύση του Κυπριακού, λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

14:29 25/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Την ανάγκη εξέυρεσης κοινής συνισταμένης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για λύση του Κυπριακού στη βάση του γενικού και συμφωνημένου πλαισίου , επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, υπογραμμίζοντας πως “πρέπει να τα βρούμε μεταξύ μας διαφορετικά θα είμαστε καταραμένοι από τα παιδιά μας”.

“Πώς είναι δυνατόν να επιτύχουμε λύση του κυπριακού προβλήματος, την κοινή συμβίωση Ε/κ και Τ/κ, να

επιλύσουμε τέτοια σοβαρά ζητήματα, συνταγματικά, εδαφικό, περιουσιακό, ασφάλεια, όταν μεταξύ μας έχουμε εκατό διαφορετικές φωνές;”, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στο περιθώριο της πρώτης συνάντησης των Προεδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Όπως είπε, είναι απαραίτητο είναι να κατανοήσουμε πόσο επιτακτικό είναι σε αυτά που σαν γενικό πλαίσιο έχουν συμφωνηθεί να προσπαθήσουμε μέσα από αυτές τις διαδικασίες να βρούμε την κοινή συνισταμένη για να επανενώσουμε τον τόπο μας. “Άρα ενότητα μεταξύ μας, μια κατανόηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι είναι απαραίτητη η κοινή συνισταμένη διαφορετικά θα τσιμεντώνουμε την κατοχή, θα διευρύνουμε τα προβλήματα και θα εκμηδενίζουμε τις προοπτικές για επανένωση του τόπου μας”, συμπλήρωσε.

“Αν το όραμά μας είναι να παραμείνει ο τόπος μας μοιρασμένος για να συνεχίζουμε εμείς οι πολιτικοί τις διάφορες θέσεις μας, τα διάφορα συνθήματά μας, απ` οποιανδήποτε πλευρά και αν προέρχονται και δεν διακρίνω κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους. Και είναι η ώρα που το σύστημα το πολιτικό είναι απαξιωμένο και το κυπριακό προσφέρεται πέραν των άλλων εθνικών λόγων που έχω αναφέρει ως ένα σοβαρό θέμα να ξενακερδίσουμε την αξιοπιστία από την κοινωνία”, είπε.

Σημειώνοντας ότι χωρίς διάλογο δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε την ευκαιρία να επανενώσουμε τον τόπο μας, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε και στη άποψη ότι δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος να μπούμε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων λόγω της οικονομικής κρίσης.

“Μήπως και λόγω της οικονομικής κρίσης, μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος θα ήταν ένα επιπρόσθετο όχημα για έξοδο της Κύπρου από τη βαθειά οικονομική ύφεση που μας μαστίζει;” είπε για να διερωτηθεί πώς θα διασφαλιστεί διαχρονικά η οικονομική σταθερότητα εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας.

Αναφέρθηκε στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, που αποτελούν αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να διερωτηθεί αν υπάρχει οποιοσδήποτε που μπορεί να παραγνωρίσει ότι μέσα από μια λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος δεν θα μεγιστοποιήσουμε την αξία αυτών των αποθεμάτων.

“Μια λύση του κυπριακού προβλήματος θα πολλαπλασιάσει της αξίες και τις δυνατότητες η Κύπρος να γίνει ένας πάρα πολύ σημαντικός ενεργειακός παίκτης όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά ιδιαίτερα για την ευρύτερη περιοχή μας”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα