Αγωνιώδεις οι προσπάθειες του ΥΠΑΜ να πείσει Μ. Κυπριανού για την επικινδυνότητα του φορτίου, λέει μάρτυρας

18:04 24/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

O αντισυνταγματάρχης Γιώργος Γεωργίου που από το 2010 – 2011 υπηρετούσε στο Υπουργείο Αμυνας, κατέθεσε σήμερα ως 12ος μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Ο μάρτυρας ανέγνωσε στο δικαστήριο την ανακριτική κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία για τα γεγονότα της υπόθεσης στις 17/7/2011 στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κατά τύχη» έλαβε μέρος στη

σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αμυνας στις 7/2/2011. Πρόσθεσε ότι του έκαναν «εντύπωση οι αγωνιώδεις προσπάθειες του Υπουργού Αμυνας και του αρχηγού του ΓΕΕΦ να πείσουν τον ΥΠΕΞ για την επικινδυνότητα του φορτίου» ενώ από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ είπε πως ασκούνται πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία από τη Συρία και το Ιράν για επιστροφή του φορτίου ή για καταβολή ενός ποσού.

Όταν ύστερα από λίγες μέρες ο μάρτυρας ζήτησε να μάθει από τον συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη για το περιεχόμενο του φορτίου του πλοίου «Monchegorsk», του απάντησε πως «το θέμα ήταν απόρρητο και το χειριζόταν το Προεδρικό» και πως «ούτε ο αρχηγός του ΓΕΕΦ δεν έχει γνώση» του περιεχομένου του φορτίου.

Είπε ακόμα ότι στη σύσκεψη της 5/7/2011 όταν συζητήθηκε το θέμα της μετακίνησης του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου είχε εισηγηθεί μια ιδιωτική εταιρεία στη Λάρνακα η οποία διέθετε γερανοφόρο όχημα, αλλά όπως είπε κανένας δεν έδωσε απάντηση στην εισήγηση του. Πρόσθεσε πως η εντύπωση που του δόθηκε ήταν πως με βάση τα λεγόμενα του συνταγματάρχη Γεωργιάδη η «κατάσταση ήταν μεν σοβαρή αλλά διαχειρίσιμη» και σημείωσε ότι στη σύσκεψη δεν είχε οριστεί πρακτικογράφος και θεώρησε σκόπιμο να κρατά δικές του σημειώσεις, κάτι που έκανε σε όλες τις συσκέψεις και συναντήσεις που συμμετείχε.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε επίσης ότι δύο μέρες μετά τη σύσκεψη της 5/7/2011 είχε ρωτήσει τον ταξίαρχο Θεοφάνη Θεοφάνους τι γίνεται με το φορτίο και από την απάντηση του αντιλήφθηκε ότι «το θέμα το διαχειρίζονταν άλλοι και ότι υπήρχαν σκέψεις για μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων σε αποθήκη του ΓΕΕΦ στο Γέρι».

Πρόσθεσε πως λόγω του ότι δεν βρήκε χρόνο για να γράψει από τις σημειώσεις του τα πρακτικά της συνάντησης και επειδή θεωρούσε ότι ο φάκελος για την υπόθεση, πρέπει να είναι συμπληρωμένος, έκανε το πρακτικό στις 12/7/2011 συμπληρώνοντας γεγονότα από μνήμης. Μάλιστα είπε, συμβουλεύτηκε και το λοχαγό του ΥΠΑΜ Ανδρέα Γεννάρη που ήταν μαζί του στη σύσκεψη και κρατούσε πρακτικά ύστερα από δικές του οδηγίες, προκειμένου να διασταυρώσει τις δικές του σημειώσεις. Το πρακτικό αυτό, ο κ. Γεωργίου, όπως είπε το πήρε στον Υπουργό Αμυνας και του το διάβασε ο ίδιος, αλλά ο Υπουργός δεν του είπε τίποτε.

Είπε ακόμα ότι σ’ αυτό το πρακτικό έβαλε ως ημερομηνία σύνταξης την 7/7/2011 γιατί όπως εξήγησε τα πρακτικά γίνονταν 1-2 μέρες μετά την συνάντηση. Ωστόσο σημείωσε, «σημασία δεν έχει η ημερομηνία αλλά το περιεχόμενο» του πρακτικού. Ο κ. Γεωργίου είπε επίσης πως στις 14/7/2011 διάβασε σε

Keywords
Τυχαία Θέματα