Αυξήθηκαν κατά 42% σε σύγκριση με το 2011 οι κοινωνικές παροχές

13:23 1/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε σήμερα πως η παρούσα διακυβέρνηση, θέτοντας ως στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους, στο οποίο προωθείται έμπρακτα η κοινωνική αλληλεγγύη, έχει προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα και προγράμματα, στοχεύοντας στην προστασία και την ενσωμάτωση των ηλικιωμένων στην κοινωνία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του αριθμού των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σε χαιρετισμό της, στην εκδήλωση της ΕΚΥΣΥ, για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή της, η κ. Χαραλάμπους είπε πως «παρά τις πιέσεις

στα δημόσια οικονομικά, η Κυβέρνηση δεν ακολούθησε την πολιτική αποκοπής των κοινωνικών παροχών, όπως συνέβηκε στην πλειοψηφία των χωρών», προσθέτοντας ότι «αντίθετα μαζί με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που λήφθηκαν με την έναρξη της κρίσης και τα μέτρα επίλυσης διορθωτικών προβλημάτων της οικονομίας, λάβαμε και στοχευμένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής».

Όπως είπε «οι κοινωνικές παροχές, εξαιρουμένων των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αυξήθηκαν κατά 42% σε σχέση με το 2007», σημειώνοντας πως «αυτή η αύξηση σε καμία περίπτωση δεν καταδεικνύει σπατάλη του δημοσίου χρήματος, όπως κατά καιρούς ισχυρίστηκαν κάποιοι».

Αντιθέτως, πρόσθεσε, «οι στοχευμένες κοινωνικές παροχές στήριξαν και στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο φτώχειας. Αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήσαμε για τα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τα άτομα άνω των 65 ετών να μειωθεί από 46,4% το 2008 σε 36,9% το 2011».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ουσιαστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση διαδραμάτισε το Σχέδιο Παροχής Επιδόματος σε Συνταξιούχους με Χαμηλά Εισοδήματα που τέθηκε σε ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2009 κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Από την έναρξη εφαρμογής του Σχεδίου μέχρι σήμερα η συνολική δαπάνη ανήλθε στα €308 εκ. Ταυτόχρονα, η παρούσα Κυβέρνηση καθιέρωσε την παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος σε συνταξιούχους από το πρώτο έτος της διακυβέρνησής της, ενώ από το 2010 το εν λόγω επίδομα παραχωρείται σε στοχευμένη βάση».

Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «μέσα από αυτή την απόφαση 132,3 εκ. διατέθηκαν μέχρι σήμερα στους συνταξιούχους μας ως πασχαλινό επίδομα», συμπληρώνοντας ότι «επιπρόσθετα, αυξήθηκε το κατά χάριν μηνιαίο τιμητικό χορήγημα σε βετεράνους αγωνιστές από €85 σε €120 και υιοθετήθηκε το δικαίωμα μεταβίβασης του επιδόματος στο/στη σύζυγο μετά το θάνατο».

Όσον αφορά στον τομέα της στήριξης των δυσπραγούντων συμπολιτών μας, είπε πως «παραχωρήθηκε για την περίοδο 2008-2012 αύξηση στο ποσό του δημοσίου βοηθήματος για βασικές ανάγκες κατά 19,3% και αυξήθηκε το ποσό που καταβάλλεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας σε μη Κρατικές Στέγες Ηλικιωμένων και Αναπήρων ως τροφεία από €551,20 μέχρι €658 κατά το 2007 σε €623,02 μέχρι €743,82 σήμερα».

«Δυστυχώς, η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η διάρκεια και το βάθος της οποίας δεν προβλέφθηκε από κανέναν επακριβώς και η μεγάλη έκθεση του τραπεζικού μας συστήματος οδήγησαν στην ανάγκη για υποβολή αίτησης για οικονομική στήριξη της Κύπρου από τον Μηχανισμό σταθερότητας», ανέφερε η κ. Χαραλάμπους.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «με πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας έναντι του τόπου και του λαού μας, η Κυβέρνηση έδωσε τη μάχη στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα με κύριο στόχο να διατηρήσουμε σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων, να διατηρήσουμε τη δυναμική και την προοπτική που η εξεύρεση υδρογονανθράκων δημιουργεί για την οικονομία και για την ευημερία του τόπου».

Για τις κοινωνικές παροχές, είπε πως «η προσπάθεια που καταβάλαμε ήταν η διατήρηση των κοινωνικών πολιτικών που απευθύνονται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως το σχέδιο στήριξης συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, το πασχαλινό επίδομα, τα επιδόματα αναπήρων», για να προσθέσει πως «μεγάλη προσπάθεια καταβλήθηκε και για τη διατήρηση του χαρακτήρα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως ταμείο που εδράζεται στην τριμερή συμμετοχή και στην κοινωνική αλληλεγγύη».

The post Αυξήθηκαν κατά 42% σε σύγκριση με το 2011 οι κοινωνικές παροχές appeared first on onlycy.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα