ETYK: Απαράδεκτο και άδικο το διάταγμα για μείωση των μισθών

15:08 30/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Απαράδεκτη και άδικη κίνηση χαρακτηρίζει η ΕΤΥΚ την έκδοση διατάγματος του Υπουργού Οικονομικών για μείωση των μισθών των εργαζομένων στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η ETYK αμφισβητεί τη χρησιμότητα, την ουσία και τους στόχους του διατάγματος, ενώ η οργάνωση δηλώνει πως θα προσπαθήσει να το ανατρέψει με κάθε μέσο που έχει στη διάθεση της. Προαναγγέλλει επίσης επαφές με κόμματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΥΚ, το διάταγμα αποτελεί μια «πρωτοφανή

κίνηση για τα κυπριακά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Προστίθεται ότι πρόκειται για «μη δημοκρατική, αδικαιολόγητη, αντιδεοντολογική και άδικη συμπεριφορά», που «αποτελεί βόμβα στα θεμέλια των εργασιακών σχέσεων και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων», ενώ επιχειρείται μέσα από αυτή η απορύθμιση και αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων.

Εξάλλου, η ΕΤΥΚ χαρακτηρίζει την έκδοση διατάγματος «καθ’ όλα προσχεδιασμένη απόφαση» του Υπουργού Οικονομικών και της διορισμένης από τον ίδιο Διοίκησης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία «τροφοδοτεί το ‘νερόμυλο’ όλων των ασύδοτων εργοδοτικών επιδιώξεων και ενισχύει τις επιθυμίες τους για κατάργηση κάθε εργασιακού θεσμού».

Κάνει λόγο για «ωμούς εκβιασμούς» εκ μέρους της Διοίκησης της Τράπεζας για αποδοχή των μειώσεων ή απόλυση των εργαζομένων, για «μεθόδευση τεχνητού αδιεξόδου», με την απόρριψη των προτάσεων της ΕΤΥΚ, καθώς και για «εμμονή» της Διοίκησης σε συγκεκριμένη λύση, που όπως λέει, αποδεικνύει τον προσχεδιασμό της απαράδεχτης αυτής ενέργειας.

«Η ρύθμιση των εργασιακών διαφορών μέσω διαταγμάτων, πέραν του ότι φανερώνει την αδυναμία και την ανικανότητα κάποιων να χειριστούν τα θέματα μέσα στα πλαίσια που καθορίζουν οι γενικά αποδεχτές πρόνοιες που προβλέπουν τα εργασιακά θέσμια του τόπου μας και τα οποία κατά γενική ομολογία ήταν ο βασικός πυλώνας της διατήρησης της εργατικής ειρήνης, είναι εκ προοιμίου απαράδεχτη, αφού παραπέμπει σε παρωχημένες εποχές δικτατορικών και απολυταρχικών καθεστώτων», αναφέρεται.

Εξάλλου, η ΕΤΥΚ θέτει στην ανακοίνωσή της σειρά ερωτημάτων, όπως γιατί εκδόθηκε Διάταγμα όταν η ίδια η ΕΤΥΚ, γραπτώς, προσέφερε μισθολογικές μειώσεις ύψους 15% και ήταν ανοιχτή σε διάλογο.

Διερωτάται, επίσης, κατά πόσο οι μειώσεις των μισθών του Διατάγματος ισχύουν για την ίδια την ανώτατη Διεύθυνση της Τράπεζας, καθώς επίσης και για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Θέτει, εξάλλου, το ερώτημα, γιατί το διάταγμα δεν καθορίζει μέγιστο ετήσιων απολαβών, ποιους θέλει να ευεργετήσει και ποιων τις επιδιώξεις ενισχύει.

Προστίθεται ότι η οργάνωση θα αναλάβει πρωτοβουλία για ενημέρωση όλων των κομμάτων, ζητώντας την άμεση επίσημη τοποθέτηση τους επί του θέματος.
«Οι συνθήκες και οι νοοτροπίες παρωχημένων εποχών» είναι μόνο η απαρχή των επιθέσεων που προετοιμάζουν εδώ και καιρό εργοδότες και συνεργαζόμενοι κατά των τραπεζικών υπαλλήλων, συμπληρώνεται, ενώ καλούνται τα μέλη της οργάνωσης «να παραμείνουν ψύχραιμοι, δυνατοί και ενωμένοι».

Ο αγώνας δεν τελείωσε με το άδικο και παράνομο Διάταγμα, διότι η ΕΤΥΚ αναμένει κι άλλες επιθέσεις καταπάτησης εργασιακών θεσμών και αξιών και δηλώνει πανέτοιμη να παλέψει μέχρι τέλους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα