Αλληλένδετα θεωρεί το Κυπριακό και το Κουρδικό ο Πρόεδρος των κουρδικών οργανώσεων στην Ευρώπη

09:40 15/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η λύση του κουρδικού προβλήματος είναι και λύση για το Κυπριακό και αυτή προϋποθέτει την απελευθέρωση του ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, τονίζει σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ισμέτ Κεμ, Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κουρδικών Οργανώσεων στην Ευρώπη, της μεγαλύτερης κουρδικής οργάνωσης στην Ευρώπη.

Από

την επίλυση του Κουρδικού, όπως δήλωσε -μέσω μεταφραστή- ο κ. Κεμ, ο οποίος πραγματοποιεί ολιγοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο από την περασμένη εβδομάδα, έχουν να επωφεληθούν όλα τα έθνη στη Μέση Ανατολή, αλλά και η ίδια η Τουρκία και μάλιστα μπορεί να βοηθήσει και στο ξεπέρασμα της παρούσας οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα θα φέρει την ειρήνη και την ηρεμία σε όλη τη Μέση Ανατολή.

“Η λύση αυτή περνά από την απελευθέρωση του Οτζαλάν”, τόνισε ο κ. Κεμ, ενημερώνοντας το ΚΥΠΕ πως με το αίτημα “Ελευθερία στον Αμπντουλάχ Οτζαλάν και στους πολιτικούς κρατούμενους έχει συσταθεί, από το Φεβρουάριο του 1999, μια διεθνής Επιτροπή από προσωπικότητες στο χώρο της νομικής επιστήμης, από καθηγητές Πανεπιστημίου, διανοούμενους – κατόχους βραβείου Νόμπελ και άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πρωτοβουλία αυτή, με την ονομασία “Ελευθερία στον Οτζαλάν – Ειρήνη στο Κουρδιστάν” επιδιώκει, μέσω ενημέρωσης των πολιτών και της συλλογής υπογραφών, να πείσει την τουρκική Κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερο τον Οτζαλάν, ο οποίος στις 15 Φεβρουαρίου 1999, είχε παραδοθεί στην Τουρκία, μετά από μια μυστική επιχείρηση, την οποία υποστήριξε μια συμμαχία μυστικών υπηρεσιών με την καθοδήγηση των Κυβερνήσεών των, όπως είπε.

Με τη βοήθεια τοπικών ανά χώρα συντονιστών και με τη δημιουργία ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο, η Επιτροπή αυτή καλεί τους πολίτες και της Κύπρου, όπως και άλλων χωρών, να εκφράσουν με την υπογραφή των την υποστήριξη στο αίτημα για “ελευθερία στον Αμπντουλάχ Οτζαλάν και στους πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία, θεωρώντας πως “η απελευθέρωση του Οτζαλάν θα σηματοδοτήσει την αφετηρία για εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και ειρήνη στο Κουρδιστάν”.

“Δεν αγωνιζόμαστε”, δήλωσε ο κ. Κεμ, “για να εξασφαλίσουμε ελευθερία του Κουρδιστάν και να έχουμε ένα κλειστό κράτος με σύνορα, αλλά για να γίνει η Μέση Ανατολή και η περιοχή που έχει σχέση με τον κουρδικό λαό, μια περιοχή όπου θα αναγνωρίζονται τα δικαιώματα όλων των λαών και όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως της καταγωγής των και του τόπου στον οποίο κατοικούν, σε αυτό το μωσαϊκό της περιοχής”.

Κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο τριπλό φονικό στο Παρίσι, με την εκτέλεση τριών αγωνιστριών κουρδικής καταγωγής, οι οποίες βρέθηκαν τη νύκτα της περασμένης Τετάρτης προς Πέμπτη νεκρές, με μία σφαίρα στο κεφάλι, σε χώρο κέντρου της κουρδικής κοινότητας στο κέντρο του Παρισιού, ο κ. Κεμ απέδωσε την ενέργεια αυτή σε δολοφόνους, που εργάζονται για μυστικές υπηρεσίες.

“Εμείς, ως Συνομοσπονδία Κουρδικών Οργανώσεων στην Ευρώπη και όλες οι οργανώσεις και κινήματα του Κουρδιστάν”, δήλωσε ο κ. Κεμ, “μόλις ακούσαμε για τη δολοφονία που έγινε στο Παρίσι, στις 9 Ιανουαρίου 2013, αμέσως είπαμε και όλοι συμφώνησαν πως όποιος έκανε αυτό είναι οι ίδιοι που πίεσαν τον Οτζαλάν να φύγει από τη Συρία και αυτοί που είχαν βοηθήσει τους Τούρκους να συλλάβουν τον Οτζαλάν, οι ίδιοι που δεν επιθυμούν να επιλυθεί το κουρδικό πρόβλημα και δεν επιθυμούν μετάβαση των χωρών της Μέσης Ανατολής προς τη Δημοκρατία και την Ειρήνη”.

Ο κ. Κεμ είπε πως ο ίδιος δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο όνομα να αναφέρει για το δράστη ή τους δράστες του τριπλού αυτού εγκλήματος, “αλλά”, πρόσθεσε, “οπωσδήποτε αυτοί οι δολοφόνοι εργάζονται για μυστικές υπηρεσίες”.

Όπως ανέφερε ο κ. Κεμ, ανάμεσα σε όσους υπέγραψαν το αίτημα αυτό είναι και οι Ντέσμοντ Τούτου, Τζέρι Άνταμς, Νόαμ Τσόμσκι, Ντάριο Φο, Ντανιέλ Μιτεράν, Λεϊλά Ζανά, Άντζελα Ντέιβις, πολιτικοί και Βουλευτές.

“Προσπαθούμε”, είπε ο κ. Κεμ, “να εξασφαλίσουμε πέντε εκατομμύρια υπογραφές μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 20013, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης και στην Κύπρο έχουν ήδη ληφθεί από ειδικά συνεργεία στις διάφορες πόλεις και στην ύπαιθρο 15.000 υπογραφές”.

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψή του στην Κύπρο, το σκοπό αυτής και με ποιους είχε συναντήσεις και συνομιλίες, ο κ. Κεμ είπε ότι στο νησί είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄, τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, με Αρχηγούς ή/ και Εκπροσώπους κομμάτων.

“Επίσης”, δήλωσε ο κ. Κεμ, “έχουμε έναν αριθμό Κούρδων συμπατριωτών μας εδώ στην Κύπρο, με τους οποίους συναντηθήκαμε, όπως και με το Δήμο Λεμεσού”.

“Ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε στην Κύπρο”, είπε ο κ. Κεμ, “έχει να κάνει με την εκστρατεία μας στην Ευρώπη για τη συλλογή υπογραφών προς απελευθέρωση του Οτζαλάν και θελήσαμε να ενημερώσουμε και εδώ τους φίλους, που κατανοούν το πρόβλημά μας, για τα τελευταία νέα της υπόθεσής μας και για να πούμε την αλήθεια -διότι λέγονται δημοσίως και γράφονται πολλά που δεν είναι αληθινά- και γενικότερα να ενημερώσουμε για το κουρδικό ζήτημα”.

“Οι επαφές μας στην Κύπρο πήγαν όλες πολύ καλά”, δήλωσε ο κ. Κεμ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “αυτές οι επαφές μπορούν να βοηθήσουν την υπόθεση της ελευθερίας και για τους Κούρδους και για τους Κυπρίους”.

“Η εκστρατεία συλλογής υπογραφών για απελευθέρωση του Οτζαλάν και των άλλων πολιτικών κρατουμένων και οι πολιτικές αλλαγές στην ίδια την Τουρκία, επειδή Κύπρος και Κουρδιστάν έχουν κοινό εχθρό τη χώρα αυτή”, όπως ανέφερε ο κ. Κεμ, “αυτό σημαίνει ότι αυτές οι αλλαγές θα συμβάλουν και στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και το ίδιο μπορεί να συμβεί και αντιστρόφως”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τι ακριβώς συζητήθηκε στη διάρκειά της, ο Πρόεδρος των κουρδικών οργανώσεων στην Ευρώπη δήλωσε ότι “ήταν μία πολύ σημαντική συνάντηση αυτή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και, μάλιστα, μας έδωσε περισσότερη διάθεση και θάρρος, όντας ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας αγωνιστής και πάνω από όλα άνθρωπος, είπε δε προς εμάς ότι, για να ευοδωθούν οι συνομιλίες με την Τουρκία και να επιλυθεί το κουρδικό πρόβλημα, θα πρέπει πρώτα να κάνει δεκτό το αίτημα για απελευθέρωση του Οτζαλάν”.

“Από δικής μας πλευράς”, πρόσθεσε ο κ. Κεμ, “είπαμε πρώτα στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής πρέπει να αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και πως οι όποιες πολιτικές αλλαγές στην Τουρκία επηρεάζουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και όχι μόνον τους Κούρδους και η αλλαγή προς το δημοκρατικότερο του τουρκικού καθεστώτος θα έχει θετική επίδραση σε όλα τα εθνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γειτονικές με την Τουρκία χώρες, όπως η Κύπρος και η Αρμενία για παράδειγμα”.

Στην ερώτηση για το πώς εμπλέκεται η δική τους πανευρωπαϊκή οργάνωση στο ζήτημα απελευθέρωσης του Οτζαλάν και σε ποιο σημείο ευρίσκεται αυτή η υπόθεση, ο κ. Κεμ δήλωσε ότι “η Συνομοσπονδία Κουρδικών Οργανώσεων στην Ευρώπη έχει περίπου 170 σωματεία και περισσότερα από 150.000 μέλη και, εάν υπολογίσει κανείς και τα μέλη των οικογενειών αυτών των ανθρώπων, ο αριθμός των Κούρδων που εκπροσωπεί αυτή η οργάνωση ξεπερνά τις 200.000″.

“Εμείς”, τόνισε ο κ. Κεμ, “αγωνιζόμαστε με πολιτικά μέσα και στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχουμε ήδη κάνει αρκετούς αγώνες για την απελευθέρωση του Οτζαλάν και ένας τρόπος είναι η παρούσα εκστρατεία την οποία αρχίζαμε και συνεχίζουμε για τη συλλογή υπογραφών”.

“Κάνουμε ό,τι μπορούμε”, πρόσθεσε, “στέλλοντας μηνύματα σε διάφορες Επιτροπές και Οργανώσεις που ασχολούνται με ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη -εδώ και πολλά έτη- προσπάθεια από νομικούς για να οδηγήσουν την υπόθεση Οτζαλάν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εμείς βοηθούμε και αυτή την προσπάθεια όπως μπορούμε”.

Κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στη Συρία, τις τουρκικές παρεμβάσεις στην όλη διένεξη και ερωτηθείς για τις δράσεις στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και πώς γενικά επηρεάζονται οι Κούρδοι της περιοχής και το κουρδικό ζήτημα από τις εξελίξεις αυτές, ο κ. Κεμ δήλωσε ότι “η Τουρκία και ο Πρωθυπουργός Ερντογάν ήσαν πάρα πολύ καλοί φίλοι με τη Συρία και τον Πρόεδρο Ασάντ, πριν να ξεσπάσει η Αραβική Άνοιξη και οι εξεγέρσεις σε διάφορες αραβικές χώρες”.

“Οι λόγοι της φιλίας αυτής τότε και της έχθρας τώρα είμαστε πάντα εμείς, οι Κούρδοι”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κουρδικών Οργανώσεων στην Ευρώπη.

