Αγωγό μέσω Τουρκίας για το αέριο, προκρίνει αξιωματούχος της ΤΡΑΟ

15:31 31/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τίτλο «Η λύση του κόμβου αερίου στην Μεσόγειο περνάει από την Τουρκία» η εφημερίδα Ακσιάμ αναφέρεται σε δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου (ΤΡΑΟ), Μεχμέτ Ουϊσάλ που υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι η λύση για την διέξοδο του φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο.

”Επειδή στο αέριο στη Μεσόγειο δεν γίνεται LNG

(υγροποίηση) ο μόνος δρόμος είναι η διοχέτευση με αγωγό στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει υποθαλάσσια, για αυτόν τον λόγο έχουν ανάγκη την Τουρκία”. Ο κ. Ουϊσάλ ανέφερε ότι η ανάγκη φυσικού αερίου της Ευρώπης μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Μεσόγειο. ”Ομως το φυσικό αέριο που θα παραχθεί δεν υγροποιείται. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να περάσει με αγωγό. Λόγω της γεωλογικής δομής της Μεσογείου, δεν είναι εφικτό ο αγωγός να περάσει από την Μεσόγειο. Από αυτήν την άποψη το Ισραήλ μπορεί να περάσει τον αγωγό στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας”.

Οι άδειες που έδωσε το ψευδοκράτος στην ΤΡΑΟ, συνέχισε, είναι άδειες που δόθηκαν με την αιτιολογία πως το ψευδοκράτος έχει δικαιώματα στις φυσικές πηγές όλου του νησιού. Ενας άλλος λόγος, ανέφερε, είναι ότι η νότια Κύπρος – όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατίας – θα προβεί σε διαγωνισμούς στους τομείς αυτών των αδειών, σύντομα. ”Οι εταιρείες πετρελαίων δεν θέλουν να εργαστούν σε σημεία όπου υπάρχει διαφωνία. Τόσο οι εργασίες του Πιρί Ρείς, όσο και οι άδειες αυτές που έχει ανακοινώσει η «βόρεια Κύπρος», έχουν τον χαρακτήρα προειδοποίησης προς τις άλλες εταιρείες πετρελαίου”.

Σύμφωνα με τον κ. Ουϊσάλ, τα οικονομικά σύνορα στην Μεσόγειο είναι συμφωνίες που τα κράτη. ”Αυτό δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το αποδεχθούμε”. Οσον αφορά τους τομείς αδειών του ψευδοκράτους που συγκρούονται με τους τομείς αδειών που έχει ανακοινώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε εννοώντας τα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η ΤΡΑΟ θα πάει σε αυτά και θα τελέσει τις εργασίες της.

Επειδή όταν ένας τομέας είναι προβληματικός, κατά την έκφρασή του, αυτό παρεμποδίζει το να μεταβεί εκεί μια εταιρεία πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι δεν αντέδρασε ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος στις εργασίες του Πιρί Ρέϊς. ”Παρέμειναν σιωπηλές. Σχεδιάζουν να προχωρήσουν κατά τρόπο υγιή τη φάση του διαγωνισμού”, σχολίασε.

Keywords
Τυχαία Θέματα