Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 11/3/2013

10:00 11/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η υπόθεση του λαθρεμπορίου τσιγάρων που αποκαλύφθηκε σε δύο πλοία ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των τ/κ εφημερίδων. Αναφέρονται επίσης θέματα που αφορούν την απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη στην επιστολή Έρογλου μετά την εκλογή του, εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας, δηλώσεις του πρώην ηγέτη των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, του υποψηφίου «δημάρχου» του ΡΤΚ για την κατεχόμενη Λευκωσία, τα σχόλια που προκάλεσε η είδηση της αύξησης των διαζυγίων στα κατεχόμενα και ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο

«Και αυτό είναι δουλειά της μαφίας» γράφει ότι ανοικτά της Αμμοχώστου έγινε γνωστό ότι σε δύο πλοία γινόταν εμπόριο λαθραίων τσιγάρων και συνελήφθησαν 15 άτομα του πληρώματος και των δύο πλοίων, αλλά οι τοπικοί συνεργάτες τους δεν έχουν ιδέα. Το θέμα, προσθέτει, προέκυψε όταν αποκαλύφθηκε πως τα δύο πλοία που είχαν ελλιμενιστεί πολλές φορές στο παρελθόν στο λιμάνι της κατεχόμενης πόλης, έδωσαν στις «λιμενικές αρχές» παράνομα έγγραφα. Εναντίον των 15 εκδόθηκε τριήμερο διάταγμα κράτησης. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε στην επιστολή που του είχε στείλει ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, στην οποία γράφει ότι πρέπει να γίνει πολύ καλή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων πριν ξεκινήσουν.

Με τίτλο «Οργανωμένες δουλειές» η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) αναφέρεται επίσης στη σύλληψη του πληρώματος των δύο πλοίων για το εμπόριο λαθραίων τσιγάρων γράφοντας ότι οι κατηγορίες αφορούν το γεγονός ότι παραποιήθηκαν έγγραφα που έγραφαν ότι δήθεν είχαν έρθει από άλλο λιμάνι, της Συρίας, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αλλού γράφει ότι η γυναικεία οργάνωση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος διοργάνωσε στην κατεχόμενη Κερύνεια το τρίτο φεστιβάλ εργαζόμενων γυναικών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σε μια από τις εμπορικές περιοχές της κατεχόμενης Λευκωσίας, το Τασκίνκιοϊ όπως ονομάζεται στα τούρκικα, διοργανώθηκε χθες Κυριακή φεστιβάλ εκπτώσεων και η κίνηση έκανε τους καταστηματάρχες να χαμογελάσουν.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Μεγάλο λαθρεμπόριο» γράφει ότι το λιμάνι της Αμμοχώστου έχει μετατραπεί σε βάση της ανατολικής Μεσογείου για λαθρεμπόριο τσιγάρων. Πρόκειται για δύο πλοία Flamingo και Sirena, όπου η «αστυνομία» εντόπισε σωρεία πλαστών εγγράφων και τώρα ψάχνει να εντοπίσει που πήγαν 11 κοντέινερ με τσιγάρα. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην εφημερίδα όπου, μεταξύ άλλων, λέει πως πρέπει να σωθεί ο τόπος από το κόμμα Εθνικής Ενότητας και τον Ντερβίς Έρογλου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ατύχημα που έγινε στο δρόμο Αμμοχώστου – Καρπασίας, κατά το οποίο το ένα από τα δύο οχήματα, ένα τζιπ, βγήκε εκτός δρόμου. Τρία άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά και η κατάσταση της υγείας τους περιγράφεται ως καλή.

Με τίτλο «Κοινωνικό τραύμα» η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) δίδει συνέχεια στην αύξηση των διαζυγίων στα κατεχόμενα τα τελευταία 5 χρόνια και γράφει ότι διάφοροι γνωστοί παράγοντες που σχολίασαν το γεγονός, κατέληξαν ότι οφείλεται σε διάφορα αίτια, μεταξύ των οποίων ο γάμος σε νεαρή ηλικία και οικονομικοί λόγοι. Αλλού αναφέρεται στις συλλήψεις για το λαθρεμπόριο τσιγάρων γράφοντας ότι έπαιζαν με εκατομμύρια και πως τα δύο πλοία είχαν σημαίες Σιέρα Λεόνε και Τόνγκο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών στην κατεχόμενη Κερύνεια λήστεψαν δύο άτομα για δεύτερη φορά μέσα σε έναν με δύο μήνες και χθες συνελήφθησαν από την «αστυνομία» και τέθηκαν υπό κράτηση».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Όρος ο έλεγχος στο παράνομο κρέας» γράφει ότι ξανάγινε θέμα προς συζήτηση το λαθρεμπόριο κρέατος στα κατεχόμενα λόγω του σκανδάλου με το κρέας αλόγου στην Ευρώπη και οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι ανάμεσα στα λαθραία κρέατα που διοχετεύονται από το «νότο» μπορεί να βρίσκεται και κρέας αλόγου και ζητούν, μαζί με τους κρεοπώλες, τη διεξαγωγή αυστηρών ελέγχων. Αλλού γράφει ότι στην γνωστή παραλία «χρυσή αμμουδιά» χτίζονται παράνομες κατασκευές και τα αιτήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων να σταματήσουν αυτές δεν λαμβάνονται υπόψην. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο υποψήφιος του ΡΤΚ για το «δήμο» Λευκωσίας, Καντρί Φελλάχογλου έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα τονίζοντας ότι η μοίρα της κατεχόμενης πόλης θα αλλάξει.

Keywords
Τυχαία Θέματα