Αυξάνονται οι εισφορές των εργαζομένων στο ΤΚΑ από 1η Ιανουαρίου

15:21 30/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τρεις αλλαγές στο νόμο περί κοινωνικών ασφαλίσεων, οι οποίες ψηφίστηκαν πριν από ένα ακριβώς χρόνο και προβλέπονται στο μνημόνιο, μεταξύ αυτών η αύξηση των εισφορών των εργαζομένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Τις αλλαγές εξήγησε σήμερα σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του ΤΚΑ Θεοφάνης Τρύφωνος.

Η πρώτη αφορά όλους τους εργαζόμενους,

οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές στο ΤΚΑ.

Βάσει του νόμου του 2009 για τη βιωσιμότητα του Ταμείου προβλεπόταν αύξηση της τάξης του 0.5% για τον εργαζόμενο.

Όπως εξήγησε ο κ. Τρύφωνος, με βάση τη μνημονιακή ρύθμιση, η αύξηση από την 1η Ιανουαρίου θα είναι 1% για τον εργαζόμενο. Για παράδειγμα, εργαζόμενος του οποίου οι απολαβές φθάνουν τα 1000 ευρώ το μήνα θα πληρώνει πέραν του ποσού που σήμερα πληρώνει στις κοινωνικές ασφαλίσεις ακόμη 10 ευρώ μηνιαίως.

Το ίδιο ποσοστό αύξησης, δηλαδή 1%, θα κληθεί να καταβάλλει κι από την πλευρά του ο εργοδότης.

Η αύξηση για τους αυτοτελώς εργαζόμενους θα είναι 2% στα τεκμαρτά εισοδήματα, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Διευθυντής του ΤΚΑ αν κάποιοι αυτοτελώς εργαζόμενοι μπορούν με στοιχεία να αποδείξουν ότι λόγω της κρίσης δεν κερδίζουν όσα τα τεκμαρτά εισοδήματα μπορούν να υποβάλουν ένσταση και θα πληρώνουν στο χαμηλότερο ποσό, εφόσον αυτό αποδειχτεί.

Για την τρίτη κατηγορία, που αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους, το ποσοστό αύξησης της εισφοράς στο ΤΚΑ ανέρχεται στο 0,5%.

Βάσει της δεύτερης αλλαγής, κανένας δεν θα μπορεί να πάρει σύνταξη εάν δεν έχει πληρωμένες εισφορές για τουλάχιστον 12 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Τρύφωνος, η αλλαγή αυτή αφορά άτομα που δεν έχουν εργαστεί πολλά χρόνια κι έχουν, για παράδειγμα, έντεκα χρόνια πληρωμένες εισφορές, χωρίς τις πιστώσεις και τα οποία ενώ τώρα μπορούν να λάβουν σύνταξη γήρατος στα 65 από την 1η Ιανουαρίου, ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται είναι 12 χρόνια.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων, ήτοι όσους έχουν δουλέψει για πάρα πολλά χρόνια κι έχουν πληρωμένες εισφορές και πιστώσεις πέραν των 33 και μισό χρόνων. Ο Διευθυντής του ΤΚΑ εξήγησε ότι με βάση τη νομοθεσία αυτή η ομάδα των εργαζομένων δικαιούται να αρχίσει να λαμβάνει σύνταξη στο 63 έτος. Το δικαίωμα αυτό παραμένει, είπε, πλην όμως εάν το επιθυμούν να αρχίσει στα 63 η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 6% για όλη τους τη ζωή. Προκειμένου να μην υπάρχει αυτή η αναλογιστική μείωση θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Τρύφωνος, να συμπληρώσουν το 64ο έτος.

Μέχρι αύριο η αποπληρωμή καθυστερημένων εισφορών χωρίς πρόσθετο τέλος

Ο Διευθυντής του ΤΚΑ ανέφερε ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν την ευχέρεια μέχρι και αύριο, 31η Δεκεμβρίου, να αποπληρώσουν τις καθυστερημένες εισφορές στο ΤΚΑ για το 2013 χωρίς να καταβάλουν πρόσθετο τέλος, με βάση τη νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Τόνισε ότι «από μεθαύριο η ευχέρεια αυτή που δόθηκε παύει να ισχύει».
Από την 1η Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με τον κ. Τρύφωνος, θα επιβάλλεται πρόσθετο τέλος 27% σε όσους δεν αποπληρώσουν μέχρι αύριο καθυστερημένες εισφορές του 2013.

Ο Διευθυντής του ΤΚΑ κάλεσε τις επιχειρήσεις στο βαθμό που μπορούν να αποπληρώσουν, είτε όλο το ποσό, είτε ένα μέρος αυτού, να το πράξουν μέχρι αύριο, σημειώνοντας ότι «σίγουρα θα επωφεληθούν ένα σημαντικό πόσο».

Keywords
Τυχαία Θέματα