“Τόσο καλή ήταν η σχέση αυτή μεταξύ Συρίας και Τουρκίας”, όπως εξήγησε ο κ. Κεμ, “ώστε όσοι ήθελαν μπορούσαν να μεταβούν από τη μια χώρα στην άλλη, περνώντας τα σύνορα με την επίδειξη απλώς της ταυτότητάς των, χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίων ή άλλες διαδικασίες, όμως τώρα ο κ. Ερντογάν είναι αντίθετος στον Ασάντ, διότι αντιλαμβάνεται πως επίκειται συντόμως η πτώση του καθεστώτος που κυβερνά τη Συρία”.

“Η Κυβέρνηση της Τουρκίας”, συνέχισε ο κ. Κεμ, “φοβάται μήπως οι Κούρδοι της Συρίας (δυτικό Κουρδιστάν) εξασφαλίσουν δικά τους δικαιώματα και δεν δέχεται να γίνουν αποδεκτά από οποιονδήποτε τα κουρδικά δικαιώματα”.

“Η Τουρκία”, διευκρίνισε περαιτέρω ο κ. Κεμ, “δεν δέχεται να αναγνωρίζεται ο κουρδικός λαός και τα δικαιώματά του, οπουδήποτε και αν είναι αυτός, είτε στην Τουρκία, είτε στη Συρία, είτε στο Ιράκ ή στο Ιράν, είτε οπουδήποτε αλλού”.

“Επίσης”, πρόσθεσε, “έχοντας υπόψη η Τουρκία ότι οι Κούρδοι στο Ιράκ έχουν εξασφαλίσει κάποια δικαιώματα, φοβάται πως, ενδεχομένως, με την επίλυση του κουρδικού ζητήματος στη Συρία και στο Ιράν, να αποκτήσουν τα δικαιώματά των και οι Κούρδοι εκεί, οπόταν θα χρειασθεί να γίνουν ανάλογες αλλαγές και στην ίδια την Τουρκία”.

“Δεν μας ενδιαφέρει ως μοντέλο αυτό που έγινε με τους Κούρδους στο Ιράκ ή σε άλλη χώρα της περιοχής”, δήλωσε ο κ. Κεμ. “Αυτό που μας ενδιαφέρει και για το οποίο αγωνιζόμαστε και το οποίο φοβάται η Τουρκία”, τόνισε, “είναι το να αναγνωρίζουν όχι μόνον ως Κούρδους εμάς, αλλά όλα τα έθνη της περιοχής να αλλάξουν και να μπορούμε να ζούμε σε Δημοκρατία και να αναγνωρίζει ο ένας τον άλλο”.

“Δεν δεχόμαστε”, συνέχισε, “τις πολιτικές που επιδιώκουν να χαθεί ένας λαός ή μια θρησκεία, είτε οποιαδήποτε άλλη οντότητα, δεν είμαστε εναντίον οιουδήποτε λαού και αγαπούμε τους Τούρκους, τους Άραβες, τους Πέρσες και όλους τους λαούς”.

Ο αγώνας των Κούρδων σήμερα, είπε ο κ. Κεμ, είναι για αναγνώριση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των Κούρδων και “θεωρούμε ότι τα κράτη της Μέσης Ανατολής δεν είναι πολιτικώς ελεύθερα σήμερα, αλλά πίσω από κάθε καθεστώς υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις και δεν πιστεύουμε ότι η ελευθερία εξασφαλίζεται με τη χάραξη συνόρων, αλλά η πραγματική ελευθερία έρχεται όταν είναι κάποιος ελεύθερος να κάνει αυτό που θέλει ο λαός”.

“Εμείς”, τόνισε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κουρδικών Οργανώσεων στην Ευρώπη, “δεν θέλουμε να βάλουμε καινούργια σύνορα μεταξύ των λαών, αλλά να καταργήσουμε τα υφιστάμενα σύνορα και να ζούμε όλοι σαν αδέλφια σε ένα δημοκρατικό σύστημα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλληλένδετα, Κυπριακό, Κουρδικό, Πρόεδρος, Ευρώπη,allilendeta, kypriako, kourdiko, proedros, evropi