Το «τέλειο παιχνίδι»!

Ο Ολυμπιακός έκανε απέναντι στην Σιένα στο πρώτο ματς των playoffs το «τέλειο παιχνίδι». Έπαιξε απίστευτη άμυνα και είχε εντυπωσιακό πλουραλισμό με αριθμούς που εκπλήσσουν. Το gazzetta.gr αναλύει το πώς.Δεν είναι το +48 της τελικής διαφοράς, δεν είναι η μεγαλύτερη νίκη στα χρόνια της Ευρωλίγκας, δεν είναι η χρονική στιγμή του αγώνα και ο αντίπαλος, δεν είναι οι 41 πόντοι στην άμυνα και οι 9 του ημιχρόνου, «δεν είναι τίποτα από όλα και είναι
όλα αυτά» όπως θα έλεγε και ο Νίκος Πορτοκάλογλου… Λίγο αργότερα θα ακουγόταν πως «είναι η κρυφή σου ατέλειωτη δίψα που σε κρατάει ζωντανό, είναι η δίψα για καθαρό ουρανό»!

Ε, αυτό ακριβώς συμβαίνει στον Ολυμπιακό το τελευταίο δίμηνο. Έχει μαζευτεί τόση δίψα που οι παίκτες του βγάζουν σε κάθε παιχνίδι τόση ενέργεια, ώστε έγινε ηφαίστειο και παρέσυρε την Σιένα.

Οι «ερυθρόλευκοι» σημείωσαν απέναντι στους Ιταλούς πολλά ρεκόρ που θα μείνουν στην ιστορία, αλλά αυτό που θα μείνει χαραγμένο στις μνήμες όσων είδαν το παιχνίδι είναι το «τέλειο παιχνίδι» που έπαιξαν οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Μπήκαν στο παρκέ με απίστευτη ενέργεια «από την προθέρμανση ακόμα» όπως σημείωσε ο Ράσο Νεστέροβιτς και «έτρωγαν σίδερα στην άμυνα και πετύχαιναν εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό αναγκάζοντας τον «Ντούντα» να πει για πρώτη φορά μετά από καιρό πως «η ομάδα μου έπαιξε σύγχρονο μπάσκετ».

Ο Ολυμπιακός βελτιώνεται συνεχώς από τον Γενάρη και μετά «φτιάχνοντας» συνεχώς περισσότερο τα νούμερα του. Η νίκη επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ αύξησε κατακόρυφα την αυτοπεποίθηση της ομάδας και στο ΤOP16 με εξαίρεση την πρεμιέρα με την Φενερμπαχτσέ οι εμφανίσεις των Πειραιωτών βελτιώνονταν συνεχώς.

Οι «ερυθρόλευκοι» δέχονταν κατά μέσο όρο στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας 73 πόντους ανά αγώνα. Και όμως, από τη δεύτερη αγωνιστική και μέχρι τη λήξη της δεύτερης φάσης κατέβασαν τον αριθμό αυτό κατά 6,2 πόντους. Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα και τον αγώνα με τους Ιταλούς, ο αμυντικός μέσος όρος κατεβαίνει στο 62,5 πόντους ανά αγώνα!

Εστιάζοντας ωστόσο, στο παιχνίδι με την Σιένα, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πετύχει τόσα ρεκόρ διαλύοντας τους Ιταλούς χωρίς να παίξει εντυπωσιακά στην επίθεση. Τα ποσοστά ευστοχίας του (50% στα δίποντα με 22/44 προσπάθειες και 26,3% στα τρίποντα με 5/19 σουτ) δεν τραβούν το μάτι ενός ουδέτερου παρατηρητή.

Αυτό που… βγάζει μάτι ωστόσο είναι το 20% (9/46) στα δίποντα και το 20% (3/15) στα τρίποντα της Σιένα. Οι Ιταλοί προφανώς δεν ξέχασαν το μπάσκετ που ήξεραν, αλλά ο Ολυμπιακός τους ανάγκασε να μην μπορούν να εκδηλώσουν ούτε μια επίθεση της προκοπής, αφού η άμυνα ήταν προετοιμασμένη για κάθε τρικ του Πιανιτζιάνι. Αυτό ωστόσο που προκαλεί εντύπωση είναι η «γεμάτη» στατιστική που είχαν οι παίκτες του Ολυμπιακού σε μια βραδιά που δεν ξεχώρισε κανείς επιθετικά, γιατί πολύ απλά και οι 12 ήταν υπέροχοι.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έδωσε χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες και τον μοίρασε σε… ίσα σχεδόν κομμάτια. Κανείς δεν αγωνίστηκε λιγότερο από δέκα λεπτά (ο Νί
Keywords
Τυχαία Θέματα