Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον κυπριακό τουρισμό, λέχθηκε στην Επ. Εμπορίου

16:47 24/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κλίμα αισιοδοξίας επικράτησε σήμερα κατά τη συζήτηση της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής για τις προοπτικές του κυπριακού τουρισμού, με τον αρμόδιο Υπουργό και τα μέλη της Επιτροπής να κάνουν λόγο για σημαντικές κινήσεις ως το τέλος του έτους εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, αλλά και του Υπουργείου Εμπορίου για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση βασική επιδίωξη

της κυβέρνησης είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που θα συμβάλει ουσιαστικά και άμεσα στα έσοδα του κράτους και θα δημιουργήσει οικονομική δραστηριότητα.

Οι προοπτικές για το χειμώνα, αλλά και για το νέο χρόνο, είναι πάρα πολύ θετικές, αφού οι κυβέρνηση κάνει σημαντικές κινήσεις για τη στήριξη του χειμερινού τουρισμού στην Κύπρο, για το άνοιγμα των αιθέρων και το κλείσιμο κάποιων συμφωνιών με συγκεκριμένες εταιρείες, ώστε να αυξήσει τον τουρισμό.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από τη συνεδρία , ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης είπε πως ενημέρωσε την Επιτροπή για τις προοπτικές τόσο για τη χειμερινή περίοδο του 2013, αλλά και όσον αφορά τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για τα επόμενα τρία χρόνια.

«Η βασική επιδίωξη, την οποία συζητήσαμε σήμερα με όλους τους φορείς και την Επιτροπή Εμπορίου, ήταν η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που θα συμβάλει ουσιαστικά και άμεσα στα έσοδα του κράτους και θα δημιουργήσει οικονομική δραστηριότητα», είπε.

Όπως ανέφερε ανταλλάχθηκαν απόψεις και έχουν δεσμευτεί ως Υπουργείο ότι τις επόμενες μέρες θα συγκαλέσουν σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς, την οποία θα ακολουθήσει άμεσα ένα εργαστήρι το οποίο θα οργανώσει ο ΚΟΤ και του οποίου θα μπουν οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού, με πρακτικά και υλοποιήσιμα θέματα, τα οποία θα είναι εκείνα που θα οδηγήσουν στην επιμήκυνση των μηνών.

«Μπορεί να μην φτάσουμε άμεσα σε 12 μήνες, αλλά μπορεί να πάμε από 6 σε 8 ή στους 9 μήνες, που είναι η στόχευση της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς με ποιον τρόπο μπορεί να επιμηκυνθεί αυτή η περίοδος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «είναι σημαντική η συμφωνία με τους ανοικτούς αιθέρες με τρίτες χώρες να υλοποιηθεί και λέω παράδειγμα η Ρωσία και το Ισραήλ», για να προσθέσει πως η κυβέρνηση στηρίζει τους ανοικτούς αιθέρες και δεν είναι η ίδια που αρνείται να υπογράψει ανοικτούς αιθέρες, αλλά οι αντίστοιχες χώρες με τις οποίες θέλει να συμφωνήσει.

Αναφερόμενος σε άλλους τρόπους, με τους οποίους μπορεί να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως είναι η διευκόλυνση στην άδεια για βίζες, που πρέπει να δίδεται σε τουρίστες με συγκεκριμένες αγορές, η σωστή στόχευση με τουριστικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες και τα εργασιακά θέματα τα οποία κοιτάζουμε από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας, πως δηλαδή μένουν τα ξενοδοχεία ανοικτά, και πως εργοδοτούν Κύπριους.

Κληθείς να σχολιάσει τις ψηλές τιμές της Κύπρου και αν η κυβέρνηση έχει κάποιο πλάνο για τους χειμερινούς μήνες ούτως ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστική, ο Υπουργός Εμπορίου είπε: «Εμείς θεωρούμε ότι όντως είμαστε πιο ακριβός προορισμός από άλλους προορισμούς και θα έλεγα ότι δεν θέλουμε να είμαστε φτηνός προορισμός. Δεν είναι αυτή η στρατηγική μας στόχευση. Μέχρις ότου καταφέρουμε να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν, ούτως ώστε να προσφέρουμε το κάτι επιπλέον που να δικαιολογεί την ακριβότερη τιμή, θα πρέπει να βρούμε λύσεις για να προσελκύσουμε και το χειμώνα κάποιους επιπλέον τουρίστες».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε πως «είναι γνωστό ότι ο τουρισμός αποτελεί εκείνο τον πυλώνα της οικονομίας μας, που μπορεί να μας βγάλει σήμερα από τα αδιέξοδα», συμπληρώνοντας πως «παρόλο που υπάρχει μια μείωση ένεκα των αποφάσεων του γιούρογκρουπ της τάξεως του 5%, ως το τέλος της χρόνιας γίνονται σημαντικές κινήσεις και εκ μέρους του ΚΟΤ, αλλά και του Υπουργείου Εμπορίου, να γίνει μια προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου».

Ανέφερε πως «οι προοπτικές και για το χειμώνα, αλλά και για το νέο χρόνο είναι πάρα πολύ θετικές», σημειώνοντας ότι «παρόλη τη μείωση του 5% φέτος στην άφιξη των τουριστών στην Κύπρο τα έσοδα παραμένουν τα ίδια με πέρσι».

«Στο θέμα του τουρισμού», είπε, «πρέπει να κατανοήσουμε όλοι τόσο η πολιτεία, τόσο οι ξενοδόχοι, όσο και οι εργαζόμενοι και άλλοι φορεί ότι είμαστε όλοι στο ίδιο χαράκωμα. Είναι ο τομέας εκείνος που θα προσθέσει στο ήδη μειωμένο ΑΕΠ του κράτους. Είναι ο τομέας εκείνος που αν το δουλέψουμε σωστά δεν χρειαστούμε νέες αποκοπές βάση μνημονίου. Είναι ο τομέας που δίδει την ελπίδα να κρατηθούμε ζωντανοί μέχρι να βγούμε από την περίοδο προσαρμογής του μνημονίου. Είναι η ώρα που πρέπει όλοι να ενσκήψουμε σοβαρά, να πάρουμε πρακτικές αποφάσεις του σήμερα για να μπορέσουμε να έχουμε ελπίδα».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος του για τη μείωση του τουριστικού ρεύματος στην Κύπρο, προσθέτοντας πως θεωρούν ότι ο κυριότερος λόγος της μείωσης αυτής ήταν οι αρνητικές παρενέργειες των αποφάσεων του περασμένου Μαρτίου και η αβεβαιότητα που ακολούθησε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αισιόδοξα μηνύματα που δόθηκαν σήμερα στην Επιτροπή θα μετατραπούν σε αύξηση των αφίξεων τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματος του να βοηθήσει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, με προτάσεις όπως η εργοδότηση Κυπρίων και περαιτέρω αξιοποίηση των πολεοδομικών κινήτρων που δόθηκαν πριν τρία χρόνια στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «με συγκεκριμένες δράσεις υπάρχει δυνατότητα να έχουμε ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα για τη χειμερινή περίοδο, είτε αυτό αφορά επιμήκυνση, είτε αφορά ενίσχυση των μηνών τους οποίους τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα χαμηλά».

Ανέφερε πως η Επιτροπή Εμπορίου αποφάσισε ομόφωνα να αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, για να εντείνουν τις προσπάθειες τους, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα, που δημιουργούνται με άλλες χώρες σε σχέση με τους ανοικτούς αιθέρες.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Hermes Airports Αδάμος Ασπρής εξέφρασε την άποψη ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της επιμήκυνσης του τουρισμού υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για έκδοση της βίζας ή η ελευθεροποίηση δρομολογίων προς τη Ρωσία και προς τις χώρες της Μ. Ανατολής, η υιοθέτηση της πολιτικής των ανοικτών αιθέρων.

Ανέφερε ακόμα πως «είναι σημαντικό να υπάρχει πλέον συντονισμός και συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων, έτσι ώστε όλοι οι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας να εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια κινήτρων των αεροδρομίων, ο κ. Ασπρής είπε πως «τα αεροδρόμια της Κύπρου προσφέρουν συνολικά έξι σχέδια κινήτρων’, σημειώνοντας πως «το 2013 μέχρι στιγμής συνολικά 32 εταιρείες έχουν αξιοποιήσει αυτά τα σχέδια κινήτρων και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε επιπλέον 180 χιλιάδες στα αεροδρόμια της χώρας».

«Για το 2014 μέχρι στιγμής», είπε, «άλλες οκτώ εταιρείες έχουν οριστικοποιήσει την πρόθεση τους να αξιοποιήσουν τα σχέδια κινήτρων γεγονός το οποίο θα αναφέρει άλλες περίπου 85 χιλιάδες επιβάτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα