S&P: Δεν επηρεάζεται προς το παρόν η αξιολόγηση της Ισπανίας από το δάνειο διάσωσης των τραπεζών

22:03 11/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor`s ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το τεράστιο σε μέγεθος δάνειο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, BBB+.

“Η απόφαση της ισπανικής Κυβέρνησης να αναζητήσει μέχρι και 100 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, δεν έχει καμία άμεση επίδραση στις αξιολογήσεις μας για την Ισπανία”, σημειώνει

ο S&P σε ανακοίνωσή του.

Ταυτόχρονα, ο οίκος προειδοποίησε ότι οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων της Ισπανίας θα μπορούσαν να βρεθούν σε κίνδυνο, αν η χώρα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από ό,τι αναμένεται τώρα από το νέο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης.

Δεν είναι σαφές κατά πόσο το δάνειο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και/ή από το νέο μόνιμο ταμείο διάσωσης που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο – Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Αν τα χρήματα – μέχρι 100 δισ. ευρώ – προέλθουν από τον ESM, τότε η πίστωση του ταμείου διάσωσης θα έχει προτεραιότητα για εξόφληση έναντι των κοινών επενδυτών, σε περίπτωση κρίσης.

Αρκετοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η αλλαγή από τους υφιστάμενους κανόνες σημαίνει ότι μια διάσωση μέσω του ESM θα μπορούσε να έχει το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα να ωθήσει τους επενδυτές μακριά από τα ισπανικά κρατικά ομόλογα.

“Εάν το ποσό δανείου προερχόμενο από τον ESM υπερβεί σημαντικά το προβλεπόμενο, επί του παρόντος, ποσό των 100 δισ. ευρώ, το καθεστώς του προνομιούχου πιστωτή που δόθηκε στον ESM, θα μπορούσε, κατά την άποψή μας, να περιορίσει την πρόσβαση της Ισπανίας στις αγορές κεφαλαίου και ως εκ τούτου να μειώσει την πιθανότητα ομολογιούχοι να πληρωθούν πλήρως”, προειδοποιεί ο Standard & Poor`s.

Το δάνειο της Ευρωζώνης θα μειώσει τον κίνδυνο της Ισπανίας να πληρώσει για τις ζημίες των τραπεζών της, αλλά θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας, σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης.

Εάν η Ισπανία λάβει το σύνολο των 100 δισ. ευρώ του δανείου, θα αυξήσει καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης πέρα του 80% της συνολικής οικονομικής παραγωγής κατά τη διάρκεια 2012 – 2014, σημειώνει.

Σε αντίθετη περίπτωση, η διάσωση δεν θα έχει καμία επίπτωση στην πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, προσθέτει ο S&P.

Ο Standard & Poor`s μείωσε στις 26 Απριλίου την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, προειδοποιώντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί και το ρίσκο θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε στήριξη των τραπεζών.

Ο οίκος έθεσε σε αρνητικό ορίζοντα την ισπανική οικονομία λέγοντας ότι αναμένει πως η οικονομία της Ισπανίας θα συρρικνωθεί το τρέχον και το επόμενο έτος, αυξάνοντας τις προκλήσεις της ισπανικής Κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα