H Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίζει να παρανομεί και να κωλυσιεργεί δηλώνει ο Σ.Στεφάνου

09:37 15/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, να εγκαταλείψει την Κύπρο και να αφήσει το λαό της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, μαζί να οικοδομήσουν την κοινή τους πατρίδα σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας, διαμήνυσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σε επιμνημόσυνο του λόγο στο μνημόσυνο των πεσόντων για τη δημοκρατία και την ελευθερία της Κύπρου,

που τελέστηκε στην Εκκλησία Ευαγγελιστρίας στα Πολεμίδια.

Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, από το 1974 αγωνιζόμαστε να τερματίσουμε την τουρκική κατοχή και να επανενώσουμε τον τόπο και το λαό, αλλά “δυστυχώς, αυτό μέχρι σήμερα δεν έγινε κατορθωτό, επειδή η Τουρκία αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ”.

“Αρνείται να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα, την οποία ασύστολα και κατ’ εξακολούθηση παραβιάζει στην Κύπρο και συντηρεί με την αρνητική και αδιάλλακτη στάση της, την κατοχή και τη ντε φάκτο διαίρεση”, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υποδεικνύοντας πως “στόχος της Τουρκίας είναι να μονιμοποιήσει τα τετελεσμένα και να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος δημιουργώντας τις προοπτικές για την αναγνώρισή του”.

Κάτι τέτοιο, συνέχισε, έγινε ακόμα πιο φανερό με τη στάση που τηρεί η τουρκική πλευρά στην παρούσα φάση του Κυπριακού, αφού παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά, η τουρκική πλευρά όχι μόνο αρνείται να συνεχίσει τις συνομιλίες –κάτι που επιθυμεί και ο διεθνής παράγοντας- αλλά προκαλεί και προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή.

“Επιπρόσθετα, η τουρκική πλευρά έχει αναιρέσει σημαντικές συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και στη θέση τους έχει τοποθετήσει νέες, απαράδεκτες θέσεις, οι οποίες δεν οδηγούν σε λύση ομοσπονδίας, αλλά σε λύση συνομοσπονδίας και διαίρεσης”, συμπλήρωσε.

Ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως αυτή η στάση της τουρκικής πλευράς, δεν πρέπει και δεν μπορεί να αφήνει απαθή το διεθνή παράγοντα και υπογράμμισε ότι “πρέπει να υποδειχθεί στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να παρανομεί και να κωλυσιεργεί, ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και παράνομα να κατέχει μεγάλο μέρος του εδάφους ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ”.

“Η αρνητική στάση της Τουρκίας έναντι των αποφάσεων του ΟΗΕ και γενικότερα της διεθνούς κοινότητας, δεν μπορεί να γίνεται ανεχτή από το διεθνή παράγοντα. Ενόσω η Τουρκία παρανομεί, αυτές τις οι παρανομίες πλήττουν την αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας και σπέρνουν την αμφιβολία και την αμφισβήτηση περί της ετοιμότητας του διεθνούς παράγοντα να εργαστεί για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου”, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στους πεσόντες για την ελευθερία και τη δημοκρατία της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε πως οι ήρωες αυτοί ονειρεύτηκαν και αγωνίστηκαν για μια πατρίδα ελεύθερη και δημοκρατική, ωστόσο υπέδειξε, “η ελευθερία της χώρας μας εξακολουθεί να είναι τραυματισμένη”.

Διαβεβαίωσε ότι ως λαός θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επούλωση αυτού του τραύματο

Keywords
Τυχαία Θέματα