ΑΚΕΛ και ΠΑΣΥΚΙ συζήτησαν τα προβλήματα της δημόσιας υγείας

17:05 29/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ενάμιση εκατομμύριο ευρώ περίπου είναι η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε Υπουργείο Υγείας και Κυβερνητικούς Ιατρούς αναφορικά με την κατ’ αποκοπή υπερωριακή αποζημίωση ενώ οι δύο πλευρές συναντώνται ξανά την ερχόμενη Τρίτη, με την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών να δηλώνει έτοιμη για απεργιακά μέτρα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της πριν το νέο χρόνο.

Η ηγεσία της ΠΑΣΥΚΙ συναντήθηκε σήμερα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και αντιπροσωπεία του κόμματος και συζήτησαν τα προβλήματα

που παρουσιάζει η δημόσια υγεία με έμφαση στην ανάγκη υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας ταυτόχρονα με την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Κυπριανού είπε ότι «για το ΑΚΕΛ η υγεία είναι αγαθό, το οποίο πρέπει να παρέχεται στον κόσμο σε ψηλά επίπεδα και θα πρέπει ο κρατικός τομέας υγείας να στηριχθεί για να μπορέσει να παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες».

Πρόσθεσε ότι «αυτή την στιγμή διαθέτουμε ένα πολύ καλό κρατικό τομέα υγείας, τον οποίο δεν θα πρέπει να αποδυναμώσουμε και μέσα σε αυτά τα πλαίσια συζητήσαμε και τα ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί από πλευράς της ΠΑΣΥΚΙ».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «έχουμε ακούσει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις τις οποίες έχουν σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση πόρων και έχουμε ζητήσει αυτά να μας δοθούν γραπτώς για να δούμε πώς θα τα προωθήσουμε και στηρίξουμε».

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ άκουσε με μεγάλη προσοχή «και τα αιτήματα που υποβάλλουν σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα που έχουν σήμερα οι κυβερνητικοί ιατροί τα οποία βρίσκουμε ως δικαιολογημένα αιτήματα εάν θέλουμε να στηρίξουμε τον τομέα της δημόσιας υγείας».

Αναφερόμενος στο ΓΕΣΥ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «δεν μπορώ παρά να διατυπώσω τις ανησυχίες μας για την καθυστέρηση, η οποία παρατηρείται στην εφαρμογή του την ίδια στιγμή που ακούμε διάφορες φήμες για σκέψεις οι οποίες γίνονται με στόχο τον εκτροχιασμό του ΓΕΣΥ από τη φιλοσοφία που έχει συμφωνηθεί εδώ και αρκετά χρόνια».

Ο κ. Κυπριανού κάλεσε «την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Υπουργό Υγείας Πέτρο Πετρίδη να προχωρήσουν, όπως μας έχει εξάλλου υποσχεθεί σε συνάντηση που είχαμε μαζί του, με τους ρυθμούς που απαιτούνται έτσι ούτως ώστε να υλοποιηθεί το ΓΕΣΥ όπως έχει εκπονηθεί από την Τρόικα».

«Σε όλα τα άλλα ζητήματα πειθαρχούμε στην Τρόικα και τα εφαρμόζουμε με ιδιαίτερο ζήλο στο συγκεκριμένο του ΓΕΣΥ διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μία προσπάθεια παρελκυστική από την πλευρά της Κυβέρνησης και διερωτόμαστε γιατί και πού στοχεύει όλη αυτή η καθυστέρηση», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σε ό,τι αφορά την αυτονόμηση των νοσοκομείων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «έχει καθυστερήσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό όχι από τη σημερινή κυβέρνηση μόνο, και προηγουμένως έχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, για αυτό επιτέλους πρέπει να εκπονηθεί ένα σχέδιο, το οποίο να οδηγήσει στην αυτονόμηση των νοσοκομείων για να μπορέσει να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ».

Πρόσθεσε ότι «αυτά θα τα συζητήσουμε ξανά με την Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ασκήσουμε πιέσεις γιατί θεωρούμε ότι το ΓΕΣΥ ιδιαίτερα μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται ο τόπος θα είναι ανακούφιση για την πλειοψηφία του κόσμου».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «εμείς από θέση αρχής θα στηρίξουμε τα αιτήματα των κυβερνητικών ιατρών και θα δούμε πώς θα συνεργαστούμε έχοντας υπόψη ότι πρέπει να περιοριστούν οι δαπάνες και να εξευρεθούν τομείς από τους οποίους να εξοικονομηθούν χρήματα αλλά από την άλλη να μην γίνονται χειρισμοί οι οποίοι να σπρώχνουν τους ιατρούς του δημοσίου να αναζητούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Μάρω Κοντού δήλωσε ότι «θα καταφύγουμε σε απεργιακά μέτρα εάν δεν καταλήξουμε σε οποιαδήποτε συμφωνία».

Εξήγησε ότι «οι συζητήσεις που είχαμε με το κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας για τις υπερωριακές αμοιβές των ιατρών είναι για να αλλάξει τελείως το σχέδιο αμοιβής των υπερωριών και να δημιουργηθεί ένα καινούργιο μοτίβο το οποίο εμείς ονομάζουμε κατ’ αποκοπή, ανεξαρτήτως το πόσες ώρες εργάζεσαι να παίρνεις ένα χρηματικό ποσό».

Η κ. Κοντού είπε ότι «προηγουμένως υπήρχε ένα ανώτατο όριο αμοιβής ανεξαρτήτως του πόσες ώρες εργαζόσουν και τώρα προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτό το μοτίβο και είμαστε σε διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε εάν βρούμε το πόσο που πρέπει να αμείβονται οι ιατροί».

Ανακοίνωσε ότι «έχουμε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη στο Υπουργείο Υγείας διότι μέχρι στιγμής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν τέθηκαν ποσά, απλώς τέθηκαν οι κατηγορίες για το πώς θα αμείβονται οι ιατροί».

«Πρέπει να δούμε τα ποσά να τα συγκρίνουμε με τα ποσά που υπήρχαν πριν, πόσο είναι το κονδύλι, το οποίο διατίθεται τώρα για αυτές τις αμοιβές και πόσο διατίθετο προηγουμένως», είπε η κ. Κοντού.

Ανέφερε πως «το συνολικό κονδύλι είναι 6,5 εκατομμύρια για τους κυβερνητικούς ιατρούς», ενώ για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους το ποσό ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια.

Η κ. Κοντού είπε ότι «βάσει του μνημονίου πρέπει να εξοικονομηθούν 52 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Υγείας και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε και να προτείνουμε τρόπους για το πώς μπορεί να γίνει εξοικονόμηση πόρων», αφού η Τρόικα δεν δίνει οποιεσδήποτε οδηγίες από πού να γίνουν αποκοπές για την εξοικονόμηση των 52 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι «στην Κύπρο διατίθεται για τη δημόσια υγεία το 6% του ΑΕΠ, το οποίο είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος είναι 9%».

Η κ. Κοντού είπε ότι «εάν στην Κύπρο θέλουμε να μπούμε σε ένα ΓΕΣΥ το οποίο είναι ένα δίκαιο σχέδιο για εξυπηρέτηση όλου του κυπριακού λαού πρέπει να έχουμε νοσηλευτήρια τα οποία να είναι ανταγωνιστικά και εξοπλισμένα με κατάλληλους ιατρούς».

«Με τον τρόπο όμως που δημιουργούνται τώρα οι συνθήκες εργασίας αναγκάζονται οι ιατροί να καταφεύγουν στην παραίτηση από το δημόσιο και να αναζητούν εργασία σε άλλους χώρους στην Κύπρο ή το εξωτερικό», είπε η Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.

Keywords
Τυχαία Θέματα