O πρόεδρος δεν ζήτησε τις απόψεις των κομμάτων για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, υποστηρίζει ο γγ του ΑΚΕΛ

10:12 11/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο γγ του ΑΚΕΛ ‘Αντρος Κυπριανού σε δηλώσεις στο ΡΙΚ υποστήριξε ότι στη σύσκεψη του Σαββάτου για την οικονομία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά «δεν ζήτησε τις απόψεις των αρχηγών των κομμάτων».

Αν η κυβέρνηση φανεί συνεπής με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, το ΑΚΕΛ

θα την στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, δήλωσε ο κ.Κυπριανού. Ανέφερε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ θα εκφράσει γραπτώς τις απόψεις του επί όσων αναφέρθηκαν και ταυτόχρονα θα δώσει και προτάσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Υποστήριξε ότι, ενώ προεκλογικά ο κ. Αναστασιάδης υποσχόταν ότι θα επιχειρούσε διόρθωση των στρεβλώσεων που υπάρχουν στο μνημόνιο, σήμερα συζητά τους πρόσθετους όρους που θέτει η τρόικα. Αυτό, είπε, αποδεικνύει ότι το πρόβλημα για τη μη υπογραφή του μνημονίου, οφείλεται στην τρόικα, η οποία θέτει συνεχώς νέους όρους.

Ταυτόχρονα, επέκρινε την τρόικα ότι δεν ενδιαφέρεται για επίλυση του προβλήματος της οικονομίας της Κύπρου αλλά για να επιβάλει τις δικές της πολιτικές και αντιλήψεις. Αυτό που χρειάζεται η Κύπρος, είπε ο κύριος Κυπριανού, είναι η έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης και όχι η καταστροφική πίεση.

Εξάλλου, ο ανθυποψήφιος του προέδρου Αναστασιάδη Σταύρος Μαλάς υποστήριξε ότι σήμερα «συζητείται ένα δεύτερο μνημόνιο».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έδωσε σκληρή μάχη και κατάφερε να αποτρέψει το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων και τώρα δίνει τη μάχη για διατήρηση του εταιρικού φόρου στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα» .

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στις επαφές του στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαπίστωσε ότι τηρούν σκληρή στάση έναντι της Κύπρου και ότι θέτουν κριτήρια που δεν είχαν θέσει σε περιπτώσεις άλλων χωρών.

Είπε ωστόσο, ότι, παρά την αυστηρότητά τους, « υπάρχει κάποιο παράθυρο, το οποίο μπορεί να ανοίξει περαιτέρω».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε, έχει ως σημείο αναφοράς το ακραίο σενάριο της Pimco για τις τράπεζες, ενώ η Κύπρος τονίζει την ανάγκη να εφαρμοστεί αρχικά το βασικό σενάριο και αν χρειαστεί να γίνει νέα συζήτηση σε δυο τρία χρόνια.

Ο κύριος Νεοφύτου χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ δύσκολη και πρόσθεσε ότι μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν οι επιλογές.

Γι’ αυτό τόνισε, απαιτείται συνεννόηση, συναίνεση και ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα