25χρονια στης φυλακής τα σίδερα θα περάσει Ρώσος λαθρέμπορας όπλων

09:52 6/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Ρώσος Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος κρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο ένοχος για λαθρεμπόριο όπλων υπέρ των ανταρτών της Κολομβίας, καταδικάσθηκε χθες Πέμπτη από μια νεοϋορκέζα δικαστή σε κάθειρξη 25 ετών.

Ενώ οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ισόβια, η δικαστής Σίρα Σέιντλιν αποφάνθηκε πως αυτά τα 25 χρόνια κάθειρξης είναι «αρκετά», δεδομένων των «μοναδικών περιστάσεων» αυτής της υπόθεσης.

Η δικαστής υπογράμμισε πως ο λαθρέμπρος όπλων, ο οποίος συνελήφθη το 2008 στην Ταϊλάνδη και εκδόθηκε στις

ΗΠΑ το 2010, έπειτα από δύο χρόνια δικαστικής μάχης, υπήρξε στόχος μιας μυστικής επιχείρησης της αμερικανικής αστυνομίας και πως, μολονότι “επωφελήθηκε μιας ευκαιρίας που του παρουσιάστηκε για να βγάλει χρήματα, δεν την επεδίωξε”.

«Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι επεδίωκε να συμμετάσχει ενεργά σε μια τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε η δικαστής αναγνωρίζοντας πάντως πως ο Βίκτορ Μπουτ είχε πουλήσει στο παρελθόν όπλα «στα πιο ωμά και πιο βίαια καθεστώτα του κόσμου».

Πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, αυτός ο πρώην πιλότος του Κόκκινου Στρατού με το παχύ μουστάκι, ντυμένος με την πράσινη στολή του κρατουμένου, δήλωσε με θεατρική φωνή μέσω διερμηνέα πως είναι αθώος.

«Δεν είμαι ένοχος, δεν είχα ποτέ την πρόθεση να σκοτώσω οποιονδήποτε, δεν είχα ποτέ την πρόθεση να πουλήσω όπλα σε οποιονδήποτε, ο Θεός ξέρει την αλήθεια», δήλωσε δείχνοντας με το δάχτυλο την μικρή αίθουσα του δικαστηρίου που ήταν γεμάτη κόσμο.

Η κόρη του, η Λίζα, 17 χρόνων, η οποία είχε γράψει στη δικαστή υποστηρίζοντας την αθωότητα του πατέρα της, και η σύζυγός του, η Άλα, κάθονταν στη δεύτερη σειρά.

Ο άνθρωπος που ενέπνευσε το ρόλο τον οποίο υποδύεται ο Νίκολας Κέιτζ στην ταινία «Ο κυρίαρχος του παιγνιδιού», θεωρείται από τις ΗΠΑ ένας από τους μεγαλύτερους λαθρέμπορους όπλων στον κόσμο.

«Υπήρξε επί χρόνια λαθρέμπορος όπλων, εχθρός υπ’ αριθμόν ένα, προμηθεύοντας όπλα σε μερικές από τις πιο βίαιες συγκρούσεις του πλανήτη», υπογράμμισε μετά την ετυμηγορία ο εισαγγελέας του Μανχάταν Πριτ Μπαράρα, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Βίκτορ Μπουτ «οδηγήθηκε επιτέλους ενώπιον ενός αμερικανικού δικαστηρίου».

Πέρα από τις κατηγορίες που οδήγησαν χθες στην καταδίκη του, ο Μπουτ είναι ύποπτος ότι χρησιμοποίησε ένα στόλο από φορτηγά αεροπλάνα, τον οποίο δημιούργησε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, για να μεταφέρει όπλα στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή και ότι είχε βοηθήσει τον Μουάμαρ Καντάφι και τον Τσαρλς Τέιλορ.

Το Νοέμβριο κρίθηκε ένοχος ότι προσπάθησε το 2008 να πουλήσει ένα οπλοστάσιο τουφεκιών και πυραύλων σε αμερικανούς μυστικους πράκτορες που εμφανίσθηκαν ως αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Keywords
Τυχαία Θέματα