Αυστηρότερα μέτρα κατά της Συρίας έλαβαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

14:32 23/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ενίσχυσε σε συνεδρία του στις Βρυξέλλες την επιβολή του εμπάργκο όπλων εναντίον της Συρίας.

Το Συμβούλιο, που συνέρχεται υπό την Προεδρία της Υπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Αστον αποφάσισε τη Δευτέρα ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει στο εξής να υποχρεούνται να επιθεωρούν τα πλοία και τα αεροσκάφη με κατεύθυνση τη Συρία, σε περίπτωση που υπάρχει υποψία ότι το φορτίο που κουβαλούν περιέχει όπλα ή παρόμοιο εξοπλισμό.

Η

υποχρέωση αυτή ισχύει στα λιμάνια και τα αεροδρόμια των κρατών μελών καθώς και στα χωρικά ύδατά τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Αντικείμενα που δεν μπορούν να εξάγονται στη Συρία σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ πρέπει να κατάσχονται.

Επιπλέον, τα αεροσκάφη και τα πλοία με κατεύθυνση προς τη Συρία θα πρέπει να παρέχουν πρόσθετες πριν από την άφιξη και την αναχώρησή τους πληροφορίες σχετικά με το φορτίο τους.

Το εμπάργκο της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων και εξοπλισμού για εσωτερική καταστολή στη Συρία έχει τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο του 2011.

Απαγορεύεται επίσης να παρέχουν επιδοτήσεις, δάνεια, η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων, τεχνική βοήθεια, ασφαλιστικές επιχειρήσεις για τις εξαγωγές όπλων και εξοπλισμού για εσωτερική καταστολή στη Συρία.

Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο αναφέρθηκε σε 26 πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για βίαιη καταστολή και τους επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων στην ΕΕ.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο αριθμός των προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις φθάνει τα 155, ενώ οι φορείς που επηρεάζονται με δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ φθάνουν τους 52.

Εξάλλου, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η αυξανόμενη ένταση των μαχών και η εξάπλωση της βίας έχουν αυξήσει την πίεση πάνω στον πληθυσμό της χώρας. Συγκεκριμένα, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων εκτιμά ότι ο
αριθμός των εκτοπισμένων εντός της Συρίας ξεπερνά το μισό εκατομμύριο.

Ταυτόχρονα, πάνω από 100,000 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία και το Ιράκ.

Σημειώνεται ακόμη ότι μέχρι τώρα, η ΕΕ έχει δώσει ανθρωπιστική βοήθεια και την πολιτική προστασία ύψους πέραν των 47 εκατ. ευρώ.

Αλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη, η πολιτική Νότιας Γειτονίας και η κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν και το Νότιο Σουδάν δεδομένων των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες για θέματα που αφορούν την οριοθέτηση των συνόρων και τις πληρωμές από τις πωλήσεις πετρελαίου.

Θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στο Μαλί, την ενέργεια και την εξωτερική πολιτική θα βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Η κ. Αστον αναμένεται τέλος να ενημερώσει τους Υπουργούς για τον στρατηγικό διάλογο της ΕΕ με την Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα