Αυστραλία – Ford: «Ασύμφορη» η παραγωγή αυτοκινήτων – Κλείνει τα εργοστάσιά της

11:25 26/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Όσα δισεκατομμύρια δολάρια και να διέθετε η αυστραλιανή κυβέρνηση για να μην κλείσει τα εργοστάσια της στην Αυστραλία, η αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor Co και πάλι δεν θα κατάφερνε να επιβιώσει. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που εξέτασαν διάφορα σενάρια για να εξακολουθήσει η συγκεκριμένη βιομηχανία να παράγει αυτοκίνητα στη χώρα.

Ήδη, τα τελευταία δέκα χρόνια η κυβέρνηση ενίσχυσε με ένα δισ. δολάρια την εταιρεία,

χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κλείσει δύο εργοστάσιά της στην Αυστραλία και να διακόψει την παραγωγή οχημάτων στη χώρα τον Οκτώβριο του 2016.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ford Αυστραλίας, Μπομπ Γκραζιάνο, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής κινητήρων στην περιοχή Τζιλόνγκ και το εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Μπροντμέντοουζ, τα οποία βρίσκονται στην πολιτεία Βικτώρια. Όπως είπε, η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας της πτώσης των πωλήσεων και της ενδυνάμωσης του αυστραλιανού δολαρίου, που ανεβάζει στα ύψη το κόστος παραγωγής.

Η ανακοίνωση προκάλεσε πανικό στην αυστραλιανή κοινωνία, καθώς συνεπάγεται απόλυση τουλάιχιστον 1.200 εργαζομένων.

Προσπαθώντας να μετριάσει τον αντίκτυπο της συγκεκριμένης απόφασης, η πρωθυπουργός Γκίλαρντ εξήγγειλε τη δημιουργία ταμείου για τη στήριξη των δύο αυστραλιανών κοινοτήτων -η επαγγελματική και οικονομική δραστηριότητα των οποίων είναι άμεση συνυφασμένη με τη λειτουργία των εργοστασίων της Ford- και την ενίσχυσή του με 30 εκ. δολάρια.

Εκφράζονται, δε, φόβοι πως και άλλες δύο εταιρείες, η Τογιότα και η Τζένεραλ Μότορς, δεν θα αποφύγουν «το μοιραίο», καθώς το κόστος παραγωγής στην Αυστραλία είναι δύο φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την Ευρώπη και τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την Ασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα