Αμμόχωστο, Ντάουνερ και Συρία συζήτησαν οι Οικολόγοι με τον ΥΠΕΞ

17:31 7/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, η παρουσία Ντάουνερ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Συρία και οι σχέσεις της Λευκωσίας με το Παρίσι ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε το μεσημέρι, αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της, ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο διασύνδεσης της πρότασης για επιστροφή της Αμμοχώστου με το άνοιγμα του αεροδρομίου στα κατεχόμενα.

Ερωτηθείς

αν υπάρχει κάποια εξέλιξη για το θέμα, είπε ότι από την ενημέρωση που έτυχε από το Εθνικό Συμβούλιο, τη σύσκεψη των αρχηγών αλλά και από τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών, προκύπτει ότι δεν υπάρχει θετική αντίδραση από την Τουρκία και τους Τ/κ, αλλά μια αναθέρμανση του θέματος από την ΕΕ, που σχετίζεται με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.

Είπε ότι η πρόταση της κυπριακής πλευράς για επιστροφή της Αμμοχώστου θα πρέπει να αποσυνδέει τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου, να προβλέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στην πόλη και τη λειτουργία του λιμανιού υπό την κοινή διοίκηση των δύο κοινοτήτων και της ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι το άνοιγμα τουρκικών κεφαλαίων δεν πρέπει να συνδέεται απευθείας με το θέμα της Αμμοχώστου, αλλά με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και την συνεπαγόμενη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, ο ΓΓ των Οικολόγων είπε ότι τέθηκε έντονα στον Υπουργό το θέμα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ. «Είναι ουτοπία να πιστεύει η κυπριακή πλευρά ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις, με εκπρόσωπο των ΗΕ τον κ. Ντάουνερ» είπε ο κ. Περδίκης και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Ζήτησε επίσης την εντατικοποίηση των προσπαθειών του Προέδρου Αναστασιάδη «για να απαλλαγούμε από την ενοχλητική και καταστροφική για τις διαπραγματεύσεις παρουσία Ντάουνερ».

Ακόμη, ο κ. Περδίκης είπε ότι ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών για την επίσκεψή του στο Παρίσι, καθώς και για τους σχεδιασμούς για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη γαλλική πρωτεύουσα.

Συμπλήρωσε ότι ανταλλάχθηκαν, στα πλαίσια αυτά, απόψεις για τις δυνατότητες στη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής λιτότητας.

«Φαίνεται ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο να διαμορφωθεί μια κοινή πολιτική προσέγγιση των χωρών που έχουν υποστεί τα αποτελέσματα της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η ΕΕ», αλλά και στον τομέα της συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας, είπε ο κ. Περδίκης.

Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες αυτές πρέπει να εντατικοποιηθούν, καθώς υπάρχουν πολλά περιθώρια για κοινή δράση με το Παρίσι.

Ως προς το θέμα της Συρίας, ο κ. Περδίκης είπε ότι συζητήθηκε η εμπλοκή της Ρωσίας και «η ανάγκη να διατηρηθούν ισορροπίες», ιδιαίτερα μετά την τελευταία απόφαση της ΕΕ για παροχή οπλισμού στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό η Κύπρος να μην εμπλακεί στη συριακή κρίση» είπε ο κ. Περδίκης, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει «να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες της Ρωσίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα