Αισιοδοξία για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας

15:16 20/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αισιόδοξος εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, όσον αφορά το θέμα της αδήλωτης εργασίας.

Οπως ανέφερε ο κ. Φακοντής, ενόψει της αύξησης της ανεργίας, το Υπουργείο Εργασίας προωθεί περαιτέρω μέτρα για αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, πάταξη της παράνομης εργασίας και αντιμετώπιση ως υπέρμετρου βάρους της καθόδου στην Κύπρο φτηνού κοινοτικού ανθρώπινου δυναμικού.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ,

ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας ανέφερε πως η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι της Βουλής ότι θα φέρει νομοσχέδιο με στόχο να εντοπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που ονομάζεται παράνομη και αδήλωτη εργασία.

Είπε, επίσης, πως κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων νομοθεσία, η οποία τροποποιεί τον περί κοινωνικών και ασφαλίσεων νόμο και υποχρεώνει μέσα από αυτή τη νομοθεσία να δηλώνει τον εργαζόμενο και τον εργοδοτούμενο του από την ημερομηνία πρόσληψής του.

Ο κ. Φακοντής σημείωσε πως η συγκεκριμένη νομοθεσία υποχρεώνει τον εργοδότη να δηλώνει τον εργοδοτούμενο από την ημερομηνία πρόσληψής του και αυτό θα γίνεται με ένα έντυπο στο οποίο θα αναγράφονται τα στοιχεία του εργοδοτουμένου και το οποίο, πριν ακόμη ξεκινήσει εργασία, θα αποστέλλεται στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Οι κανονισμοί της πρότασης νόμου προνοούν ότι στις περιπτώσεις όπου επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας διαπιστώνουν ότι έγινε παράνομη εργοδότηση ή δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία, θα εκδίδεται εξώδικο πρόστιμο 200 ευρώ. Σε περίπτωση που η παρανομία γίνει για δεύτερη συνεχή φορά, τότε ο εργοδότης θα επιβαρύνεται με 400 ευρώ. Εάν διαπιστωθεί και τρίτη παραβίαση της νομοθεσίας, τότε ο εργοδότης θα οδηγείται ενώπιον του δικαστηρίου», ανέφερε ο κ. Φακοντής.

Keywords
Τυχαία Θέματα