Αυτoφίμωση των ΜΜΕ στην Τουρκία διαπιστώνει ο ΟΑΣΕ

14:31 13/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η φυλάκιση δημοσιογράφων έχει «παγώσει» τα ΜΜΕ στην Τουρκία, τα οποία αυτοφιμώθηκαν κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αυτό το μήνα, αναφέρει το κύριο όργανο παρακολούθησης δικαιωμάτων και δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η εκπρόσωπος των ελευθεριών των ΜΜΕ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία

στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Dunja Mijatovic, ανέφερε ότι 67 δημοσιογράφοι τελούν υπό κράτηση στην Τουρκία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό μεταξύ των 57 κρατών μελών του οργανισμού.

Παρόλο που υπήρξε μια μείωση σε σχέση με την έρευνα του ΟΑΣΕ πέρσι, όταν ανακοίνωσε ότι 95 δημοσιογράφοι βρίσκονταν στη φυλακή, η κ. Mijatovic ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα δεν έχει βελτιωθεί.

«Απλώς δεν μπορώ να καταλάβω πως τόσοι πολλοί δημοσιογράφοι στην Τουρκία είναι πιθανοί τρομοκράτες», δήλωσε η κ. Mijatovic στο Reuters, αναφερόμενη στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία βάση της οποίας κρατούνται πολλοί.

Η ελευθερία των ΜΜΕ και της έκφρασης στη χώρα «όχι μόνο απειλείται αλλά έχει ήδη πληγεί», ανέφερε σε σχόλια της.

Περιέγραψε επίσης μια γενικά ζοφερή εικόνα για την κατάσταση αλλού στη γεωγραφική περιοχή από το Βανκούβερ στα δυτικά ως το Βλαδιβοστκόκ στα ανατολικά.

Ξεχώρισε ιδιαίτερα χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, κεντρικές Ασιατικές και Βαλκανικές χώρες.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις ΗΠΑ όπου τηλεφωνικά αρχεία του Associated Press κατασχέθηκαν και για τη Βρετανία όπου πολιτικά κόμματα συμφώνησαν σε ένα νέο σύστημα εποπτείας των ΜΜΕ.

Στην Τουρκία οι υποστηρικτές του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνούνται τις κατηγορίες αντιπάλων ότι ο ίδιος προωθεί μια κρυφή ατζέντα ισλαμισμού στο με βάση το σύνταγμα της χώρας κοσμικό κράτος, απορρίπτοντας επίσης κατηγορίες ότι έχει καταστήσει τα ΜΜΕ ανάπηρα.

Ωστόσο αυτοί που ασκούν κριτική στην Τουρκία σημειώνουν ότι μεγάλες εφημερίδες έκαναν μόνο σύντομες αναφορές στο πρώτο ξέσπασμα των διαδηλώσεων σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες, αυξάνοντας την κάλυψη μόνο αφού ο ίδιος ο κ. Ερντογάν σχολίασε της χαοτικές σκηνές.

Η κ. Mijatovic ανέφερε ότι τα γενικά τα τουρκικά ΜΜΕ κατά τη διάρκεια των αναταραχών «δεν κάλυψαν και έδειχναν στην κοινωνία μια εντελώς διαφορετική εικόνα» και ότι αυτό αποτελεί τεράστια αυτό-φίμωση.

«Μάλλον οφείλεται στον εκφοβισμό που οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια των χρόνων και την ψυχρή συναίσθηση ότι μπορείς να καταλήξεις στη φυλακή μέσα σε μια νύχτα, να τεθείς υπό σύλληψη ή να κατηγορηθείς», είπε.

Η Κυβέρνηση της Τουρκίας αναφέρει ότι οι πιο πολλοί εργαζόμενοι σε ΜΜΕ που τελούν υπό κράτηση, κρατούνται για σοβαρά αδικήματα όπως η ιδιότητα μέλους ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης που δεν έχει να κάνει τίποτα με τη δημοσιογραφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα