Neo: To bitcoin είναι ασφαλές

10:18 19/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ανακοίνωση εξέδωσε η εταιρεία ψηφιακού νομίσματος Neo, που εισήγαγε το bitcoin στην Κύπρο, μέσω της οποίας διαβεβαιώνουν πως το ψηφιακό νόμισμα είναι απόλυτα ασφαλές.

Η σχετική ανακοίνωση:

Σε απάντηση των επιπρόσθετων παρατηρήσεων σχετικά με τα Ψηφιακά Νομίσματα, έχουμε να προσθέσουμε τα ακόλουθα:

1. Τους τελευταίους μήνες έχουμε προκαλέσει αρκετές συζητήσεις αναφορικά με την

δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα ρυθμίζει μια πλατφόρμα συναλλαγών με Bitcoin η οποία θα χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά πορτοφόλια “πολλαπλών υπογραφών”, κρυπτογραφικές αποδείξεις ρευστότητας και αποθεματικών, και την απόλυτη διαφάνεια ως επιχειρηματικό μοντέλο. Όπως ήδη αναφέραμε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με Bitcoin θα έπρεπε να υπόκεινται σε ένα νηφάλιο και εξίσου καινοτόμο ρυθμιστικό πλαίσιο, ακόμα ίσως και κάτω από μια νέα Ρυθμιστική Αρχή.

2. Χρήματα μπορεί κλαπούν από οποιοδήποτε πορτοφόλι, φυσικό ή ψηφιακό, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών λογαριασμών, των πιστωτικών καρτών, χρηματοκιβωτίων και στρωμάτων ακόμα και εξαιτίας της εμπιστοσύνης που μπορεί να δείξει κάποιος σε ένα λάθος πρόσωπο.

3. Η αξία του bitcoin είναι εξαιρετικά απίθανο να αγγίξει το “0”, σε αντίθεση με το Ευρώ που είναι σχεδιασμένο από την αρχή ώστε να μειώνεται η αξία του κάθε έτος, βάσει των βασικών αρχών του Keynes. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι όσο το Bitcoin διατηρεί την χρησιμότητα του, θα διατηρεί και την αξία του. Όσο το παρόν τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να παράσχει ποιοτικές και διαφανείς υπηρεσίες, τότε το Bitcoin θα συνεχίσει να έχει χρησιμότητα και κατά συνέπεια αξία.

4. Σε κάθε περίπτωση, τα μετρητά είναι ο ασφαλέστερος και ο πιο ανώνυμος τρόπος να ολοκληρωθεί μια παράνομη χρηματική συναλλαγή, όπως έχει επανειλημμένως αποδειχθεί από εγκληματίες ανά τον κόσμο, στους οποίους τελικά δεν αποδίδονται κατηγορίες καθόσον είναι “συστημικά” ισοδύναμοι του συστήματος. Συστημικά ρίσκα ωστόσο δεν υπάρχουν στο Bitcoin, γι αυτό και οι αποτυχημένες επιχειρήσεις αντικαθίστανται από υγιείς και βιώσιμες, που συνεισφέρουν στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξης της χώρας, αντί να παίρνουν τον πλούτο και το μέλλον της μαζί τους.

Οι ρυθμιστές και οι εγγυητές του Bitcoin είναι ο καθένας που το χρησιμοποιεί. Οι κανόνες των συναλλαγών είναι διαφανείς με αποτέλεσμα η ασφάλεια των Bitcoin να μην είναι πολύ πιο δύσκολη από την προστασία του κωδικού ενός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ταυτόχρονα, στα Bitcoin υπάρχουν αντίγραφα ασφαλείας, σε αντίθεση με τα ευρώ ή τον χρυσό, ώστε να υπάρχει περαιτέρω προστασία από κλοπές ή απώλεια.

Η προηγούμενη γενιά πρέπει κάποια στιγμή να αναγνωρίσει τις αποτυχίες της στην επιδίωξη εδραιωμένων συμφερόντων, γιατί η επόμενη γενιά αξίζει περισσότερα από ένα υποθηκευμένο μέλλον. Αν τα παρόντα συστήματα δούλευαν όπως είχαν υποσχεθεί, δεν θα υπήρχε η ανάγκη για το Bitcoin. Η καινοτομία έρχεται όταν χρειάζεται, και όχι όποτε τη θέλουμε. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε την προσπάθεια δημιουργίας κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για το Bitcoin ώστε να αποδείξουμε στις Αρχές ότι μπορούμε να είμαστε πιο διαφανείς από όλους τους προηγούμενους πάροχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να δημιουργήσουν ένα γόνιμο και υγιές περιβάλλον για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με το Bitcoin, χρησιμοποιώντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της διαφάνειας ΕΝΑΝΤΙΑ σε φαινόμενα όπως το “ξέπλυμα χρήματος” και την φοροδιαφυγή.

Τα διεθνή μέσα, έχουν προσκαλέσει την Neo & Bee και το UNic σε συνεντεύξεις αναφορικά με την καινοτόμα προσέγγιση που ακολουθούμε, για μια τεχνολογία που είναι την ίδια στιγμή διεθνές αντικείμενο έρευνας. Οι άνθρωποι που φτιάχνουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όλων μας, τις διαδικτυακές υπηρεσίες μας, τα τραπεζικά λογισμικά μας: η Google, η Microsoft, η ΙΒΜ και πανεπιστήμια που διαμορφώνουν την κόψη της τεχνολογίας όπως το MIT, το Princeton και το Stanford ερευνούν αυτή τη στιγμή το Bitcoin. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε το πρώτο βήμα και κάλεσε την εταιρεία μας, Νeo & Bee σε διαβούλευση ώστε να ενημερωθεί για αυτή τη νέα τεχνολογία. Ευχόμαστε να ακολουθήσουν πολλά άλλα, και με αυτά περισσότερη γνώση και κατανόηση. Κάθε εργαλείο, ιδιαίτερα αν είναι οικονομικό, μπορεί να γίνει επικίνδυνο χωρίς γνώση και σεβασμό.

Χθες, ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, που πρώτη φορά άκουσε για το Bitcoin πριν δυο μέρες, θεώρησε “παράξενο” το ότι το Unic αποφάσισε να δεχτεί πληρωμές σε Bitcoin, χωρίς να το έχει κάνει κάποιο άλλο πανεπιστήμιο πρώτα. Το Πανεπιστήμιο της Cumbria, ένα δημόσιο πανεπιστήμιο της Βρετανίας, ακολούθησε τον Ιανουάριο. Η μόνη θετική είδηση στα παγκόσμια μέσα για την Κύπρο, και η δεύτερη για το 2013, μπορεί να είναι “παράξενη” αλλά όχι παράλογη.

Μερικές φορές ακούμε και εμείς το ίδιο για την επιχείρησή μας, όταν άνθρωποι ρωτούν “ Γιατί στην Κύπρο?” Ίσως η καινοτομία και η σκέψη πέρα από τα όσα βρήκαμε όταν γεννηθήκαμε φοβίζει, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί το να ΜΗΝ προχωράμε μπροστά και να προσκαλούμε φόβο. Καμία χώρα στον κόσμο δεν ενστερνίστηκε μια νέα τεχνολογία πρώτη και απέτυχε να μεγαλώσει σαν πυλώνας καινοτομίας, ποτέ.

Οι εφευρέσεις δεν μπορούν να “από-εφευρεθούν”, προς απογοήτευση της βιομηχανίας πάγου το 1950, της βιομηχανίας κάρων το 1900, τα ταχυδρομεία το 1990 και τις εφημερίδες το 2000. Όσοι το καταλάβουν πρώτοι, θα είναι οι ηγέτες ανάμεσα στους ομοίους τους, και θα προσκαλέσουν περισσότερες επενδύσεις και αξιόλογο προσωπικό.

Τέλος, θα θέλαμε να επαινέσουμε τα Υπουργεία που έφεραν το Bitcoin στην προσοχή του ευρύτερου κοινού, καθώς όσο περισσότερο οι άνθρωποι αναλαμβάνουν ευθύνες για τις ζωές τους, και επιθυμούν να μάθουν πως ακριβώς δουλεύουν τα οικονομικά συστήματα, τόσο όλα θα γίνονται καλύτερα για αυτούς. Θα παραμείνουμε στη διάθεση κάθε Αρχής, ιδιώτη και εταιρίας, καθώς μαθαίνουν περισσότερα για αυτήν την εκπληκτική τεχνολογία και πως μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους αλλά και στην διάθεση του κρατικού Κυπριακού μηχανισμού ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο να υπάρξει ρύθμιση των εταιριών που λειτουργούν με Ψηφιακά Νομίσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα