Αυτό που δεν τόλμησε κανείς εδώ και 30 χρόνια έκανε η Ντεριά, σχολιάζει ο τ/κ Τύπος

12:52 13/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αυτό που δεν τόλμησε να κάνει κανείς στην 30χρονη ιστορία της «βουλής» το έκανε η Ντογούς Ντεριά σχολιάσει η τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα», αναφερόμενη στη χθεσινή επεισοδιακή ορκωμοσία των νέων «βουλευτών» όταν η 35χρονη «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος διάβασε το δικό της όρκο.

Η «Αφρίκα», όπως και η «Γενί Ντουζέν», δημοσιεύουν αυτούσιο το κείμενο που διάβασε η Ντεριά. «Ορκίζομαι στην ανθρώπινη μου τιμή ότι θα εργαστώ για τον οποιοδήποτε ζει στην Κύπρο με στόχο να μη θυματοποιηθεί

εξαιτίας της γλώσσας, της θρησκείας, της φυλής, του τόπου γέννησης, της κοινωνικής τάξης, της ηλικίας, της φυσικής ικανότητας, του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού, ότι θα προσπαθήσω για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος δικαιοσύνης και ισότητας όπου η εργασία δεν θα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, ότι θα επιδιώξω την αντικατάσταση της κουλτούρας της σύγκρουσης και της βίας με τη θεμελίωση των αξιών της ειρήνης και της συναίνεσης, ότι θα μείνω αφοσιωμένη στις αξίες του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, ότι δεν θα παραιτηθώ από το όραμα της εγκαθίδρυσης μια ομοσπονδιακής Κύπρου».
Το αντιπαραβάλουν δε με τον κανονικό όρκο των «βουλευτών» που κάνει αναφορά σε ανεξαρτησία και ύπαρξη του «κράτους», την ενότητα της πατρίδας και του «λαού», αρχές του Ατατούρκ, αφοσίωση στο «σύνταγμα» και όρκο στην τιμή και εντιμότητα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το περιστατικό η Ντεριά δήλωσε: «ήθελα πρώτα να μοιραστώ τη φωνή της συνείδησής μου και μετά ορκίστηκα κανονικά. Δεν έκανα διαμαρτυρία, δεν απορρίπτω τον υφιστάμενο όρκο, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι επαρκώς περιεκτικός».
Ο «προεδρεύων» της «βουλής», Εργκιούν Σερντάρογλου είχε διακόψει τη συνεδρία για πέντε λεπτά μετά τις αντιδράσεις, κυρίως από «βουλευτές» του ΚΕΕ, στον όρκο που ανέγνωσε η Ντεριά από το βήμα. Την ίδια ώρα άλλοι «βουλευτές» και κοινό που παρακολουθούσε την τελετή, την χειροκροτούσαν. Μετά τη διακοπή η Ντεριά διάβασε τον κανονικό όρκο.

Η «Αφρίκα» παρατήρησε ότι το συμβάν προκάλεσε δυσφορία στους Ντερβίς Έρογλου, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον Τούρκο «πρέσβη» Ιμπραχίμ Ακτσιά που παρακολουθούσαν την πρώτη συνεδρία της νέας «βουλής». «Ο υφιστάμενος όρκος γράφθηκε σε μια γλώσσα που κυριαρχεί το αντρικό στοιχείο. Είναι ένας όρκος που έμεινε από το 1983, σε κάποια θέματα έχει ελλείψεις και γράφθηκε με μια γλώσσα που δεν είναι πλουραλιστική», είπε η Ντεριά μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Η «Χαλκίν Σεσί» σημειώνει ότι η Ντογούς Ντεριά είναι γνωστή φεμινίστρια και πρόεδρος της FEMA, «φεμινιστικού εργαστηρίου» και στον όρκο που έγραψε η ίδια σημείωσε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των γυναικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα