Αναδιάρθρωση δανείων Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών στην Επ. Προσφύγων

18:18 15/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Την τροποποίηση των κανονισμών για να μπορεί να υπάρξει επέκταση του χρόνου αποπληρωμής δανείων που δόθηκαν μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων σήμερα, σύμφωνα με δηλώσεις της Προέδρου της Σκεύης Κουκουμά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κ. Κουκουμά, τα δάνεια με καθυστερήσεις πέραν των 6 δόσεων καταγράφονταν την 31η Δεκεμβρίου όσον αφορά στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ) στο 20, 58% των συνολικών δανείων και όσον αφορά στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

στο 26,55% των συνολικών δανείων, με την Πρόεδρο της Επιτροπής να επικαλείται πληροφορίες ότι η Κεντρική Συνεργατική οδηγεί δανειολήπτες στα δικαστήρια και να λέει ότι πρέπει να βρεθούν οι τρόποι να στηριχθεί ο κόσμος.

Αναφερόμενη σε κανονισμούς επί του θέματος, η κ. Κουκουμά είπε ότι δυστυχώς φαίνεται ότι ο όρος που χρησιμοποιείται στους κανονισμούς δεν έχει την ίδια ερμηνεία που του δίνεται από την Κεντρική Τράπεζα. «Άρα υπάρχει ένας περιορισμός στην προκειμένη περίπτωση», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι αφορούν στην επέκταση του χρόνου αποπληρωμής δανείων ανάλογα αν είναι επιδότηση επιτοκίου ή παραχώρηση δανείου για στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια από 20 σε 30 χρόνια.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «τα φοιτητικά, τα οποία θα έπρεπε ένα χρόνο μετά τη λήξη των χρόνων σπουδών του φοιτητή να ξεκινήσει η αποπληρωμή τους, με τη ρύθμιση που γίνεται παρατείνεται σε τρία χρόνια, θεωρώντας ότι όταν επιστρέψει ένας φοιτητής πίσω, δυστυχώς είναι πολύ απομακρυσμένο να απασχοληθεί επαγγελματικά, οπότε και η δυνατότητα να αρχίσει να ξεπληρώνει το δάνειο είναι απομακρυσμένη».

Εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της με τον Πρόεδρο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην κατάθεση των τροποποιήσεων, λέγοντας ότι «όπως ενημέρωσε την Επιτροπή είχε υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών από τον περασμένο Απρίλιο πρότασή του για τροποποιήσεις και δυστυχώς μας επήρε 9 – 10 μήνες για να φτάσουμε σήμερα και έτσι εσπευσμένα να προσπαθούμε να μελετήσουμε τις τροποποιήσεις που έχουν κατατεθεί».

«Υπάρχουν και άλλες παράμετροι τις οποίες θα πρέπει να μελετήσουμε, όμως λόγω χρόνου, μάλλον, θα προχωρήσουμε στην ψήφιση των κανονισμών όπως έχουν έρθει και σε μεταγενέστερο στάδιο θα προσθέσουμε και τα υπόλοιπα που θεωρούμε ότι θα έπρεπε να περιλαμβάνονται σήμερα στις τροποποιήσεις των δανείων», είπε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων συνέχισε λέγοντας ότι μέσα από την ενημέρωση αναφέρθηκαν τα ποσοστά των καθυστερημένων δανείων πέραν των έξι δόσεων, όπως είχαν καταμετρηθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

«Φαίνεται όσον αφορά τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή σπουδαστικών δανείων στο 5,21%, στα ιατροφαρμακευτικά 18,51%, στα επαγγελματικά 64,89%, στα στεγαστικά με εγγύηση του Φορέα 9,63% και στα επαγγελματικά (με εγγύηση του Φορέα) 41,73%», ανέφερε. Σε αυτά, πρόσθεσε, «περιλαμβάνονται και δάνεια σωματείων, οι καθυστερήσεις πληρωμών των οποίων ανέρχονται στο 18,21%».

Όσον αφορά τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, συμπλήρωσε, «οι καθυστερήσεις όσον αφορά στα στεγαστικά δάνεια ανέρχονται στο 1,37%, τα επαγγελματικά στο 3,98% και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός βρίσκονται σε διαδικασία διαιτησίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κ. Κουκουμά, τα δάνεια στα οποία υπάρχουν οι καθυστερήσεις των έξι δόσεων ανέρχονται σε ποσό 28,84 εκ. ευρώ στον ΟΧΣ από σύνολο 386,03 εκ. και 29,23 εκ. ευρώ σε ποσοστό 207,97 εκ. περίπου όσον αφορά τη Συνεργατική Κεντρική. Ο αριθμός του συνόλου των καθυστερημένων λογαριασμών δανείων ανέρχεται σε 4.178 για τον ΟΧΣ και 980 για την Συνεργατική Κεντρική.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της προσφυγής ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας των κατεχομένων, είπε ότι θεωρεί ότι ο Φορέας ο ίδιος, από τη στιγμή που κάποιος αποτείνεται για οποιοδήποτε δάνειο, «την ώρα που θα του παραχωρηθεί το δάνειο τουλάχιστον θα πρέπει να παρουσιάζει την κατοχή της περιουσίας στα κατεχόμενα». Κι αυτό, εξήγησε, «θα πρέπει να γίνεται γιατί κάποια δάνεια μπορεί να πάρει και τέσσερα χρόνια να εξεταστούν και να παραχωρηθούν».

Εξέφρασε την άποψη ότι «σίγουρα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα», προσθέτοντας ότι είναι θέμα που το οποίο θα πρέπει να μελετήσει η διακομματική επιτροπή για αποτροπή της προσφυγής στα κατεχόμενα των προσφύγων και των ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας έτσι που ο Φορέας να μην βρίσκεται στη δύσκολη θέση να δανειοδοτεί στη βάση της κατεχόμενης περιουσίας, η οποία στο μεταξύ να έχει πουληθεί.

Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις ανέφερε απαντώντας σε επιπρόσθετη ερώτηση, προσθέτοντας ότι αν κάποιος έχει ήδη πάρει δάνειο και αποφασίσει μετέπειτα να πουλήσει την περιουσία του αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει τρόπος να τον ελέγξεις, εκτός αν στα πλαίσια των αποφάσεων της διακομματικής επιτροπής ληφθούν τέτοιες αποφάσεις και (βρεθούν) τρόποι που ν’ αποτρέπουν κάποιους από το να αποτείνονται στη λεγόμενη επιτροπή».

Είπε ακόμη ότι έχουν κατατεθεί εισηγήσεις από τα κόμματα για στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών.

Φαίνεται ότι και η «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» των κατεχομένων, πρόσθεσε, πλέον ζητά πιστοποιητικό έρευνας από το Κτηματολόγιο, αναφέροντας παράλληλα ότι «κόσμος διαμαρτύρεται γιατί το Κτηματολόγιο δεν δίνει εκεί που υποψιάζεται ότι ο λόγος που ζητείται το πιστοποιητικό έρευνας είναι για να αξιοποιηθεί για τούτο το σκοπό».

Την ίδια ώρα η κ. Κουκουμά είπε ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή της Βουλής και το θέμα των δανειοληπτών που έχουν δώσει ως εγγυήσεις περιουσία που κατέχουν στις ελεύθερες περιοχές. Όπως ανέφερε, «πληροφορίες λένε ότι η Κεντρική Συνεργατική οδηγεί κόσμο στα δικαστήρια και πρέπει να βρούμε τρόπους είτε να τερματιστεί αυτή η διαδικασία, να βρούμε τρόπους στηρίξουμε τον κόσμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα