Bundesbank: Σε ανάπτυξη θα επιστρέψει η Γερμανία στο α΄ τρίμηνο του 2013

15:08 18/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα αποφύγει την ύφεση και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2013, μετά τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας της στο τέλος του 2012, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η γερμανική Κεντρική Τράπεζα, Bundesbank.

“Όπως διαφάνηκε πρόσφατα, μπορεί να αναμένεται ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους”, αναφέρει στη μηνιαία έκθεση της για το Φεβρουάριο η γερμανική κεντρική

τράπεζα. Το γερμανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 0,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Αν μειωθεί εκ νέου το ΑΕΠ κατά το τρέχον τρίμηνο, η Γερμανία θα είναι τεχνικά σε ύφεση, η οποία ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης.

Αλλά η Bundesbank τάσσεται με την άποψη οικονομολόγων και παρατηρητών, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα είναι πολύ σύντομη η περίοδος συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας.

“Για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί σταδιακά, ακόμη και αν το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον δεν βοηθήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης”, σημειώνει.

Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία τα πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι οι εταίροι της στην Ευρωζώνη στη μακροχρόνια κρίση χρέους, δεν μπόρεσε να ξεφύγει εντελώς αλώβητη και η ανάπτυξη της επιβραδύνθηκε κατά το 2012.

Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2012 και στη συνέχεια κατά 0,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο και 0,2% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Μετά τη συρρίκνωση κατά 0,6% το τέταρτο τρίμηνο, η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις 0,7% σε ολόκληρο το 2012, σε σύγκριση με ανάπτυξη 3,0% το 2011, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, Destatis.

Keywords
Τυχαία Θέματα