5.900 παιδιά φοιτούν στα δημοτικά και 1.650 στα νηπιαγωγεία φέτος στην Επαρχία Πάφου

20:20 18/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνολικά 43 δημοτικά σχολεία και 37 νηπιαγωγεία ( δημόσια και κοινοτικά) λειτουργούν στην Επαρχία Πάφου, σύμφωνα με τον Α’ Λειτουργό Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου Λαυρέντη Πολυκάρπου.

Σ’ ό,τι αφορά τους αριθμούς των μαθητών για τη φετινή σχολική χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Πολυκάρπου στα δημοτικά σχολεία φοιτούν περίπου 5.900 παιδιά, με μικρή αυξομείωση, και στα νηπιαγωγεία 1650 περίπου παιδιά.

Σε σχέση με τον αριθμό

των εκπαιδευτικών, στην Επαρχία Πάφου εργάζονται 520 εκπαιδευτικοί δημοτικής εκπαίδευσης και σ’ αυτούς περιλαμβάνονται διευθυντές βοηθοί, και δάσκαλοι και 102 νηπιαγωγοί, ανάμεσα στους οποίους διευθυντές και βοηθοί αλλά και νηπιαγωγοί.

Ο κ Πολυκάρπου, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για τη στελέχωση των σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης στην Επαρχία Πάφου, ανέφερε πως πρόκειται για μια μακρά διαδικασία που ξεκινά από τον Ιανουάριο. Ήδη, είπε, με τις εγγραφές που γίνονται από τις αρχές Ιανουαρίου, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το Επαρχιακό γραφείο του Υπουργείου Παιδείας της Δημοτικής Εκπαίδευσης γνωρίζει πόσους μαθητές θα έχουν τα δημοτικά σχολεία την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ αρχίζει η προετοιμασία των τμημάτων που θα διαμορφωθούν.

Είναι μια μακρά διαδικασία, συνέχισε, «που έχει άμεση σχέση με τις προαγωγές που γίνονται, με τους διορισμούς που κάνει η επιτροπή εκπαιδευτικής υπηρεσίας, με τις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών».

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση για την Επαρχία και σ’ όλες τις κοινότητες που έχουν μόνο ένα σχολείο, αυτή – όπως είπε- γίνεται από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, ενώ σ’ ό,τι αφορά την πόλη της Πάφου και τις μεγάλες κοινότητες ή κωμοπόλεις ή δήμους, όπως είναι η Γεροσκήπου, Χλώρακα κ.ά., συμμετέχει και το Επαρχιακό γραφείο Παιδείας, το οποίο έχει την ευθύνη για την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών που διορίζονται ή μετατίθενται από την εκπαιδευτική υπηρεσία, να τους τοποθετήσει στα συγκεκριμένα σχολεία. Εντός της πόλης της Πάφου λειτουργούν, συνέχισε, 14 δημοτικά σχολεία.

Όσον αφορά τα ολοήμερα σχολεία, στην Επαρχία Πάφου λειτουργεί ένα ενιαίο ολοήμερο σχολείο που είναι το Ενιαίο περιφερειακό ολοήμερο Γιόλου, το οποίο εργάζεται μέχρι τις 16:00 το απόγευμα, και άλλα 17 προαιρετικά ολοήμερα σχολεία.

Ο κ. Πολυκάρπου πρόσθεσε, επίσης, πως στα προαιρετικά ολοήμερα, όπως και στο ενιαίο ολοήμερο, γίνονται σχετικές διαδικασίες σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Γονέων και εκεί τα παιδιά σιτίζονται το μεσημέρι και παρακολουθούν διάφορα προγράμματα.

Επίσης, στην Επαρχία Πάφου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο ΚΥΠΕ ο Α΄ Λειτουργός Δημοτικής Εκπαίδευσης, λειτουργούν πέντε προαιρετικά ολοήμερα νηπιαγωγεία, τα οποία είναι το τρίτο νηπιαγωγείο, το έκτο, το ένατο, το νηπιαγωγείο Κουκλιών και το προαιρετικό ολοήμερο νηπιαγωγείο του Κάτω Πύργου.

Ο κ. Πολυκάρπου ανέφερε ακόμη πως στην Επαρχία Πάφου λειτουργεί και ένα σχολείο δημόσιο ειδικής εκπαίδευσης, όπου φοιτούν παιδιά με ειδικές ικανότητες και ειδικές ανάγκες. Πρόκειται, συνέχισε, για το Ειδικό Σχολείο Θεοσκέπαστης στο οποίο φοιτούν 40 παιδιά στα οποία παραχωρούνται και ειδικές θεραπείες από ιδιώτες και άλλα προγράμματα, τα οποία επιχορηγεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Στο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Πάφου υπάγονται και επιθεωρούνται άλλα τρία ιδιωτικά δημοτικά σχολεία τα οποία είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού .

Στην Επαρχία Πάφου λειτουργούν τρία σχολεία ΖΕΠ (Ζώνης Εκπαιδευτικής προτεραιότητας)και αυτά είναι το τέταρτο, το πέμπτο και το έκτο δημοτικό σχολείο και επίσης το έκτο νηπιαγωγείο. Στα σχολεία αυτά υπάρχει, όπως είπε ο κ Πολυκάρπου, ένα αυξημένο ποσοστό από αλλόγλωσσα παιδιά, αλλά είναι σχολεία στα οποία το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δίνει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα.

Επίσης συνέχισε, δίνει επιπρόσθετες διδακτικές περιόδους τις οποίες οι διευθυντές των σχολείων χρησιμοποιούν για να ενισχύονται τα παιδιά στη μάθηση τους, κυρίως σ’ ό,τι αφορά την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας αλλά και σε άλλα μαθήματα.

Σ’ ό,τι αφορά τα αλλόγλωσσα παιδιά, στην Επαρχία Πάφου είπε ο κ Πολυκάρπου υπάρχει το υψηλότερο ποσοστό παγκύπρια, προσθέτοντας πως «περίπου εντός της πόλης της Πάφου το 33% των παιδιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας, είναι αλλόγλωσσα, ένας από τους δύο γονείς είναι από άλλη χώρα και δεν έχουν αυτοί οι μαθητές τα Ελληνικά ως μητρική τους γλώσσα».

Στην ύπαιθρο της Πάφου το ποσοστό των αλλόγλωσσων μαθητών είναι λίγο χαμηλότερο και κυμαίνεται στο 26% περίπου.

Ανέφερε επίσης πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για να βοηθηθούν οι αλλόγλωσσοι μαθητές και να ενταχθούν ομαλά στην μαθητική κοινότητα.

Ο κ. Πολυκάρπου ερωτηθείς για την κτιριακή υποδομή των εκπαιδευτηρίων της Επαρχίας Πάφου, ανέφερε πως δεν παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα.
Ανακοίνωσε επίσης πως με την έναρξη του 2014 ξεκινά η ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, στο οποίο θα στεγαστεί το πέμπτο δημοτικό σχολείο Πάφου.

Ήδη άρχισε να γίνεται, πρόσθεσε, η προσωρινή μετακίνηση των μαθητών σε χώρο στην παιδική λέσχη και δίπλα από το τέταρτο δημοτικό σχολείο Πάφου.

Πρόσθεσε ακόμη πως αντισεισμική αναβάθμιση έχει γίνει σ’ όλα σχεδόν τα δημοτικά σχολεία της Επαρχίας Πάφου και αναμένεται επίσης να γίνει στο Θ’ δημοτικό σχολείο και το Α’ δημοτικό σχολείο Χλώρακας.

Keywords
Τυχαία Θέματα