Xρόνιος βήχας: πότε πρέπει να επισκεφτούμε οπωσδήποτε το γιατρό;

17:33 1/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Όλοι κατά τη διάρκεια ιδίως του χειμώνα κρυολογούμε με αποτέλεσμα να παρουσιάζουμε συμπτώματα όπως πυρετός, καταρροή, βήχα. Ακόμη κι όταν ο πυρετός υποχωρεί συνήθως ο βήχας επιμένει και μας ταλαιπωρεί περισσότερο.

Πότε όμως πρέπει να ανησυχήσουμε; Την απάντηση μας δίνει ο ιατρός κ. ΒασίλειοςΤσούτσος, ειδικός Πνευμονολόγος, Φυματιολόγος. «Είναι ο βήχας ο οποίος διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Και αν απαντήσετε καταφατικά στις παρακάτω ερωτήσεις- συμπτώματα υπάρχουν τότε θα πρέπει να επισκεφτούμε οπωσδήποτε το γιατρό μας.

- Έχετε πτύελα κίτρινα ή πράσινα;

- Όταν αναπνέετε

έχετε σφύριγμα στο στήθος;

- Χάνετε βάρος;

- Ιδρώνετε το βράδυ, στη διάρκεια του ύπνου;

- Αποβάλλετε αίμα; (με τον βήχα)

Ακόμη, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βήχα που δεν υποχωρεί. Αν καπνίζετε θα πρέπει να διακόψετε. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τις μεθόδους διακοπής καπνίσματος.

· Η ρινική καταρροή που οφείλεται σε αλλεργία μπορεί επίσης να προκαλέσει βήχα. Πρόκειται για βλέννη η οποία «τρέχει» στο στήθος από την πίσω πλευρά της μύτης. Στην περίπτωση ρινικής καταρροής αλλεργικής αιτιολογίας, προσπαθήστε να αποφύγετε ερεθίσματα στα οποία ενδέχεται να είστε αλλεργικοί.

· Υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βήχα σε πολλούς ανθρώπους όπως αναστολείς διαύλων ασβεστίου (χρησιμοποιούνται στην υπέρταση), β-αποκλειστές (υπέρταση, ημικρανίες, γλαύκωμα). Σε περίπτωση λήψης των παραπάνω φαρμακευτικών ουσιών μην τα διακόψετε χωρίς να ενημερώσετε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας τα αντικαταστήσει με άλλα.

· Ο βήχας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και σύμπτωμα άσθματος. Σε μερικά άτομα με ήπιο ιδίως άσθμα, ο βήχας θα μπορούσε να είναι και το μοναδικό σύμπτωμα. Ο γιατρός είναι αυτός που θα κρίνει αν ο βήχας οφείλεται σε άσθμα και θα χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή. Άλλωστε όπως γνωρίζετε όλοι πολύ καλά, πολλές φορές που έχετε προσπαθήσει να αντιμετωπίσετε τον βήχα χωρίς συμβουλή γιατρού έχετε ταλαιπωρηθεί αρκετά και έχετε θέσει τον εαυτό σας σε, χωρίς λόγο, κίνδυνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα