Τρόμος πάνω από τη Βαρκελώνη

Δυόμισυ χαμόγελα σε τρεις βραδιές και η καταμέτρηση για τους "πράσινους" συνεχίζεται! Στη σκακιέρα των κολασμένων προημιτελικών ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη Μπαρτσελόνα, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κέρδισε όλες τις παρτίδες από το (παιδί-θαύμα αλλά και) μειράκιο Χάβι Πασκουάλ και ετοιμάζεται να ξαποστείλει τους «μπλαουγράνα» ξεγυμνωμένους πίσω στην πόλη τους.Μία πόλη, που ήδη σκέφτεται πόσο νερόβραστο θα είναι για τους κατοίκους της ένα φάιναλ-φορ χωρίς το καμάρι της…Υπό άλλες συνθήκες, θα χαρακτήριζα τη Μπαρτσελόνα ξεγραμμένη.
Αφού έχασε έναν αγώνα στον οποίο έβαλε 11/25 τρίποντα, ξεδίπλωσε αιφνιδιασμούς, προσπέρασε στο 34ο λεπτό και πήρε μία βραδιά μικρών θαυμάτων από το «ανφάν τερίμπλ» του ισπανικού μπάσκετ Ρίκι Ρούμπιο, δύσκολα θα βρει κουράγιο για να μείνει όρθια μέσα στο ηφαίστειο των 20.000 Ελλήνων.

Αυτά, όμως, τα λέει η θεωρία. Όπως αποδείχθηκε στο ζευγάρωμα του Ολυμπιακού με τη Σιένα, η μοναδική θεωρία που ισχύει απαρέγκλιτα στα πλέι-οφ είναι ότι οι κανόνες καταργούνται. Εάν πρέπει να απομονώσουμε έναν που βγάζει νικητή, αυτός είναι τα άθραυστα αυγά. Της Μπαρτσελόνα, έχουν ραγίσει. Του Ολυμπιακού, επίσης.

Αλλά το τσούγκρισμα της Πέμπτης μπορεί να ανατρέψει καταστάσεις και να βγάλει στον αφρό καινούριους ήρωες. Όταν γίνεται πρόσωπο τέτοιας αγωνιστικής ο λησμονημένος Γιάριτς, περισσότερο φωτομοντέλο παρά μπασκετμπολίστας την τελευταία διετία, ουδείς δικαιούται να ξεγράψει προσωπικότητες όπως ο Ναβάρο ή ο Λάκοβιτς ή ο Παπαλουκάς ή ο Σπανούλης.

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κλειδώσει την ελαφρώς ξεθωριασμένη στολή του βασιλιά που απέκτησε στο Βερολίνο, για να την έχει ολόκληρη και γερή το βράδυ της Πέμπτης. Ο Ολυμπιακός καλείται να δείξει χαρακτήρα, προσωπικότητα, πνεύμα νικητή και σιγουριά αν θέλει να φύγει όρθιος από τη Σιένα. Εύχομαι ολόψυχα να τα καταφέρουν και οι δύο.

Το συναπάντημα των οπαδών δύο διαφορετικών ομάδων μας σε ένα φάιναλ-φορ είναι ο πιο ευπρόσδεκτος πονοκέφαλος του ελληνικού μπάσκετ. Αν έχουμε και τους Καταλανούς σε ρόλο άπραγου θεατή στις 6 Μαϊου στη Βαρκελώνη, η ευχαρίστηση θα είναι πολλαπλή.Ο Παναθηναϊκός νίκησε επειδή ήταν συγκεντρωμένος από την αρχή ως το τέλος και κέρδισε όλες τις «φίφτυ-φίφτυ» μονομαχίες της τελικής ευθείας. Ο απολογισμός του Μάικ Μπατίστ στα τελευταία 85 δευτερόλεπτα υπενθυμίζει ότι ο MVP μπορεί να είναι ακόμα και άποντος: μία τάπα και ένα κλέψιμο στο Ναβάρο, δύο σκαμπιλίσματα της μπάλας πάνω από τη στεφάνη που προσπαθούσε να παραβιάσει η Μπαρτσελόνα.

Ο Σάτο πέτυχε ένα τρίποντο καθοριστικής σημασίας στο 67-65 και είχε και τα μούσκουλα για να διορθώσει εν μέρει μία γκάφα του Διαμαντίδη στο 72-69. Στη συγκεκριμένη φάση ο Παναθηναϊκός πήρε πίσω από τους διαιτητές τα «σπόρια» που έχασε στον πρώτο αγώνα, το γράφω μόνο και μόνο για να είμαι δίκαιος. Ο Διαμαντίδης ήταν και πάλι ο ηγέτης, αλλά κόντεψε να πληρώσει τα ελεύθερα σουτ που έδωσε στο Ρούμπιο. Ο μικρός Ισπανός απάντησε σε όσους τον θεωρούν υπερτιμημένο ή ατάλαντο, αλλά πάλι έχασε.

Keywords
Τυχαία Θέματα